Eind deze week tijd voor PA#2?

Eind deze week tijd voor PA#2?
Dik pak sneeuw in San Domenico (FB San Domenico)
Dik pak sneeuw in San Domenico (FB San Domenico)

Na een sneeuwrijk weekend in de Zuidalpen verloopt de start van de week redelijk rustig. Vanmiddag en vanavond trekken de restanten van de neerslag nog verder naar het oosten. Ook aan de noordkant sneeuwt het wat. Vanaf morgenochtend is het overal droog in de Alpen, maar tegen het einde van de week staat er alweer nieuwe sneeuwval op de weerkaarten!

Verse sneeuw in de afgelopen 3 dagen (whiterisk.ch)
Neerslag afgelopen 48 uur tm maandagochtend (arpa.piemonte.it)

Lokaal tot een meter sneeuw in de Zuid-Alpen

De modellen hadden de sneeuwval van afgelopen dagen uiteindelijk goed in de gaten en zaten wat betreft de hotspots behoorlijk goed. In Ticino en het noorden van Piemonte viel het meeste, met op grote schaal zo’n 50 centimeter. We zien lokale uitschieters tot wel meer dan een meter sneeuw hogerop in het westen van Ticino bij o.a. Bosco-Gurin en Airolo. Verder noordelijk nemen de accumulaties natuurlijk af. Andermatt en Engadin hebben alsnog een halve meter sneeuw mee kunnen pakken, maar gebieden zoals Engelberg en Jungfrau Region hebben niet veel meer dan zo’n 20 centimeter ontvangen.

Maar ook in andere delen van de Alpen waar we het hadden verwacht zien we behoorlijke accumulaties met in de Karnische Alpen (Lesachtal/Obertilliach, Plöckenpass, Nassfeld) zo’n 30 tot 40 centimeter. Hier kan er in de komende uren nog wat bij vallen. In de Zee-Alpen viel lokaal ook een flinke portie sneeuw. Limone Piemonte meldt dat er hogerop zo’n 70 centimeter sneeuw is gevallen. Hier openen ze de eerste skiliften aanstaande donderdag. Aan de Franse kant pikten de zuidelijke gebieden ook wat mee. Tot aan de Écrins viel hogerop zo’n 20 tot 40 centimeter.

Livebeelden van vandaag

Tijd voor wat beelden:
Monte Rosa
Airolo
Bosco-Gurin

![Auron (stationsnicecotedazur.com)](https://cdn.wepowder.com/site/weblog/2/30852.jpg?w=1024 "Auron (stationsnicecotedazur.com)") ![Limone Piemonte, waar de wind flink heeft huisgehouden](https://cdn.wepowder.com/site/weblog/2/30853.jpg?w=1024 "Limone Piemonte, waar de wind flink heeft huisgehouden")

Lawinegevaar!

Met deze sneeuwhoeveelheden is het lawinegevaar natuurlijk ook gestegen. Check daarom voordat je op pad gaat de lawineberichten goed. Lawinegevaar heerst overigens niet alleen daar waar het veel heeft gesneeuwd. Aan de noordkant vinden we door de Südföhncondities van afgelopen weekend en de bijbehorende sneeuwverplaatsing ondanks het geringe sneeuwdek lokaal Triebschnee.

Wat sneeuw in Oostenrijk op woensdag (wetter3.de, DWD)
Wat sneeuw in Oostenrijk op woensdag (wetter3.de, DWD)

Rustiger

Vanmiddag en vanavond sneeuwt het dus nog een tijdje door in de Oostalpen. De sneeuw trekt in de loop van de avond en nacht verder naar het oosten. Daarachter klaart het op. De Noord-Alpen, en dan met name Zuid-Duitsland en de staugebieden van Oostenrijk en Oost-Zwitserland, moeten op woensdag wel nog wat rekening houden met wat sneeuw door een staart van een koufront en een zwakke noordwestelijke stroming. Veel meer dan een paar centimeter verwacht ik echter niet, inneralpien blijft het droog. Door de aanwezige kou kan het echter wel tot in de dalen sneeuwen.

Opnieuw sneeuw voor de Alpen later deze week (wetter3.de, DWD)
Grens van warme en koude luchtmassa's boven de Alpen (wxcharts.com)

PA#2 deze week nog?

De vooruitzichten zijn positief, want met de huidige output van de weermodellen zit er naar alle waarschijnlijkheid een Poederalert nummer 2 in. In de loop van donderdagavond volgt vanuit het zuidwesten nieuwe neerslag. Een depressie boven de Atlantische Oceaan volgt een noordoostelijke koers richting Spanje en Frankrijk. Door de aanvoer van zachtere lucht kan de sneeuwgrens in de Zuid-Alpen mogelijk tot richting de 2000 meter stijgen. In de Noordwest-Alpen blijft het zeer waarschijnlijk aanzienlijk kouder, waardoor de sneeuwgrens hier mogelijk tot in de dalen kan blijven liggen. Op de grens van deze koude en zachtere luchtmassa’s kan erg veel sneeuw vallen, vooral als deze grens voor een langere tijd min of meer stationair boven de Alpen kan liggen wat de modellen op dit moment laten zien. Verdere details zijn nog onzeker, maar woensdagochtend zal ik uitgebreid in een nieuw weerbericht uitgebreid ingaan op deze sneeuwval.

Heb je livebeelden vanuit de sneeuw? Plaats ze hier!

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Expert
ieismAuteur6 december 2022 · 10:07

Mooie beelden! Vaak heeft Bosco dan te veel wind gehad voor de toplifen, maar nu ziet het er echt wel goed uit. Voor Bosco is het probleem dan acco, want ze gooien bewust de herberg niet open maar het hotel wel (zelfde familie), maar je kan prima in Cerentino overnachten en de bus pakken. Die ene keer per jaar dat het er echt dumpt moet je gewoon naar Bosco gaan en niet nadenken over de reis erheen, trust me.

Alagna zal dan wel druk worden, misschien even bellen met Macugnaga en Champorcher of die ook open gaan?

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Gevorderd
ArjenproadminAuteur6 december 2022 · 10:43

Bosco was dit weekend best zwaar bovenin begreep ik. Dikke inversie. Maar verder inderdaad: Bosco is als het dumpt altijd een goed idee, blijft een sprookje.

One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
Beginner
HenriAuteur6 december 2022 · 11:20

@@Arjen de nulgradengrens lag in de nacht van zaterdag op zondag in Ticino en Piemonte inderdaad even wat hoger dan gedacht. Ik zag in de metingen tot zo’n 0 graden op 2000 meter zondagochtend.

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!