Koud, wat verse sneeuw en een zonnig weekend

Koud, wat verse sneeuw en een zonnig weekend

Een storm ter hoogte van Scandinavië zorgt op donderdag en vrijdag voor wat verse sneeuw in de Alpen. Daarnast wordt het na een milde woensdag ook weer kouder. Na vrijdag keert de zon rap terug waardoor het weekend echt fantastisch wordt om poeder te rijden. Verse sneeuw, zon en lekker fris weer. Een weekend om van te dromen. Het zal dan ook wel druk worden in grote delen van de Noordalpen.

Maar de condities zijn fastastisch. Dat laat bovenstaand filmpje van onze grote vriend Fritzz wel zien. Met wat vrienden en een camper jaagt hij deze week op poeder. Missie geslaagd lijkt me. Vandaag sneeuwt een deel van de sporen weer dicht en vanaf vrijdag komt de zon er weer door. Aandachtspunt blijft het lawinegevaar die nog steeds kritisch is. In dit bericht:

  • Wat extra verse sneeuw
  • Vanaf vrijdag flink zonnig en lekker fris
  • Lawinesituatie blijft aandachtspunt
  • Waarheen te gaan? Tree runs, tree runs, tree runs
Storm Hinne
Storm Hinne

Wat extra verse sneeuw

Bovenstaande stormdepressie met de naam Hinne stuwt met een noordwestelijke stroming koude lucht richting de Alpen. Dit zorgt voor een daling van de temperatuur en verse sneeuw. Allereerst valt de sneeuw in het noordwesten en noorden van de Alpen, maar eenmaal de Alpenhoofdkam gepasseerd ontstaat er tijdelijk een lagedrukgebied boven de Adriatische zee met sneeuw voor het uiterste noordoosten van Italië, het aangrenzende Slovenië en het zuiden van Karinthië. Het is voor het eerst sinds tijden dat de Alpe Adria daardoor weer wat van verse sneeuw krijgen.

Adria laag
Adria laag

In het noorden en het noordwesten van de Alpen valt er tussen vandaag en vrijdagochtend zo’n 5-20, lokaal 25 cm verse sneeuw. Precies genoeg om de sporen in te vullen. De sneeuwgrens ligt allereerst rond de 600-1000 meter, maar later diep in de dalen. In de Alpe Adria en dan met name Slovenië sneeuwt het intenser. Tot en met zaterdagochten kan hier zo’n 20-50 cm verse sneeuw vallen. Maar dat is ook wel nodig. Het sneeuwdek is er relatief dun voor de tijd van het jaar.

Sneeuwverwachting tot en met zaterdag
Sneeuwverwachting tot en met zaterdag

Check onze forecastpagina indien je meer details wilt hebben.

In het noordwesten klaart het vrijdag rap weer op en later op de dag breiden de opklaringen zich uit naar de rest van de Alpen. Het is de opmaat naar een zonnig weekend of in ieder geval een zonnige zaterdag. Ons model berekent vandaag best wel wat sneeuw voor zondag voor de Franse Alpen, maar dat is nog lang niet zeker. Wel moet het noordwesten en westen van de Alpen op zondag rekening houden met instromende hogere bewolking met later op de dag wat sneeuw. Ik hoop je daar morgen verdere details over te kunnen geven.

Vrijdag en zaterdag zijn daarmee de poederdagen in het noordwesten van de Alpen. Vrijdag, zaterdag en zondag de poederdagen voor Oostenrijk.

Lawinesituatie blijft aandachtspunt

Voor het eerst sinds tijden is er geen sprake meer van GROOT lawinegevaar in de Alpen. Zelfs in Oostenrijk is de het gevaar gezakt naar drie op een schaal van 5. Wat overigens niet wil zeggen dat je nu overal direct af kunt knallen. Het dikke sneeuwdek is zich goed aan het zetten, maar zeker boven de boomgrens een aandachtspunt. Met name op noordhellingen heeft het sneeuwdek nog te weinig kans gehad zich goed te zetten. Oude en nieuwe stormslabs blijven daar het belangrijkste aandachtspunt.

De afgelopen dagen is er hard gewerkt om actief lawines op te wekken met soms imponerende resultaten, maar dat wil niet zeggen dat alles nu safe is. Het lawinegevaar is nog steeds aanzienlijk.

Wenn Lawinen in tiefere Schichten durchbrechen, können sie durchaus groß werden und exponierte Bereiche gefährden. Aktivitäten abseits gesicherter Bereiche erfordern Erfahrung in der Lawinen- und Geländebeurteilung. Unerfahrenen wird empfohlen, auf den geöffneten Abfahrten und Routen zu bleiben. (bron)

Ofwel: wie offpiste gaat doet dit met de juiste kennis en handelt hiernaar. Geen kennis, blijf dan op de (geopende) pistes en skiroutes.

TIP: lees ook even het artikel 'Lawinegevaar 3, veel gevaarlijker dan je denkt!"

Ride hard, ride smart

Jaarlijks komen door lawines circa 110 mensen om het leven in de Alpen. Mensen zoals jij en ik. Check daarom altijd je lokale lawinebericht (hier of op de bestemmingenpagina’s op wePowder) en stem er je plannen op af. Gezond verstand en de juiste kennis zijn de sleutel tot mooie poederdagen. Vergeet niet om plezier te hebben, maar blijf nadenken! Kennis is de sleutel, poederstress daarentegen niet.

Geen kennis? Blijf dan nu op de pistes en investeer rapidemento in je kennis. Wij hebben 2 online cursussen ontwikkeld. De Safety Academy is daarmee de ideale start van je zoektocht naar de juiste kennis. Je kunt hier direct starten, en we sturen je deze week nog het bijbehorende boek toe.

Waarheen te gaan? Tree runs, tree runs, tree runs

Verse sneeuw, lekker fris en met name op de hogere delen nog steeds een kritisch lawinegevaar. Waarom dan je plezier op de hoogste toppen zoeken. De treeruns in grote delen van de Noordalpen liggen er fantastisch bij. Er ligt zoveel sneeuw dat je nu in de bossen lijnen kunt rijden en pillows kunt springen die normaal niet mogelijk zijn. Onderstaand wat beelden van Irian van Helfteren geschoten op een secret spot in Vorarlberg. Steep drops and pillow shots.

De winter is pas net begonnen. Het is midden januari en het is tijd voor de betere treeruns want:

  1. Het wordt langzaam weer wat drukker in de Alpen en de poederstress neemt toe. Vooral de makkelijk toegankelijke open hellingen naast de pistes worden druk bezocht, wie dan de bossen in duikt heeft heel vaak het rijk voor zich alleen omdat heel veel wintersporters niet de kennis en vooral de kunde hebben om door de bomen te knallen.
  2. Het is veel veiliger. Statistieken laten zien dat de meeste lawineslachtoffers boven de boomgrens vallen. Door me niet als een lawinedummie tussen de andere lemmingen boven op de berg te mengen, maar juist lager op de berg (waar het lawinegevaar vaak lager is en we vele malen vaker NIET met zwakke lagen in het sneeuwdek hebben te maken) onderweg te zijn verklein ik het risico om in een lawine te komen.
  3. Hartje winter is het tree run seizoen. Tot eind februari groeit het sneeuwdek nog in het laag- en middengebergte. Daarna zet in de dalen de dooi in en volgt de lente.
  4. Last but not least zijn bossen de way to go op dagen dat het dumpt. Waar je boven de boomgrens in de sneeuwstorm geen hand voor je ogen ziet zorgen de bomen voor het broodnodige contrast.

Gezond verstand en de juiste kennis zijn de sleutel tot mooie poederdagen. Hartje winter vermijd ik de gebieden met voornamelijk terrein boven de boomgrens. Regematig veel te tricky! Ik rijd voornamelijk poeder lager op de berg tussen de bomen en vermijd grote open en steile stukken bij een te hoog lawinegevaar. Ook steile open stukken boven een bos zijn gevaarlijk omdat lawines tot ver in de bossen kunnen komen

Kortom: tree runs, tree runs, tree runs. Ik heb er een sport van gemaakt om hartje winter kleine maar fijne gebieden te (her)ontdekken waar de bergflanken vol staan met sprookjesbossen. Er is zelfs een topic op wePowder dat je helpt om gebieden vol met treeruns te spotten. Het is in deze periode dan wel hoogseizoen, maar in al die jaren heb ik altijd last minute onderdak kunnen vinden.

TIP: lees ook het artikel ‘Hoe haal je het beste uit je winter

Waarheen dan te gaan?

Familiegebiedjes met bomen zijn vrijdag, zaterdag en zondag de place to be in onderstaande regio’s.

Lange termijn: sneeuw voor het zuiden?

In grote delen van de Noordalpen is het sneeuwdek (vele malen) dikker dan normaal. Ondertussen is het soms al weken droog in de Zuidalpen. Mogelijk komt daar volgende week verandering in. Koude lucht dreigt door te breken vanuit het oosten en lagedrukgebieden vinden hun weg riching de Middellandse zee. Meestal de opmaat naar sneeuw voor het zuiden.

Sneeuw voor het zuiden?
Sneeuw voor het zuiden?

Maar hoe, wat, wanneer en wanneer is nog volstrekt onduidelijk. Er zit enorm veel dynamiek in de modellen. Maar de komende dagen ga ik dat verder voor je uitdiepen. Nu eerst genieten van de sneeuw aan de noordkant. Omdat de situatie tot en met zondag redelijk goed voorspelbaar is volgt de volgende update op zijn vroegst op zaterdag.

:nopro:
Wil je nog meer details? Als wePowder pro krijg je toegang tot 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en de 14 daagse voorspelling per gebied zodat je geen dump meer mist. Daarnaast hebben we ook nog eens duizend+ freerideroutes voor je ingetekend in de mooiste freeride gebieden van de Alpen. Word vandaag nog wePowder pro, krijg toegang tot onze 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en natuurlijk die duizend+ routes. Oh ja, je support ons er ook nog eens poederonderzoek mee! Dank!
:nopro:

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reaktionen

Anfänger
ardtAutor17 Januar 2019 · 14:28

Dat klinkt aantrekkelijk. Zijn er meer liefhebbers voor een snelle hit & run?

Experte
meteomorrisAutor17 Januar 2019 · 15:33

@@ardt, zeker gaan. Ongekend diep in de kleinere gebieden in Oostenrijk en het oosten van Zwitserland

powfinder.com
Fortgeschritten
doovAutor17 Januar 2019 · 18:42

Nice vid Fritzz.

En mooie berichten, Morris. Ik mag van t weekend weer!!

Welcome back my friends to the snow that never ends. Let's rocker!
Fortgeschritten
evanAutor17 Januar 2019 · 22:00

Waren alle gebieden rondom de Arlberg maandag gesloten? Nee, één klein gebiedje bleef weerstand bieden aan Stufe 5.

Anfänger
MTVAutor17 Januar 2019 · 22:04

Lekker evan!

Anfänger
andrevantgeloofAutor18 Januar 2019 · 18:34
kiteventure.nl
Fortgeschritten
DutchessAutor18 Januar 2019 · 23:46
We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
Antworten
Verpassen Sie nichts mehr!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, PowderAlerts und mehr!