Genua laag, sneeuw voor de zuidwest?

Genua laag, sneeuw voor de zuidwest?

Aan een mooi weekend komt een einde. Een zwakke storing trekt zondag vanuit het noordwesten de Alpen in. Voor significante neerslag zal het niet zorgen. Daarvoor moeten we wachten tot het midden van komende week als een Genua laag zich ten zuiden van de Alpen nestelt. Voor het eerst sinds 20 december gaat er sneeuw vallen in de zuidelijke Piemonte.

Loser Altaussee
Loser Altaussee

Lawinesituatie Oostenrijk en oosten Zwitserand verbetert rap!

De Noordstau Snowmageddon is daarmee definitief tot een einde gekomen. Alle mediaheisa ten spijt hebben zich weinig echt grote rampen voorgedaan. Zelfs de lift in Loser (zie boven) is na 36 uur graven ook gewoon weer operationeel. 7 januari sprak ik al de verwachting uit dat het lawinegvaar in Oostenrijk snel zou dalen als de neerslag eenmaal zou stoppen:

Het voordeel van een dergelijke grote hoeveelheid sneeuw is dat ze door de massa uiteindelijk wel makkelijker zet. Als de sneeuwmassa eenmaal geconsolideerd is dan zou het wel eens een zeer stabiele basislaag op kunnen leveren voor de rest van het seizoen. (bron)

Nu kunnen we vaststellen dat dat ook zo is. Continue sneeuwval en een dik pak sneeuw zijn nu eenmaal veel beter dan dunne laagjes sneeuw en periodes van droogte. Op het moment dat het zo intens sneeuwt levert het wat ongemak op, maar tegelijkertijd rijd je dan bizarre lijnen in de bossen. En zelfs nu zijn er nog gewoon mooie pillows te vinden in Oostenrijk. Daar hoef je in de familiegebieden echt geen grote hikes voor te maken zoals hier in Hochkönig.

Tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat door de snelle zetting van de sneeuw dat in Oostenrijk en het oosten van Zwitserland steilere lijnen rond en boven de boomgrens mogelijk zijn. Het sneeuwdek blijkt stabiel, het lawinegevaar is in een groot deel al gedaald naar matig en dus kunnen we lijnen gaan spotten boven de boomgrens. Fieberbrunn staat tegenwoordig als freeride mekka op de kaart, maar er is nog wel wat te halen.

Lawinesituatie Frankrijk en westen Zwitserand nog kritisch!

In het noordwesten van de Alpen bleef het langer droog. Pas vorig weekend sneeuwde het daar volle bak. Deze sneeuw viel op een oude gekristaliseerde laag. De oude en de nieuwe sneeuw hechten maar moeilijk en vanuit het noordwesten komen nog steeds meldingen door van lawines die afgaan op de oude sneeuwlaag. Het aantal slachtoffers is nog beperkt gebleven, maar naarmate de dump langer achter ons ligt zal de neiging ontstaan om steiler te gaan rijden. Houd dan rekening met dit oude sneeuw probleem.

TIP: lees ook dit artikel over het actuele oude sneeuw probleem in Zwitserland en Frankrijk

Genua laag, sneeuw voor de zuidwest

Bovenstaand de kaart voor dinsdag/woensdag aanstaande. De meerderheid van de berekeningen wijst op een Genua laag met sneeuw voor het zuidwesten. Want als een genua laag zich in de golf van Genua nestelt betekent dit in de regel dat vochtige lucht met een oostelijke stroming de Po vlakte wordt ingedrukt. Ofwel sneeuw voor de Piemonte. De laatste berekeningen gaan uit van met name sneeuw voor de zuidelijke Piemonte, maar een kleine wijziging van de positie van de stormdepressie kan ervoor zorgen dat het gebied dat sneeuw krijgt groter wordt. Morgen daarover meer.

Retour d'est op de kaarten
Retour d’est op de kaarten

Bovenstaand de sneeuwverwachting voor de komende 6 dagen. Een Genua laag kennende zullen daar nog wel wat wijzigingen in volgen. Op dit moment berekenen alle modellen zo’n 50-100 cm verse sneeuw voor de zuidelijke Piemonte. En dat is ook wel nodig. Sinds 20 december is er geen sneeuw meer gevallen. Het sneeuwdek is er met zo’n 20-50 cm te dun voor de tijd van het jaar. Dus een dump is meer dan gewenst. Realiseer je wel dat 1. het sneeuwdek in het zuiden nog dun is en 2. de verse sneeuw op een zeer oud sneeuwdek gaat vallen. Freeride zal vanaf midden deze week er mogelijk zijn, maar met de nodige terughoudendheid.

Waarheen te gaan voor de korte termijn?

Maandag en dinsdag zijn prima dagen in het noorden van de alpen. Er is ruimte voor de zon, het is koud en in de
familiegebiedjes is nog meer dan genoeg poeder te halen. De beste poeder rijd je de komende dagen tussen de bomen, maar ook daarboven in:

Ga je verder naar het westen dan moet je zeker rekening houden met het oude sneeuw probleem. Hier kun je niet zo steil gaan, maar er is zeker nog onverspoorde poeder te vinden in kleinere familiegebieden en voor diegene die bereid is te hiken. Het gaat dan om:

En dus?

Tot en met woensdag wisselen zon en wolken elkaar af. Allereerst de meeste zon in de zuidalpen (maar daar weinig sneeuw om te freeriden). Vanaf dinsdag/woensdag komen de Alpen onder invloed van een Genua laag en volgt er sneeuw in de Piemonte.

Geen tijd voor sneeuw de komende week? Kom dan naar Avventura in Gent. Ik geef daar een clinic of sneeuw, safety en het vinden van de beste spots in de Alpen. Natuurlijk ga ik daar wat geheimen en secret spots van me delen. Tot woensdag in Gent?

:nopro:
Wil je nog meer details? Als wePowder pro krijg je toegang tot 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en de 14 daagse voorspelling per gebied zodat je geen dump meer mist. Daarnaast hebben we ook nog eens duizend+ freerideroutes voor je ingetekend in de mooiste freeride gebieden van de Alpen. Word vandaag nog wePowder pro, krijg toegang tot onze 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en natuurlijk die duizend+ routes. Oh ja, je support ons er ook nog eens poederonderzoek mee! Dank!
:nopro:

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
powderdudeAuteur20 januari 2019 · 12:28

Hey Morris
Blijf je automatisch pro lid of moet er nog wat betaald worden voor het nieuwe seizoen ? Keep on doing the good work guys !

Enjoy :-))
Expert
meteomorrisAuteur20 januari 2019 · 14:25

@@powderdude dank! ja, gaat automagisch

powfinder.com
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!