Week 7: AANZIENLIJK lawinegevaar in grote delen van de Alpen

Week 7: AANZIENLIJK lawinegevaar in grote delen van de Alpen

Hierbij het actuele lawine overzicht van de Alpen van week 7. In grote delen van de Alpen is het lawinegevaar aangescherpt. Een nieuwe storm trekt de Alpen in. Het gevolg is stijgende temperaturen, natte sneeuw of regen tot steeds grotere hoogte en lokaal ook een stevige wind. Hellingen die eerst nog stabiel leken kunnen door de temperatuurstijging, regen en/of verse sneeuw de komende uren instabiel worden.

Het lawinebericht is een onmisbare tool als je off-piste wilt gaan. Het bevat naast het actuele lawinegevaar in de vorm van een cijfer een scala aan gegevens die nuttig zijn voor je. Onderstaand een globaal beeld van de Alpen met daaronder links naar de diverse lawineberichten. Voor een toelichting op de gebruikte iconen en de lawineschaal, klik hier.

Poeder begint met de juiste kennis

Off piste skiën en snowboarden is een risicosport. Pas als je de risico’s kent kun je betere beslissingen maken en het risico afwegen. Dat begint met de juiste kennis. In beginsel zul je daarbij vooral leren wat je niet mag, maar gaande weg zul je in je leerproces stappen maken en kom je erachter dat er in een winter ook momenten zijn dat je lijnen kunt rijden die normaal veel te risicovol zijn. Daarom zijn we op wePowder de Safety Academy gestart. We hebben online 2 modules voor je klaar staan. In deze twee modules voor beginners en (ver)gevorderden leer je in no time de beginselen van lawinekunde en het navigeren buiten de pistes. Omdat de Safety Academy bestaat uit een boek en een online deel met veel filmpjes, beeldmateriaal en toetsen kun je altijd en overal aan je kennis werken. Heb je een module eenmaal afgerond dan is het online deel in combinatie met het boek het ideale naslagwerk om continue je kennis scherp te houden en door te blijven leren. Hier kun je direct starten en met de code STEILELIJNEN krijg je NU ook nog eens 30% korting op de aanschaf. Je betaalt dan nog geen 42 euro per module in plaats van 60 euro. De kortingscode is de komende dagen geldig.

Voornamelijk AANZIENLIJK lawinegevaar

Met de nieuwe storm neemt het gevaar op lawines toe. De markante temperatuurstijging is een bekende red flag voor lawine experts. Houd de komende dagen rekening met aanzienlijk lawinegevaar, 3 op een schaal van 5. En dat is al hoog. Lees dit arikel maar eens. .

Aan onderstaand kaartje kunnen geen rechten ontleend worden. Het geeft je een globaal beeld van de situatie in de Alpen. Check altijd het lokale lawinebericht. Hieronder vind je de directe links, maar ook op de dorpen- en skigebiedpagina’s op wepowder vind je directe links.

Weekend: mild met in het noord(west)en sneeuw, regen en wind, later weer zin

Een milde storm trekt de Alpen. Naar verwachting daalt de temperatuur tijdens het weekend weer iets wat na de opwarming voor een stabilisatie kan zorgen. Maar daarvoor zorgen een oplopende temperatuur, wind, regen en sneeuw voor een aanscherping van het lawinegevaar. Onderstaand per regio de voornaamste lawineproblemen waar je rekening mee moet houden:

Westalpen en noordwesten van de Alpen
Het sneeuwdek in de Westalpen wordt de komende uren nat vanwege regen en natte sneeuw. Glijsneeuwlawines en natte sneeuwlawines worden een probleem. Hoger op de berg ontstaat verse Triebschnee door de sterke wind en de verse sneeuw. Grootste problemen op dit moment:

  • plaatlawines
  • natte sneeuwlawines

Directe links naar de regionale lawineberichten. Let op: de site van meteofrance is een drama en de links werken niet altijd. Helaas kunnen wij daar niets aan doen.

Oostelijke noordalpen
Het sneeuwdek wordt vanaf morgen natter op de lagere delen van de berg. Glijsneeuwlawines en natte sneeuwlawines worden dan een probleem. Hoger op de berg ontstaat verse Triebschnee door de sterke wind en de verse sneeuw. Grootste problemen op dit moment:

  • plaatlawines
  • natte sneeuwlawines

Directe links naar de regionale lawineberichten:

Westelijke zuidalpen
Markante temperatuurstijging met daarnaast verse Triebschnee door de wind. Grootste probleem op dit moment:

  • plaatlawines

Directe links naar de betreffende lawineberichten:

Oostelijke Zuidalpen
Markante temperatuurstijging met daarnaast verse Triebschnee door de wind. Grootste probleem op dit moment:

  • plaatlawines

Directe links naar de betreffende lawineberichten:

Alpe Adria, Altschnee probleem
Markante temperatuurstijging met daarnaast verse Triebschnee door de wind. Dieper in het sneeuwdek bevindt zich een zwakke laag die door het gewicht van de verse sneeuw en/of de passage van een skier/boarder actief kan worden. Dit gevaar is NIET te zien en bevindt zich dieper in het sneeuwdek. Lees ook nog oven dit artikel hoe om te gaan met Altschnee problemen.

Grootste probleem op dit moment:

  • plaatlawines
  • zwakke lagen dieper in het sneeuwdek

Directe links naar de betreffende lawineberichten:

meteomorris
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!