Wisselvallig met af en toe sneeuw voor de noordkant

Wisselvallig met af en toe sneeuw voor de noordkant
Lech na de sneeuwval van gisteren (foto-webcam.eu)
Lech na de sneeuwval van gisteren (foto-webcam.eu)

Na de mooie sneeuwval van gisteren is het op veel plekken in de Alpen al breed opgeklaard. Maar we hoeven niet lang te wachten voordat de volgende sneeuw de Alpen bereikt. Vanuit het westen nadert er namelijk alweer een koufront wat voor een nieuwe opfrisser gaat zorgen in de Noordwest-Alpen.

In dit weerbericht:

  • Terugblik op de sneeuwval van gisteren
  • Koufront met wat sneeuw
  • Rustig weekend
  • Opnieuw sneeuw vanuit het noordwesten

30 centimeter verse sneeuw in Nassfeld
Nebelhorn - Oberstdorf (foto-webcam.eu)

Sneeuwval gisteren

Nadat de modellen lange tijd enorme moeite hadden met het inschatten van de verwachte sneeuwval kwamen de laatste modelruns met een redelijk eenduidig beeld. Kijken we naar de gevallen neerslag, dan komt dit vrij goed overeen. Op een grote schaal in de Oostalpen is er zo’n 20 tot 30 centimeter sneeuw gevallen, met uitschieters tot rond de halve meter natuurlijk in de Zuidoost-Alpen, maar ook langs de Alpenhoofdkam rondom de Tauern. Het meeste viel in een lijn van de Zuidelijke Dolomieten tot aan de Karnische Alpen. Let ook op het webcambeeld van Nassfeld, waar je goed ziet dat de sneeuwval gepaard ging met een krachtige wind.

Koufront met wat sneeuw

Na een kort zonnig intermezzo vandaag volgt er in de loop van de middag vanuit het westen alweer een nieuw front. De Franse Noordalpen en West-Zwitserland kunnen zo’n 5 tot 15 centimeter verwachten met een sneeuwgrens die net iets onder de 1500 meter zal zakken. In de avond en nacht trekt de neerslag verder oostelijk over de Noordalpen.
Met het passeren van het front trekt de wind overigens ook flink aan. Morgen overdag achter het front blijven de Noordalpen met een noordwestelijke stroming te maken hebben met wat sneeuwbuien. Aan de zuidkant blijft het droog. In de Noordalpen waait er bovendien tot en met morgen een krachtige wind hogerop.

Zwak koufront bereikt de Noordwest-Alpen vrijdag (wetter3.de, DWD)
Sneeuwval tot en met zondag

Weekend verloopt wat rustiger

Vrijdag is het iets zachter, maar al snel draait de wind in de Noordalpen weer naar het noorden en bereikt een zwak koufront de Noordwest-Alpen. Na eerst wat sneeuwbuien in Zwitserland breidt de neerslag zich uit over de rest van de Noordalpen. Veel zal het niet opleveren. In de inneralpiene gebieden kan het zelfs helemaal droog blijven en door het buiige karakter zal het in de staugebieden ook niet veel meer dan 5 tot 10 centimeter sneeuwen. In Oostenrijk zal de sneeuwgrens weer tot in de dalen kunnen zakken. Hier moet men ook zaterdag nog rekening houden met enkele sneeuwbuien.

In de loop van het weekend ontstaat er min of meer een tweedeling waarbij de Westalpen beduidend hogere temperaturen zullen zien (boven 5 graden op 1500 meter) en de Oostalpen nog ruim onder het vriespunt op hetzelfde niveau. Zondag verloopt overal droog, maar in de Westalpen komt er steeds meer bewolking opzetten; een nieuw koufront nadert. Voordat het front de Alpen bereikt neemt de drukgradiënt over de Alpen toe, waardoor de Noordalpen in de nacht van zondag op maandag en maandagochtend tijdelijk te maken krijgen met Zuidföhn. Ook in de Oostenrijk worden de koudere luchtmassa’s dus tijdelijk verdreven.

Daarna?

Op maandag volgt er vanuit het noordwesten dus weer een koufront met wat sneeuw, waarschijnlijk zo’n 10 à 20 centimeter verse sneeuw en in de noordelijke stauregio’s mogelijk nog wat meer. De sneeuwgrens zakt tijdens deze sneeuwval weer tot (ruim) onder de 1500 meter. Daarna lopen de verschillen tussen de modellen op, maar lijken de Noord- en Oostalpen in ieder geval voor een paar extra dagen het iets in redelijk koude luchtmassa’s te blijven.

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!