Kerstdooi zet door met veel neerslag in de Noordwest-Alpen

Kerstdooi zet door met veel neerslag in de Noordwest-Alpen
Stilte voor de storm in Avoriaz (avoriaz.com)
Stilte voor de storm in Avoriaz (avoriaz.com)

Laat ik maar meteen even met de deur in huis vallen: we moeten door de zure appel heen bijten. Tot en met zaterdag kan er met name in de Noordwest-Alpen behoorlijk wat neerslag vallen, maar wel met een sneeuwgrens die tot 2500 meter hoogte kan reiken en daarnaast ook een stormachtige wind hogerop. Hoewel het sneeuwdek daarboven dus aan zal groeien, krijgen de lagergelegen gebieden net voor kerst met deze bijna jaarlijks terugkerende spelbederver te maken: het Weihnachtstauwetter.

Stormachtig met neerslag in het noordwesten

De meeste neerslag trekt vandaag en morgen ten noorden van de Alpen voorbij. Met name de randgebieden in de Noordwest-Alpen hebben te maken met deze neerslag. Dieper de Alpen in blijft het overwegend droog. De sneeuwgrens ligt meestal rond de 1700 tot 2000 meter. In de meeste gebieden valt er vandaag niet veel meer dan 5 tot 10 centimeter. Vanavond bereikt een nieuw front de Noordwest-Alpen en trekt de westenwind behoorlijk aan. Hogerop kunnen we windstoten van ruim 100 kilometer per uur verwachten, vooral op de geëxponeerde toppen aan de noordrand van de Alpen. Ook morgen moeten de uiterste noordelijke gebieden rekening houden met wat neerslag, maar in de rest van de Alpen blijft het over het algemeen droog.

Warmtefront volgt in de nacht op vrijdag (wetter3.de, DWD)
Warmtefront volgt in de nacht op vrijdag (wetter3.de, DWD)

Onstuimige vrijdag

Vrijdag wordt het bar en boos. In de nacht van donderdag op vrijdag bereikt een warmtefront de Alpen. Een actief neerslaggebied klapt vanuit het westen op de noordwestelijke Alpen. Tot en met zaterdagochtend zou er zomaar 80 tot misschien wel 100 centimeter sneeuw kunnen vallen rondom het Mont-Blancmassief, maar met het warmtefront lopen de temperaturen ook enorm op. In de Franse Alpen stijgt de sneeuwgrens tot zo’n 2300 tot 2500 meter! Ook aan de noordkant ligt de sneeuwgrens vrijdag (ruim) boven de 2000 meter.

De meeste neerslag kan in de staugebieden van de Noordwest-Alpen vallen, zo’n 30 tot 50mm met lokaal ook nog uitschieters mogelijk. Onder de 2000 meter zal het grootste deel hiervan dus als regen naar beneden komen. Voor poeder zou je het dus flink hogerop moeten zoeken, maar met wederom een stormachtige wind op vrijdag zullen hogerop zeer waarschijnlijk veel skiliften dicht blijven en loopt het lawinegevaar ook weer op. De condities zijn hier dus verre van ideaal. De sterke westelijke stroming zorgt voor erg onstuimig weer. Toch op pad? Zoek dan eerder de gebieden in de regenschaduw op, bijvoorbeeld in de Zuid(oost)-Alpen. Je zult hier natuurlijk geen fantastische poedercondities aantreffen, maar deze gebieden houden het in ieder geval (grotendeels) droog.

Veel sneeuw in het hooggebergte aan de noordwestkant, maar ook veel regen daaronder

Ensembles van ECMWF en GFS voor Grenoble (wetterzentrale.de)

Lange termijn nog onzeker – duimen voor het Europese model

De ontwikkelingen voor na kerst zijn nog erg onzeker. Weliswaar lijkt volgens het Europese model een afkoeling iets zekerder te worden, maar de mate van afkoeling is nog erg onduidelijk en valt inmiddels alweer wat tegen vergeleken met de runs van de afgelopen dagen. Ook lijkt deze mogelijke afkoeling ook niet met veel neerslag gepaard te gaan. Het Amerikaanse model wil van deze temperatuurdaling echter nog niets weten en laat temperaturen van ruim boven normaal zien tot en met oud en nieuw.

Heb je livebeelden vanuit de sneeuw? Plaats ze hier!

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!