TR: PA#2: Zuid Oost


 • Vinnie
  Advanced
  Vinnie op 3 January 2023 · 21:05
  [video ]
  [/video]

  Begin december, ik herinstalleer de Bergfex app maar weer eens op m’n telefoon. Sinds de laatste trip heeft m’n iPhone die verwijderd om wat ruimte te maken: te weinig skigebieden geF5ed...Gelukkig staan al m’n favorieten er nog in.

  De updates van @Henri lees ik even bij. Tot nu toe weinig gemist; wat sneeuw in het zuiden, geen Gletsjer PA dit jaar, maar wel veel alarmerende berichten over de gletsjers die het zwaar hadden deze warme zomer. Geen PA#8 voor de kerst dit jaar.

  De dagen erna staan in het teken van de pre season stoke. Materiaal checken en bakken berichten die heen en weer gaan: Obscure youtube edits van interessante kleine gebiedjes die nog ergens op lijstjes stonden, Screenshots van hoogtekaartjes, One lift wonders die open gaan het weekend dat we gemarkeerd hebben en mogelijke bestemmingen door heel Europa.

  Ik moet denken aan de snowsafety airport approach pieperzoek methodiek: We zitten nog op 10000ft en het kan nog alle kanten op, maar ik heb wel m’n schep en sonde al in elkaar gezet want de stoke is hoog.

  Het wordt toch weer een complex alert. Met dank aan verschillende locals krijgen we berichten door van de Ecrins tot de Julier Alpen en gecombineerd met meetstationnetjes vallen steeds meer locaties af. Te warm, regen tot 2200, geen base. Het wordt er niet gemakkelijker op dit jaar.
  De trip wordt een paar keer gecancelled, maar de roep van de bergen wint het toch.

  Dus met lage verwachtingen werken we het rijtje weer af: A61,A6,A5,A8,A99 De classics liggen er goed bij en in het zuiden van Duitsland ligt eigenlijk best veel sneeuw op laagte.

  Uiteindelijk trok Kärnten aan het langste eind en slapen we ergens in een prima pensionnetje nadat we onze eerste keuze teruggebeld worden dat ze toch geen plek hebben. Kennelijk is de combinatie 2u aankomen en vragen naar een 7u onbijt geen winnaar en is de hotel sector in Oostenrijk voldoende financieel hersteld dat je niet elke gast hoeft te accepteren.

  Op dag 1 staat Heiligenblut op de agenda. Geen erkend Freeride gebied en waarschijnlijk drukbezochter in de zomer vanwege de Grossglockner en bijbehorende pass. Terwijl we omhoog rijden trekken de wolken weg en als de laatste gear uit de auto gehaald wordt is het inmiddels strak blauw.

  Het eerste liftje maar middelstation is veel belovend, Ok het is nog niet het seizoen voor deze lijntjes, daar moet het echt nog wel een metertje bij maar het heeft toch echt wel gesneeuwd!

  Op het middelstation moeten we even 15 mins wachten. De topgondel is nog niet open, een snel koffietje met uitzicht op besneeuwde naaldbomen & geen ski breder dan 70mm in sight, van poederstress is geen sprake

  Als we doorpakken naar de top slaat de stress dan toch toe, het heeft toch wel hard gewaaid (leerpunt: leek mee te vallen op de weerstationnetjes, 45km/h met de juist hoek is toch wel veel) en het landschap ziet er niet heel aantrekkelijk uit. Kaalgeblazen Rinnen und Mulden. Blij dat ik een wat oudere ski gepakt heb en niet de nieuwe met de hand gebouwde ski van Extrem die nog in de auto ligt.

  Run 1 is de autorit niet waard, er zijn wat pockets te vinden, maar de sharks zijn niet ver weg: we moeten naar een andere oriëntatie en zorgen dat we tussen de lariksen terecht komen.

  Met wat traverseren lukt dat prima en zo rijden we rondje na rondje in mellow terrein. De enige andere freeriders die we tegenkomen zijn een stel gemzen die in het zelfde ritme voor ons wegdartelen in het gelände! Lekker dagje.


  Tijd voor een nieuw plan! De grens met Italië heeft toch wat meer base en daar is het langer dicht blijven zitten met wolken. Interessant! Op bergfex zien we dat de toplift van Sella Nevea dicht is gebleven, tijd voor een belletje. Impianti Prevala Aperti a domani! Perfect

  Tijd voor italiaans eten en een goed glas wijn en om 22u naar bed natuurlijk, moet niet te gek worden. De enoteca’s van Tarvisio (en het steile bos naast de racepiste) bewaren we voor een andere keer.

  De vallei voor Sella is koud en het heeft er goed gedumpt, het kalksteen gebergte met z’n dome vormige bergen heeft wel wat weg van krippenstein. De lift setup, het terrein wat potentieel unlocked wordt en de aanwezigheid van dolines trouwens ook!

  De sneeuw is goed, maar het terrein waarvoor je echt naar Sella Nevea komt is nog niey echt “In” we zien kleine puntlawines en hier en daar windtekenen. Oppassen dus. Met een klein tourtje en een dipje slovenia in naar de Bovec kant vermaken we ons prima. Het is een korte maar prettige kennismaking met een gebied waar we al eens eerder op de P overnachten om de volgende dag lawine 5 en een dicht gebied aan te treffen.
  Als de base en de stabiliteit het toelaten komen we hier zeker nog een keer terug. En voor meer stoere verhalen over de Rifugio Gilberti verwijs ik u door naar @popski.

  De WK finale maakt vd terugreis een breeze en de winter is los. Kom maar door met PA3
  *message edited by Vinnie op 3 Jan 2023 21:06
  Sharing Secrets, Sharing freedom!
 • ieism
  Expert
  ieism op 3 January 2023 · 21:21
  Love it Vinnie, niet zeuren maar je spullen in de achterbak pleuren..
  Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
 • pulverdude
  Advanced
  pulverdude op 3 January 2023 · 21:22
  Leuk verslag en mooi filmpje! (had wel wat langer gemogen wat mij betreft 😃
  Let the riding do the talking and you've said enough
 • ardt
  Advanced
  ardt op 3 January 2023 · 21:38
  Mooi. Goeie cliffhanger aan het eind van het filmpje. Hopelijk snel een vervolg
 • tomasdehoog
  Advanced
  tomasdehoog op 4 January 2023 · 08:52
  Lekkerrrrr! Die zit maar vast in de pocket. Hopelijk volgt er snel meer sneeuw!
 • Ee1co
  Advanced
  Ee1co op 4 January 2023 · 08:53
  Heerlijk. Zo moet je het doen!
 • EmileHendrix
  Advanced
  EmileHendrix op 4 January 2023 · 09:10
  Dank voor het delen 😃
  Een kleine fantasie kan groter zijn dan de wereld.
 • Henri
  Beginner
  Henri op 4 January 2023 · 11:20
  Heerlijk @Vinnie!
 • Guy.
  Advanced
  Guy. op 4 January 2023 · 15:18
  Vergeet het Larix bos niet!
 • popski
  Advanced
  popski op 4 January 2023 · 16:09
  Leuk om nog eens wat poederbeelden te zien van Sella Nevea. 😊
  Hopelijk kunnen we dit seizoen nog eens die kant op gaan wanneer de condities top zijn.
 • willemien_w
  Beginner
  willemien_w op 5 January 2023 · 15:50
  Love it!
 • Bedde
  Tourist
  Bedde op 5 January 2023 · 17:31
  Leuk om nog eens wat poederbeelden te zien van Sella Nevea. 😊
  Hopelijk kunnen we dit seizoen nog eens die kant op gaan wanneer de condities top zijn. popski op 4 jan 2023 16:09


  Ik kan niet wachten op de telefoon 😎

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro