PA#15: al 20-50 cm verse sneeuw

PA#15: al 20-50 cm verse sneeuw

Het sneeuwt in het noordwesten van de Alpen en lokaal is er al meer gevallen dan verwacht. De koude lucht die afgelopen nacht de Alpen is binnengestroomd zorgt voor veel meer low density snow dan verwacht. Vanaf de Franse Noordalpen tot en met het Oostenrijkse Vorarlberg is al 20-50 cm verse sneeuw gevallen en het sneeuwt nu nog steeds. Tegelijkertijd kwam de verwachte sneeuwsandwich op gang en is er al zo’n 20-40 cm in de Hohe Tauern gevallen en sinds vanochtend sneeuwt het intens in de Alpe Adria. Vandaag, dinsdag en woensdag is poederalert#15 van kracht met zelfs nog goede condities op donderdag in de Alpe Adria. Maar vanaf donderdag stroomt er mildere lucht de Alpen in en is het mooie van poederalert#15 er wel af. In dit bericht:

  • Al 20-50 cm verse sneeuw
  • Tot en met woensdag zon (en verse sneeuw)
  • Powderalert bijna volgens het boekje
  • Maar let op: ingesneeuwde rijp zorgt voor problemen
  • PA#15: where to go?
  • Vanaf donderdag duidelijk milder

Al 20-50 cm verse sneeuw

Sinds zondagavond sneeuwt het intens in die gebieden die ik had aangegeven als sweetspot voor PA#15. Gemiddeld viel er al zo’n 20-50 cm verse sneeuw en daar komen de komende uren nog wat centimeters bij.

Megève
Megève
Engelberg vanochtend
Engelberg vanochtend
Montafon
Montafon
Vogel Ski Center
Vogel Ski Center

Tot en met woensdag zon (en verse sneeuw)

Tot en met dinsdagochtend sneeuwt het lokaal nog, maar vanuit het noorden en westen komt steeds vaker de zon erdoor. Mogelijk dat er in de nacht naar woensdag in het noordwesten nog wat sneeuw bij valt, maar overdag overheerst de zon in grote delen van de Alpen. Het blijft lekker koud en hoewel de zon op zuidhellingen al de sneeuw zal doen transformeren, op schaduwrijke hellingen blijft deze vers en koud.

Powderalert bijna volgens het boekje

Bovenstaand het videoweernericht van afgelopen vrijdag. Poederalert#15 houdt zich mooi aan mijn voorspelling. Daarnaast is PA#15 bijna een alert volgens het boekje. Volgens het boekje? Lees nog even dit artikel: De 5 punten die je poeder alert perfect maken. Er valt namelijk meer dan 25 cm sneeuw in de poederalert gebieden, koude sneeuw volgt na warme(re) sneeuw, de sneeuw valt op veel plaatsen op een zachte onderlaag (maar let op, er ligt rijp!) en de wind heeft zich op de lagere delen van de berg redelijk koest gehouden. Jammer genoeg bevinden we ons nu wel in één van de drukste periodes van het jaar. Maar met deze tips moet je zeker een gebied kunnen vinden waar het rustiger is.

Maar let op: ingesneeuwde rijp zorgt voor problemen

Gister schreef ik al: ‘Houd rekening met verse Triebschnee die zich op veel plekken zal nestelen op een verse laag rijp. Wind, verse sneeuw en een potentiele glijlaag maken dat het lawinegevaar weer richting aanzienlijk zal gaan. Check daarom de komende dagen je lokale lawinebericht en pas er je plannen op aan.’

Vandaag wordt er in een aantal lawineberichten al expliciet melding gemaakt van ingesneeuwde rijp. Rijp is een onzichtbaar (want ingesneeuwd) gevaar en zelfs voor experts niet zichtbaar. Houd daar rekening mee tijdens het plannen van je lijnen.

PA#15: where to go?

De where to go regio’s voor de komende dagen zijn ongewijzigd gebleven. Mooie pak poeder, zon komt er door, maar houd rekening met ingesneeuwde rijp en verse Triebschnee. Kortom where to go:

Vanaf donderdag duidelijk milder, lange termijn hoogst onzeker

De jetstream is de komende week westelijk, met de ene keer een zuidwestelijke en het andere moment een noordwestelijke koers. De hoofdstroming is west, maar de kleine piekjes en dalen maken het lastig om exact aan te geven hoe het verloop de komende dagen gaat worden. Donderdag draait de wint op nadering van een nieuwe storm naar zuid, maar het binnenstromen van die warmere lucht gaat tergend langzaam. De Föhnchart voor de westalpen is duidelijk. Donderdag krijgen de westalpen te maken met een zuidföhn (Triebschnee gevaar!), waardoor de donderdag er mild wordt.

Föhnchart westalpen
Föhnchart westalpen

Maar de föhnchart voor de oostalpen is in de huidige berekeningen veel minder uitgesproken. Ofwel de aanvoer van milde lucht uit het zuiden komt hier maar moeizaam door.

Tegelijkertijd met het binnenstromen van milde lucht arriveert er een front vanuit het westen. Dit front gaat neerslag brengen in de Franse Noordalpen en de rest van de noordalpen. Omdat de milde lucht in de westalpen dan al wel gearriveerd is komt de sneeuwgrens hier vrij hoog te liggen. Reken voorlopig op 1600-1900 meter hoogte. In de oostalpen daarentegen blijft het langer koud en stijgt de sneeuwgrens veel minder rap en ook veel minder hoog. Hier valt de neerslag dus langer in de vorm van sneeuw in de valleien. De komende 48 uur gaan ons leren hoe dit scenario zich verder ontwikkeld. Na dit front zou er in het weekend opnieuw een front moeten arriveren met wederom sneeuw voor het noordwesten en noorden van de Alpen. Sneeuwgrens en hoeveelheden zijn nog onduidelijk. Net als wat er daarna gaat gebeuren. En dus blijft mijn advies voor de komende dagen:

  • profiteer op maandag, dinsdag en woensdag van poederalert#15
  • donderdag mild en veel sneeuw voor het hooggebergte, regen in de dalen
  • bereid je voor op het ergste en wellicht valt het dan mee
  • hold your horses voor later deze week en wacht mijn updates af

Oh ja, niet vergeten…

Maak je regelmatig gebruik van de diensten van wePowder en gebruik(te) je mijn weerbericht om je poedertrips te plannen? Support ons dan door een wePowder Pro te worden. In ruil daarvoor krijg je van ons dan toegang tot meer weerdata, duizenden freerideroutes en expertkaarten om je routes mee te plannen. En je karma wordt er ook nog eens beter van. Mijn dank is groot!!!

Verder hebben we nog een mooie actie voor je. Met de code STEILELIJNEN krijg je NU 30% korting op de aanschaf van de wePowder Safety Academy. Je betaalt dan nog geen 42 euro per module in plaats van 60 euro. De Safety Academy is er om het maximale uit je poederdag te kunnen halen en toch de dag te kunnen eindigen met een biertje op het terras.

We hebben online 2 modules voor je klaar staan. In deze twee modules voor beginners en (ver)gevorderden leer je in no time de beginselen van lawinekunde en het navigeren buiten de pistes. De Safety Academy bestaat uit een boek (sturen we je gratis toe) en een online deel met veel filmpjes, beeldmateriaal en toetsen. Heb je een module eenmaal afgerond dan is het online deel in combinatie met het boek het ideale naslagwerk om continue je kennis scherp te houden en door te blijven leren. De kortingscode is de komende dagen geldig, start direct hier Safety Academy.

Dinsdag een nieuwe update.
Stay stoked. Morris

meteomorris
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!