Opnieuw raak tijdens het weekend?

Opnieuw raak tijdens het weekend?
Diepwinters boven de 2500 meter (foto-webcam)

Na een roerig weekend met een flink schommelende temperatuur starten we de nieuwe week rustig. Morgen volgt echter alweer nieuwe sneeuw, maar ondertussen hou ik de situatie voor het weekend nauwlettend in de gaten. Met een aanzwellende noordwestelijke stroming kan Oostenrijk een flink pak sneeuw krijgen.

Van nul tot 70 cm en terug naar af binnen één weekend in Warth (Hydro Online)

Weer-achtbaan

We hebben een echte weer-achtbaan achter de rug. Tijdens het afgelopen weekend ging het van diepwinters op zaterdag naar mild en regenachtig op zondag. Zo is er in de Arlberg hogerop bijna een meter sneeuw gevallen. In het dorp Warth viel bijna 70 centimeter sneeuw, maar zondag was er al tot wel 40 centimeter weer weggesmolten. Vanochtend zijn er zelfs nog maar enkele centimeters over van het sneeuwdek bij het meetstation.

Verse sneeuw is natuurlijk gevoeliger voor smelt dan een oude sneeuwlaag, maar het ging nu ook wel erg rap. Niet alleen lag de nulgradengrens tijdelijk bijna op 3000 meter hoogte, maar op zondag begon het met de passage van het warmtefront ook nog te regenen.

Morgen weer sneeuw

Inmiddels is de rust wedergekeerd en is het op de meeste hogergelegen gebieden zonnig. In veel dalen ligt nog een hardnekkig wolkendek. Overdag blijft het droog, maar vanavond volgt vanuit het noordwesten weer nieuwe sneeuwval, al stellen de hoeveelheden niets voor. Morgen volgt meer sneeuw voor de Noord-Alpen, die in de Staulagen tot woensdagochtend/woensdagmiddag kunnen aanhouden. Hier kan er 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen, met lokaal zo’n 30 centimeter sneeuw. In de meer inneralpiene gebieden natuurlijk minder. De sneeuwgrens ligt zo rond de 1000 meter.

zondag 00:00 - maandag 00:00
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Donderdag droog

Woensdag neemt de hogedrukinvloed vanuit het westen toe. Oostenrijk heeft nog te maken met wat restanten van de sneeuwval, maar ook daar neemt de intensiteit snel af. Donderdag blijft droog en zonnig. Ook vrijdag start rustig, maar ten noorden van de Alpen klopt een nieuwe weersverandering aan de deur.

Een glijbaan van polaire lucht over de Noordzee richting de Alpen (wxcharts)
ECMWF Ensemble voor prikpunt Salzburg (Wetterzentrale)

Vanaf vrijdag volle bak sneeuw?

Een tijdelijke blokkade boven de Atlantische Oceaan en met een groot en sterk lagedrukgebied boven Scandinavië maakt dit de weg vrij voor polaire lucht vanuit het noorden. Zowel het ECMWF als het GFS laat momenteel deze glijbaan over de Noordzee zien. De vochtige en koude lucht koerst vervolgens recht op de Noord-Alpen af. Ook daarna lijkt (zoals te zien in het ensemble hierboven) de kans op koud winterweer groot, maar met of er dan ook veel sneeuw te verwachten is staat natuurlijk nog niet vast.

Vorige weerberichten:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
MedicineAuteur20 november 2023 · 14:13

ziet er goed uit! jammer die midterms😅

Gevorderd
MedicineAuteur21 november 2023 · 08:24

wanneer worden PAs ook alweer aangekondigd?🤑

Beginner
HenriAuteur21 november 2023 · 10:51

@Medicine morgenochtend! Dit ziet er heel goed uit voor de noordkant!
Dat wordt nog een dilemma dan met de midterms :)

Beginner
eskimo1973proAuteur21 november 2023 · 11:41

@Medicine morgenochtend! Dit ziet er heel goed uit voor de noordkant!
Dat wordt nog een dilemma dan met de midterms :)

Henri - 21 Nov. 2023 10:51

En kunnen we ook ergens een lijst vinden met wat reeds open is of gaat?

Beginner
HenriAuteur21 november 2023 · 13:12

@eskimo1973 ik zal daar morgen ook aandacht aan besteden.

Gevorderd
AryenAuteur21 november 2023 · 13:46

@eskimo1973: Dit soort info: https://www.bergfex.ch/schweiz/saisonstart/ ?

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!