Veel sneeuw voor het hooggebergte, lokaal heel veel regen lager op de berg.

Veel sneeuw voor het hooggebergte, lokaal heel veel regen lager op de berg.

De natuur is er klaar voor, laat die sneeuw maar komen. Het is herfst, de bladeren verkleuren wachtend op die najaarsstorm die ze van de takken gaat blazen. De Alpen smachten naar water na een droge zomer/herfst en de gletsjers smeken om sneeuw. Maar hoezeer de natuur ook roept om water en sneeuw, het weer kiest zijn eigen koers, daarbij een handje geholpen door ons, de mens. De records vliegen ons om de oren. 2018 ligt op schema om het warmste jaar ooit te worden sinds de meetgeschiedenis in Oostenrijk. Maar liefst 127 zomerse dagen van 25 graden of meer werden de afgelopen maanden gemeten. En ook gister deed de warmte zich nog gelden. Het werd meer dan 30 graden in het Zwitserse Ticino. Nog nooit werd in een oktober maand een temperatuur boven de 30 graden gemeten in Zwitserland.

Koude lucht uit noord, warme lucht uit zuid
Koude lucht uit noord, warme lucht uit zuid

Aanleiding voor de warmte in de Alpen is een zuidelijke stroming die warme lucht vanuit noordelijk Afrika richting Europa transporteert. Tegelijkertijd is polaire lucht vanuit de noordpool onderweg richting het westen van Europa. Deze twee luchtmassa’s komen komend weekend met elkaar in botsing. De Alpen koelen wat af, er valt de nodige neerslag in de dalen en het middelgebergte en heel wat sneeuw in het hooggebergte. Het gaat regenen, als in intens regenen. In het hooggebergte gaat het intens sneeuwen waarbij er lokaal grote hoeveelheden kunnen gaan vallen. In dit bericht:

  • Indian summer
  • Gevecht tussen warme en koude lucht
  • Wat de sneeuwkaarten niet laten zien
  • Veel sneeuw voor het hooggebergte

Indian summer

Dat de natuur er klaar voor is laten onderstaande beelden zien uit de Alpenhoofdkam van Oostenrijk. Daar waar geen sneeuw te zien is, is duidelijk de herfst te herkennen. De scherpe sneeuwgrens, het wit van de sneeuw, de blauwe lucht en de herfstkleuren. Heerlijk om de eerste sneeuw op de hoogste toppen van Oostenrijk te zien.

Grossglockner zuidwand
Grossglockner zuidwand
Salzburgerland
Salzburgerland

Maar zo mooi als het weer gister was wordt het komend weekend niet.

Gevecht tussen warme en koude lucht

De Alpen liggen komend weekend op de scheiding van warme en koude lucht. Op zaterdag raakt de koude lucht het noorden en westen van de Alpen. Volgens de laatste berekeningen komt de kou stationair voor de hoogste toppen te liggen en daarmee net iets noordelijker dan eerder werd berekend. Maar bij een dergelijk stationair front is het zeer lastig om te voorspellen waar de sneeuwgrens exact komt te liggen en die kan van dal tot dal ook nog eens verschillen. Ga er voorlopig van uit dat de sneeuwgrens in het westen en noorden van de Alpen tijdelijk tussen de 1500 en 2000 meter (en soms ook lager) komt te liggen terwijl deze aan de zuidkant van de Alpen rond de 2000 tot 2400 meter komt te liggen aankomend weekend. Dat levert op de sneeuwkaarten veel sneeuw op. Het lijkt verdorie wel winter als je naar de sneeuwkaarten kijkt.

Wat de sneeuwkaarten niet laten zien

De sneeuwkaarten laten de gecumuleerde sneeuwval voor een bepaalde periode zien. Ofwel de hoeveelheid sneeuw die er valt. Maar die hoeveelheid sneeuw wordt in de werkelijkheid altijd snel wat minder. Hartje winter komt dat omdat sneeuw inklinkt door zijn eigen massa en onder invloed van het weer.

TIP: lees ook dit artikel over ‘De hoeveelheid verse sneeuw: de discussie over centimeters’.

In de herfst is dat vaak nog complexer. Want zonder koude onderbasis wordt versgevallen sneeuw van twee zijdes aangevallen. Niet alleen smelt het sneeuwdek door instromende warmte en regen, maar ook is de bodem vaak nog warm. Indien er na sneeuwval regen volgt is de sneeuw snel van de kaart verdwenen. De sneeuwkaart klopt dan wel, want er valt wel degelijk sneeuw, maar deze smelt rap door regen en een warme ondergrond. Kijk je naar de sneeuwkaarten, kijk dan (zeker in de herfst) ook naar de temperatuurontwikkeling.

Onderstaand de temperatuurkaarten voor zaterdag (links) en zondag (rechts). Blauw is vriestemperaturen, geel en oranje boven nul. Goed is te zien hoeveel warmer het is op zondag. De dalen laten veel meer oranje en geel zien. Daarnaast is het in het Oostenrijk ook beduidend warmer.

TIP: check onze forecast pagina voor gedetailleerde temperatuurkaarten

Zaterdag valt er weliswaar sneeuw in de lagere delen van Oostenrijk, wat op onderstaand kaartje links te zien is, maar als op zondag (kaartje rechts hieronder) de warmte er weer knalt dan regent het gewoom volle bak in grote delen van de Dolomieten en Karinthië terwijl er tegelijkertijd een föhn opsteekt in het oosten van Oostenrijk. Adieu sneeuw van zaterdag.

TIP: check onze forecast pagina voor gedetailleerde sneeuwkaarten

Kijk dus altijd verder naar de sneeuwkaarten. Kijk je alleen naar de sneeuwkaarten kijken dan trek je wellicht de verkeerde conclusie. Komend weekend is de winter zeker nog niet aan. Het is slechts een zeer natte speldeprik. Niet voor niets houd ik het al een paar dagen bij de voorspelling dat de basis voor het hooggebergte wordt gelegd en dat ze in sommige dalen met serieuze wateroverlast krijgen te maken. Het is er gortdroog en de grond houdt dan maar matig het water vast. Dat gaat zeker voor rotzooi zorgen. Met name aan de zuidkant van de Alpen waar immense hoeveelheden vocht naar beneden komen.

Veel sneeuw voor het hooggebergte

De komende drie dagen (zaterdag, zondag en maandag) wordt de basis gelegd voor het hooggebergte. Nogmaals die sneeuwkaart erbij.

Vergeet alle sneeuw in de dalen. Vergeet ook alle sneeuw onder de 2000-2400 meter. Daarboven wordt er een substantieel pak sneeuw neergelegd. Het is pas de eerste echte dump deze herfst en laten we hopen dat er een dik pak valt. Die hebben we in de Alpen hard nodig. Van poederstress is bij mij nog geen sprake, daarvoor is het nog veel te vroeg.

Winter is coming

Maar met de eerste sneeuw komt er ook een einde aan mijn surftrip. Ik heb fantastische golven gehad, oude en nieuwe vrienden ontmoet en heb zin in de winter. Tijd om mijn spullen in te pakken en af te zakken naar de lage landen. Ik heb een warme jas al klaarliggen en zie uit naar het Freeride Film Festival. Veel goede films, een biertje met vrienden en we kunnen je de eerste proto van de Powfinder split tonen, net als de nieuwe limited en SURFR series.

De winter komt er aan, tot op 2 november in Tuschinski. Tot op het Freeride Film Festival.
PS. vergeet niet op tijd je tickets te scoren. Vol is vol!

Zondag een nieuwe update.
Stay stoked.

Morris

meteomorris

Reacties

Elite
kanskiAuteur26 oktober 2018 · 14:55

Dinsdag weer 22°C in München!

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Gevorderd
bertjebertjeAuteur27 oktober 2018 · 15:09

Poederstress? neu, maar wel van die kleine vlindertjes in mn buik als ik uit het raam kijk, want HET DUMPT HIER :D

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!