PA#3: Eerst zuid, daarna noordwest!

PA#3: Eerst zuid, daarna noordwest!
PA#3!
PA#3!

Het is moeilijk voor te stellen met de huidige lentecondities, maar het is toch echt tijd voor PA#3! Op het moment van schrijven voelt het ook hier in Innsbruck net aan als lente. Het is ruim 10 graden, de zon schijnt volop en de sneeuwarme bergen doen vermoeden dat het eind maart is, maar voor een groot deel van de Alpen gaat het roer toch echt om. Vanaf zondag duiken de Alpen eindelijk in een sneeuwrijke fase waar iedereen al reikhalzend naar uitkeek.

In dit weerbericht:

  • Eerste sneeuw op zondag
  • Zuid-Alpen eerst, daarna de Noordwest-Alpen
  • Maandag een tijdelijke noordweststau
  • Aanzienlijk zachter vanaf dinsdagavond
  • Waar naartoe?
  • Extra update in het weekend volgt

Iets uitdiepende trog (wxcharts.com)
Koufront volgt zondagochtend vanuit het westen (wetter3.de, DWD)

Eerste sneeuw op zondag

Het GFS en ECMWF zitten vandaag qua neerslagverdeling en hoeveelheid verrassend goed op één lijn. Ik moet er wel bij zeggen dat er nog verschuivingen mogelijk zijn, zeker voor de sneeuwval in de tweede helft van volgende week. Dit weekend komt nog te vroeg, want de eerste sneeuwval volgt pas in de loop van zondag. Aanjager van de sneeuwval is een sterk lagedrukcomplex boven de Atlantische Oceaan. Zoals we vaker hebben gezien in de afgelopen tijd buigt de kern via Schotland af naar het noorden, maar dit keer zien we de trog wat uitdiepen, waardoor de geplaagde Alpen zich eindelijk weer op wat significante sneeuwval kunnen verheugen.

Zondagochtend nadert het koufront van dit lagedruksysteem vanuit het westen, maar al vrij snel verschuift het zwaartepunt naar de Zuid-Alpen. Dit komt doordat er boven de Middellandse Zee een aparte lagedrukkern ontwikkelt. In de Franse Alpen kan het vanaf zo’n 1600 meter hoogte sneeuwen, in de zuidelijke gebieden enkele honderd meters hoger. De hoeveelheden zullen op zondagochtend nog beperkt zijn, met zo’n 5 tot 15 centimeter (het minste in de Franse Noord-Alpen), maar al snel volgt er meer. Het koufront aan de noordkant trekt niet verder naar het oosten, waardoor grote delen van Zwitserland en Oostenrijk eerst nog droog blijven en met zuidföhn te maken hebben. Pas in de nacht van zondag op maandag wordt de föhn hier opgeruimd en kan het ook in de Noord-Alpen gaan sneeuwen. De wind trekt met het arriveren van deze neerslag wel flink aan.


Koufront nadert de West-Alpen, maar het zwaartepunt verschuift snel naar de Zuid-Alpen (wxcharts.com)

Even terug naar de Zuid-Alpen, want hier neemt de intensiteit zondag overdag dus juist toe. Vooral Lombardije, de zuidelijke Dolomieten en verder naar het oosten in de Julische Alpen kan er veel sneeuw gaan vallen. De sneeuwgrens blijft hier zo rond de 1500 meter. In de meeste zuidelijke gebieden aan de alpenrand in de nacht naar maandag ook tijdelijk wat hoger. Tot en met maandagmiddag valt er zo’n 20 tot 30 centimeter in deze regio’s. Typisch voor de Julische Alpen liggen de sneeuwhoeveelheden hier beduidend hoger. De meeste modellen berekenen hier rond een meter sneeuw hogerop.

Ook voor de Noord(west)-Alpen sneeuw

Bij de tweede poging lukt het de Noord-Alpen wel om sneeuw te krijgen. De föhn wordt opgeruimd en in de loop van zondagavond breidt de neerslag zich steeds meer uit. De sneeuwgrens daalt naar ongeveer 1200 meter hoogte. Samen met de eerste sneeuw verwacht ik in de Franse Alpen zo’n 20 centimeter tot en met maandagochtend. In de rest van de Noord-Alpen blijft het aanvankelijk bij zo’n 5 tot 10 centimeter.

Noordweststau (wxcharts.com)
Noordweststau (wxcharts.com)

Maandag een tijdelijke noordweststau

Maandag overdag trekken de restanten van het neerslaggebied verder naar het oosten en kan het tijdelijk opklaren, vooral in de Zuid-Alpen. De Noordwest-Alpen merken hier minder van, want al snel volgen er met de noordwestelijke stroming (pittige) sneeuwbuien. Het blijft koud, waardoor we de sneeuwgrens verder zien zakken, tot (ruim) onder de 1000 meter. Het buiig karakter kan ervoor zorgen dat we lokaal in de staugebieden ook wat verrassingen in de sneeuwhoeveelheden kunnen gaan zien.

Het meeste wordt op dit moment berekend voor de Franse Noord-Alpen tot aan Centraal-Zwitserland, met 20 tot 40 centimeter sneeuw. Verder profiteren de typische noordweststaugebieden zoals (Vor)Arlberg en Dachstein ook goed mee, maar in de overige gebieden in Oostenrijk blijven de hoeveelheden wat beperkter. Dinsdag neemt de intensiteit van de sneeuwval weer af en trekken de restjes verder naar het oosten. In Oostenrijk blijft het wat langer doorsneeuwen. Vanuit het westen stroomt er langzaam maar zeker weer wat zachtere lucht binnen. Dinsdagavond geeft dit warmtefront weer wat sneeuw (en regen) aan de noordkant.

Warmtefront volgt dinsdagavond (wetter3.de, DWD)
Warmtefront volgt dinsdagavond (wetter3.de, DWD)

Aanzienlijk zachter vanaf dinsdagavond

Lang zitten de Noord(west)-Alpen dus niet in de kou, want met het warmtefront komt aanzienlijk zachtere lucht mee naar de Alpen. Vooralsnog lijkt de meeste neerslag ten noorden van de Alpen te trekken, maar toch moeten de gebieden in de Noord-Alpen rekening houden met tijdelijk wat regen tot 1500 - 1700 meter aan het eind van deze neerslag. Daarbij trekt de wind flink aan. Ook daarna houdt de temperatuurjojo aan. Het blijft wisselvallig in de Noord(west)-Alpen, maar we moeten dus rekening houden met een wisselende sneeuwgrens.

Onze forecast tot en met dinsdagochtend
Onze forecast tot en met dinsdagochtend

Waar naartoe?

Zoals gezegd is dit weekend eigenlijk nog net te vroeg voor poeder. Zondag ski je in de West-Alpen hogerop wel in de sneeuw, maar de accummulatie aan het einde van de middag is nog beperkt. Maandag zijn er al beduidend meer opties met zo’n 20 centimeter vers in en rondom de Franse Noord-Alpen, maar dinsdag lijkt de beste dag te worden met serieuze hoeveelheden in de Franse Noord-Alpen en de rest van de noordwestelijke Alpen. Kleine sidenote: let wel op dat er niet overal een degelijke base ligt. We zien in de Noordwest-Alpen bijvoorbeeld grote verschillen tussen beneden en boven de 2000 meter. In de Noord-Alpen is het op veel plekken zelfs tot grotere hoogte vrij dun gesteld met het sneeuwdek.

Voor de Zuid-Alpen zullen de Julische Alpen duidelijk de winnaar zijn, met bijvoorbeeld Sella Nevea - Kanin als goede optie. Op dit moment is vrijwel alles open daar en een prima base, alleen is het de vraag wanneer ze openen na de sneeuwval. Dinsdag met de zon erbij zou het een droomdag kunnen zijn in deze hoek. Maar ook nabijgelegen gebieden zoals Nassfeld met een goede base of Lombardije is met zo’n 20 tot 30 centimeter lijken op dit moment prima opties.

Extra update in het weekend

Door de spannende en waarschijnlijk onstuimige ontwikkelingen vanaf dinsdag volgt er een extra update in het weekend.

Heb je livebeelden vanuit de sneeuw? Plaats ze hier!

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
Arnie777Auteur6 januari 2023 · 16:22

Jaaah, poederalert! Goii het allemaal maar in de Arlberg. Ben benieuwd hoeveel er gaat vallen hier. Misschien een dagje naar het zuiden rijden?

Freeride = Life
Gevorderd
Ee1coproAuteur6 januari 2023 · 23:39

Thanks @@Henri! Top dat er dit weekend nog een update komt.

Het wepowder / wintersport toont nog niet veel sneeuw in de Julische Alpen. Andere modellen wel zoals je schrijft. Waar zit dat verschil in?

Gevorderd
Ee1coproAuteur6 januari 2023 · 23:48

Thanks @@Henri! Top dat er dit weekend nog een update komt.

Het wepowder / wintersport model toont nog niet veel sneeuw in de Julische Alpen. Andere modellen wel zoals je schrijft. Waar zit dat verschil in?

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!