4frnt hoji vs 4frnt EHP


 • rollie
  Beginner
  rollie op 30 January 2014 路 12:07
  hoi,
  Voor naast de raceski's en de lompe poederbakken (Amplid cholesterone) nu op zoek naar een toer ski.... Beetje rond lopen zoeken, mijn oog valt stiekem op de 4frnt ehp/hoji... merk dat ik het met het bereik van een lift niet meer genoeg neem en dus een toerbinding erop zal monteren. verder verandert mijn 'stijl' (voor zover een tourist mag zeggen) meer van treeruns naar snellere en stijlere runs hogerop, waar ik de speedlimit van mijn amplids al bereikt heb,

  Data: 80 kilo, 1.90, zeer goed (conditioneel) in vorm, stuk of 20 weken ervaring, waarvan 15 naast de piste.... technisch niet de meest begaafde.

  4frnt EHP 193 cm + salomon guardian, 580 euro
  4frnt HOJI 195 + salmon guardian, 660 euro

  Wat te doen? ja , vellen komen er ook nog bij. overigens kosten de EHP los 300 en de hoji 520.

  Keuze voor binding: momenteel goedkoop, al eens eerder mee op pad geweest, vind 'm fijn, zeker voor de korte stukjes die ik er mee zal lopen. Verder speelt prijs dus ook een rolletje.

  Tips? 馃榾
  "I don't think I have the proper amount of tail rocker to execute this jump!"
 • Ghini
  Advanced
  Ghini op 30 January 2014 路 12:30
  4FRNT heerlijk merk en goeie skis!
  De Hoji heeft geen camber maar de sidecut matcht de radius.. Schijnt lekker te werken maar er zijn ook mensen die het niet prettig vinden omdat je veel aan het spelen bent met balans..
  EHP heeft volgens mij camber en is wat stijver maar ook zwaarder..
  Waarom kost de guardian bij de ene ski meer?
  De Hoji zal speelser zijn maar misschien past dat niet bij je techniek?
  EHP veiligere keuze en goedkoper..
  Kijk je echt alleen naar deze modellen en dit merk?
 • rollie
  Beginner
  rollie op 30 January 2014 路 12:41
  tnx voor de snelle reactie, ;

  de EHP schijnt ook geen camber te hebben. beide ski's dus wel met een rocker tip, in de tail weinig vervorming.

  klopt, EHP is iets zwaarder en ouder, maar ik dacht dat ze qua speelsheid redelijk het zelfde waren....

  Nee, allerlei alternatieven natuurlijk mogelijk, had even rondgekeken en dit leek mij redelijk te passen. Suggesties?

  Oh en de hoji is bij snowinn door de setprijs wat goedkoper, los dus duur. de EHP zal ik bij sportsohn vandaan moeten halen en een losse binding kopen. in verhouding dus duurder.
  "I don't think I have the proper amount of tail rocker to execute this jump!"
 • Ghini
  Advanced
  Ghini op 30 January 2014 路 12:48
  Ahja EHP flat camber.. Geloof wel dat de Hoji echt wat zachter is vooral in tip maar las laatst ook weer dat ze hem voor dit jaar of volgend jaar weer wat stijver hadden gemaakt..?
  TGR heeft er een hele lange thread over met veel info en ervaringen..
 • rollie
  Beginner
  rollie op 30 January 2014 路 12:51
  had 'm al gelezen. Ene kant bevestigd t de vermoedens, en dit jaar inderdaad 10% stijver oid.

  Heb verder de armada TST geprobeerd, vond dat niks.
  "I don't think I have the proper amount of tail rocker to execute this jump!"
 • Ghini
  Advanced
  Ghini op 30 January 2014 路 13:38
  Te veel pin tail? Bolle kop? Te veel taper in de tip?

  Als je die 80 euro er extra voor over hebt zou ik lekker voor de Hoji gaan, radius rocker schijnt goed te werken, lichter dan EHP en gewoon een vette ski..

  Als geld toch een grotere rol speelt kan je ws ook nog wel goedkoper vinden dan de EHP..
 • evan
  Advanced
  evan op 30 January 2014 路 13:42
  Ha Roland, ik dacht gelezen te hebben dat jouw skiseizoen er al op zat, of ben je al aan het dromen over het nieuwe seizoen?
  Als jij denkt de komende paar jaar niet veel vaker dan een paar weken per jaar te gaan skiën (je noemt jezelf toerist) en de sneeuwcondities niet voor het uitkiezen hebt zou ik niet voor zo'n uitgesproken ski gaan als de ski's die jij noemt (Hoji: rocker, grote radius; EHP: plat, nog grotere radius, zeer breed). Ik zou eerder kiezen voor een ski als de Atomic Automatic of Rossignol Super 7 (of eventueel Squad 7); ski's waar je lekker mee kunt knallen, maar die wat veelzijdiger zijn (camber, kleinere radius). Zeker gezien jij aangeeft dat jouw techniek niet heel sterk is, zou ik een ski kiezen waarmee je ook nog op de piste uit de voeten kunt en tegelijkertijd aan je (carve)techniek kunt schaven. Helaas zijn Atomic en Rossignol niet zo cool als 4FRNT, maar dat moet je maar op de koop toenemen. 馃槈

  Hou je die Amplids ernaast of doe je ze weg? Ze hebben je in ieder geval een mooie profielfoto opgeleverd.
 • evan
  Advanced
  evan op 30 January 2014 路 14:00
  Trouwens, als je toch graag 4FRNT's wilt, is de Devastator denk ik geschikter dan die andere twee. Weliswaar net als de Hoji een banaan, maar iets smaller en een kleinere radius.
  http://www.sport-bittl.de/skisport/freeski-telemark/4frnt-devastator-1...
  http://4frnt.com/products/devastator
  http://blistergearreview.com/gear-reviews/2013-2014-4frnt-devastator...
 • bengt
  Beginner
  bengt op 30 January 2014 路 15:54
  @rollie ik heb de 4frnt EHP 186, zelf 70kg en 185. Binding is de marker Tour.

  Qua stijgen voor mij geen probleem, tot en met 4/5 uur touren ging lekker. Lekker pittig maar ik ben heel fit en vind een beetje afzien geen probleem. (en ik heb geen vergelijkingsmateriaal)

  In het begin was het wat spelen met wat wel en wat niet. De EHP wil vrijwel alleen maar recht door, hard scheuren dus. Over het algemeen heel lekker op steiler terrein, je moet niet proberen zachter te gaan dan gaan zijn kwaliteiten ietwat verloren!
 • rollie
  Beginner
  rollie op 30 January 2014 路 17:10
  [mention="/profile/16669"]@evan[/mention]

  bedankt voor je info! Over m'n seizoen: zit er op ja, maar inderdaad nu alvast spullen sprokkelen voor volgend seizoen.

  afgelopen 3 jaren zat ik 3 weken per jaar in de sneeuw, dus heel weinig is het nou ook weer niet. dit jaar is het roeien allemaal wat serieuzer, we zien wel hoe het volgend jaar gaat.

  Tja toerist en niet kunnen skiën.... ik vind het lastig in te schatten, ik probeer niet op te scheppen maar gewoon realistisch te zijn. verder vergelijk ik m'n niveau met andere mensen hier, niet met de gemiddelde nederlander, die ga ik lachend voorbij 馃槈 En hier is in verhouding míjn niveau nou eenmaal wat lager.

  Wou mijn amplids er bij houden als speeltje voor als het zo diep is en er zo veel valt dat er binnen bereik van de lift genoeg is 馃槈

  Op de piste heb ik al een ski, het zal echt een ski worden voor er buiten.... Om voor een beter toegankelijke ski te gaan heb ik ook nagedacht, maar als ik al de limits van de amplid bereik twijfel ik of dat leuk en uitdagend is. Ben nog jong!

  verder, skiet de rossignol 7 serie niet redelijk hetzelfde als de tst? Qua vorm wijken ze niet heel veel af, en zoals ik al zei vond ik de tst buiten de piste niet fijn. (wel op crud en piste vanwege de radius, maar zodra er 2 cm vers lag stond ik liever op de amplid, die (met radius van 32 geloof ik) ik ook liever hard naar beneden jakker......

  oh en waarom de devestator? minder stijf? zag dat ie voor 'n minder hoog niveau bedoeld was, bedankt voor alle tips in ieder geval!
  "I don't think I have the proper amount of tail rocker to execute this jump!"
 • evan
  Advanced
  evan op 30 January 2014 路 19:36
  [mention="/profile/12980"]@rollie[/mention], graag gedaan!

  Als je je richt op volgend seizoen adviseer ik je nog even te wachten. De prijzen zijn in april een stuk lager dan nu, terwijl er nog veel modellen beschikbaar zijn. Als je tot juli wacht betaal je bodemprijzen, maar loop je het risico dat de ski's die jij wilt niet meer beschikbaar zijn. Maar als je je niet te veel richt op een bepaald model, maar meer op een aantal criteria waaraan jouw ski's moeten voldoen is er ook dan nog wel wat te vinden.

  Ik heb je nog nooit zien skiën, dus ik kan niet beoordelen hoe goed je skiet, maar afgaande op je niveau van dalen in je 'paspoort' heb je nog moeite met bepaalde soorten sneeuw. Dan kan je naar mijn mening best een vergevingsgezinde ski gebruiken en eerst daarop vertrouwd raken met moeilijke sneeuwcondities en daarna pas een ski kiezen die meer van je vraagt. Qua niveau is er natuurlijk een groot spectrum om uit te kiezen.

  Als jij het geen bezwaar vindt om meerdere paren ski's met je mee te slepen, dan kan je natuurlijk wel kiezen voor een wat specialistischere ski. Maar je geeft aan dat je wilt toeren als alles in het bereik van de liften verspoord is en dan kan je allerlei soorten sneeuw tegenkomen op weg naar die verborgen poeder en juist dan is veelzijdigheid een groot voordeel.

  Van de 7-serie van Rossignol denk dat je de Soul 7 het beste kunt vergelijken met de TST. De Super 7 is wel een wat flinkere ski en de Squad 7 des te meer. Voor de Atomic Automatic geldt hetzelfde. Sage Cattabriga-Alosa skiet erop en da's geen kinderachtige skiër. Opvallend dat je de TST wel prettig vond skiën in "crud", want ik denk dat de ski's die ik noemde daar veel beter presteren.

  En waarom de Devastator? Die heeft een kleinere radius en lijkt inderdaad iets minder stijf te zijn, maar dat is natuurlijk relatief. De recensent van Blister noemt de Devastator een All Mountain Charger, een categorie waartoe hij de Blizzard Cochise ook schaart. Als je laatst het filmpje van Johan Jonsson hebt gezien weet je wat hij bedoelt en de naam zegt denk ik ook al genoeg. 馃槂 Bovendien lijkt de Hoji meer op toeren te zijn gericht dan de Devastator. Als je daarvoor kiest kan je denk ik beter 'all the way' gaan en er een tech-binding bij nemen in plaats van die zware Guardians.

  Succes met je keuze en met het roeien!

  Edit: de Hoji lijkt niet stijver te zijn dan de Devastator, eerder andersom. De grotere stijfheid van de Devastator voldoet misschien meer aan jouw wensen, maar betekent natuurlijk ook dat de ski minder vergevingsgezind is.
 • rollie
  Beginner
  rollie op 30 January 2014 路 20:46
  super verhaal, uwer kritische blik laat mij inderdaad wel over dingen nadenken!

  [mention="/profile/12980"][mention=12980]@rollie[/mention][/mention]Ik heb je nog nooit zien skiën, dus ik kan niet beoordelen hoe goed je skiet, maar afgaande op je niveau van dalen in je 'paspoort' heb je nog moeite met bepaalde soorten sneeuw. evan op 30 jan. 2014 19:36


  hmmm sounds like a challenge... volgend jaar? 馃榾

  maar ik heb dus nog genoeg tijd, (tot april) om er over na te denken en een keuze te maken. je maakt het me er niet makkelijker op 馃構

  Greetz!
  "I don't think I have the proper amount of tail rocker to execute this jump!"
 • evan
  Advanced
  evan op 30 January 2014 路 22:16
  [mention="/profile/12980"][mention="/profile/12980"][mention="/profile/12980"]@rollie[/mention][/mention][/mention]Ik heb je nog nooit zien skiën, dus ik kan niet beoordelen hoe goed je skiet, maar afgaande op je niveau van dalen in je 'paspoort' heb je nog moeite met bepaalde soorten sneeuw. evan op 30 jan. 2014 19:36hmmm sounds like a challenge... volgend jaar? 馃榾rollie op 30 jan. 2014 20:46[mention="/profile/12980"]@rollie[/mention], wie weet komt het er volgend jaar van als jij stopt met dat malle roeien. 馃槈
  maar ik heb dus nog genoeg tijd, (tot april) om er over na te denken en een keuze te maken. je maakt het me er niet makkelijker op 馃構rollie op 30 jan. 2014 20:46Wat die 4FRNT's betreft zou ik de site van Bittl regelmatig in de gaten houden. Zij zijn zo vriendelijk om een indicatie van de voorraad te geven, dus dan heb je een idee wanneer je moet toeslaan. Ik ben ook wel gecharmeerd van de Devastators en de Hoji's, dus als ze er deze zomer nog zijn en ik heb nog een paar centen over dan koop ik misschien ook wel één van beide.
  Rossignols en Atomics worden door veel meer winkels verkocht dus die zal je dit voorjaar vast nog wel ergens voor een zacht prijsje op de kop kunnen tikken.
 • FrankNaets
  Beginner
  FrankNaets op 2 February 2014 路 18:17
  Ik ski zelf al 5jaar op de ehp's in een 186 (ben zelf 1m86 en 80kg) en heb dit eigenlijk nooit een moeilijke ski gevonden. Hoewel ik nog steeds een supergrote fan van de ski ben, zou ik voor te toeren toch eerder voor de hoji gaan. Redenen:
  - lichter kan nooit kwaad,
  - wegens het full rocker profiel van de hoji verwacht ik dat de float hetzelfde zal zijn als de ehp, ondanks dat ze smaller zijn,
  - bij de ehp is het rechtdoor of 'slarven' wat soms nogal vermoeiend kan zijn, zeker in strakke ruimtes, ik vermoed dat de toch wat kleinere draairadius van de hoji dan een pak aangenamer zal zijn (bv door de bomen skiën aan het einde van een run).

  De ehp's zijn een fantatisch ontwerp, maar zijn momenteel gewoon wat voorbij gestreefd...
 • JaapvR
  Tourist
  JaapvR op 3 February 2014 路 11:29
  Geinig, ik vind de TST juist in hardere variable sneeuw wat te instabiel, maar heerlijk in zachte of gelijkmatige sneeuw.

  Voor dikke pof heb ik natuurlijk liever een andere lat, maar die wil ik dan weer niet elke dag omhoog sjouwen...
 • rollie
  Beginner
  rollie op 1 March 2014 路 00:01
  excuses voor de late reactie, was in spanje & druk met studie, nu weer even genieten (of juist balen) van vakantie in dit warme kikkerlandje.

  [mention="/profile/3384"]@FrankNaets[/mention]

  super chill voor de vergelijking! kan ik wat mee.

  [mention="/profile/114"]@JaapvR[/mention]
  heb niet zo heel veel kunnen skien op de TST, maar denk dat ik het te veel vergelijk met eigen ervaring ipv de algemene kennis (of kennis van mensen die meer ervaring hebben! 馃榾 ), waar ik in verhouding altijd op slappe latte skiedde. (behalve m'n head monsters)

  [mention="/profile/16669"]@evan[/mention] kon niet wachten tot april, heb de binding maar gekocht (salomon guardian), helaas wou ik wel echt voor de 1.95 versie gaan en niet de 1.87, dus de actie bij sportbittl voorbij laten gaan, ....

  misschien toch maar een shiro, rocker2, q115 of super7? (of iets anders in die 110 range?). Moet ik weer zoveel research doen en mensen aan de jas trekken. 馃槥
  "I don't think I have the proper amount of tail rocker to execute this jump!"
 • mhilberts
  Beginner
 • evan
  Advanced
  evan op 1 March 2014 路 13:43
  [mention="/profile/16669"][mention=16669]@evan[/mention][/mention] kon niet wachten tot april, heb de binding maar gekocht (salomon guardian), helaas wou ik wel echt voor de 1.95 versie gaan en niet de 1.87, dus de actie bij sportbittl voorbij laten gaan, ....
  misschien toch maar een shiro, rocker2, q115 of super7? (of iets anders in die 110 range?). Moet ik weer zoveel research doen en mensen aan de jas trekken. 馃槥 rollie op 1 mrt. 2014 00:01
  Heeft je moeder je nooit verteld dat geduld een schone zaak is? 馃槈
  Ik weet niet of je de Hoji of de Devastator bedoelt, maar die zijn beide nog beschikbaar in 195cm. http://www.sport-bittl.de/skisport/freeski-telemark:::7000_7002.html?f...
  Als je toch een beetje camber wilt zou je ook de Atomic Automatic kunnen overwegen. Lijkt me een fijne ski, die aan jouw wensen voldoet en ook nog voor relatief weinig te krijgen is (bij Bittl en elders ongeveer €350). @MickeydeHaas skiet erop, dus die kan je er meer over vertellen.
 • rollie
  Beginner
  rollie op 1 March 2014 路 20:21
  hahaha ja wel verteld, maarja, puberfase, 1 oor in, andere oor uit. 馃榾
  maar denk niet dat ik die binding voor minder dan 180 had kunnen krijgen, prima deal lijkt me.

  Ben benieuwd, reviews zeggen dat ie iets speelser en meer op diepe pow gericht is.... will see!
  "I don't think I have the proper amount of tail rocker to execute this jump!"
 • evan
  Advanced
  evan op 2 March 2014 路 15:19
  @rollie, €180 is inderdaad een mooie prijs. Voor minder ga je die bindingen niet vinden. Waar heb je ze gekocht?
  Ik heb mijn Guardians laten monteren bij Bever in Den Haag en dat hebben ze volgens mij prima gedaan (ze zitten er nog steeds op 馃槂 ). Kosten: €20. Ze vinden het leuk als je er met een paar mooie brede latten komt want die zien ze daar niet zo vaak.
 • rollie
  Beginner
  rollie op 2 March 2014 路 17:57
  [mention="/profile/16669"]@evan[/mention] gewoon bij snowinn, http://www.snowinn.com/ski-winkel/bindingen-bindingen-berg/1072/s#ajax...
  de 16 versie in maat s, 115 millimeter.... (dacht dat ik grote voeten had maar sta op zooltjes van 30 cm.)

  er is nog zo'n code dat je 5 procent korting krijgt....

  okee tnx voor de tip, dat was inderdaad nog de volgende vraag 馃榾 !
  "I don't think I have the proper amount of tail rocker to execute this jump!"

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro