PA#4: diepwinters volgende week!

PA#4: diepwinters volgende week!

Wat een sneeuwkaart! De Alpen duiken een mooie winterse fase in die tot in ieder geval eind volgende week aan zal houden. In de komende dagen kan er een fors pak sneeuw vallen aan twee kanten van de Alpen: (noord)west en zuidoost!

In dit weerbericht:

  • Even wat warmer
  • Onstuimige dagen
  • Sneeuwbom voor Slovenië?
  • Maandag en dinsdag veel meer sneeuw en wind
  • Waar naartoe?

Goede condities in Arlberg momenteel (Tim3, livebeeldentopic)
Het kleine warmtefront zorgt voor wat neerslag met ook een hogere sneeuwgrens (wetter3.de, DWD)

Tijdelijk wat warmer

Sinds vanochtend sneeuwt het in de Noordwest-Alpen en later vanavond en vannacht ook aan de noordkant. Er valt zo’n 5 tot 15 centimeter (het meeste rondom de Arlberg) met een sneeuwgrens die van 1500 meter tot 1000 meter daalt. Morgen blijft het vrijwel overal droog. Aan de noordkant wordt het een stuk zachter door föhn.

In de nacht van zaterdag op zondag nadert er opnieuw neerslag in de Noordwest-Alpen. Maar voordat het koufront arriveert zitten de Noord- en West-Alpen eerst nog in beduidend zachtere lucht. Aanvankelijk gaat deze neerslag hier dan ook gepaard met een vrij hoge sneeuwgrens. De hoeveelheden blijven beperkt, maar het kan dus even tot 2000 meter wat regenen. Zondagochtend bereikt het koufront de Noordwest-Alpen en daalt de sneeuwgrens gedurende de sneeuwval tot onder de 1000 meter. Er kan zo’n zo’n 15 tot 30 centimeter sneeuw vallen. Het meeste valt in de noordwestelijke staugebieden. De rest van Oostenrijk ten oosten van de Arlberg krijgt met maximaal 10-15 centimeter wat minder. Ook de Dolomieten krijgen zondagnacht enkele centimeters.

Verwachte sneeuwval tot en met zondagavond
Verwachte sneeuwval tot en met zondagavond

Onstuimige dagen

Ik moet er wel weer bijzeggen dat het flink onstuimig wordt hogerop. Morgen valt nog mee, maar met het koufront neemt de wind weer flink toe. De noordwestelijke alpenrand en hogergelegen gebieden hebben al te maken met een wijdverbreid Triebschneeprobleem. Gisteren heeft het hier al flink gewaaid en dit weekend dus opnieuw. Lees daarom de lawinebulletins uitvoerig wat in de komende dagen mogelijk is en wat niet.

Kort maar krachtige sneeuwval in Slovenië in de nacht van zondag op maandag (wxcharts.com)
Met een lage sneeuwgrens! (wxcharts.com)

Sneeuwbom voor Slovenië

In Slovenië ontstaat er in de nacht van zondag op maandag plotseling een schitterende setting voor een korte maar felle sneeuwbom. Deze gebieden (m.u.v. Kanin) hebben nog nauwelijks sneeuw gehad, maar met de aankomende dump kunnen ook hier andere skigebieden dus (meer) openen. Met een perfecte timing kan vochtige lucht vanaf de Adriatische Zee vol op deze hoek van de Alpen klappen. Vanuit het noorden zakt koudere lucht af naar het zuiden. Door deze convergentie van luchtmassa’s moet de vochtige stroming vanaf de Middellandse Zee nog eens meer stijgen. Boven Slovenië wordt de spons leeggeknepen en valt er lokaal ruim een halve meter sneeuw, mét een lage sneeuwgrens. Ook gebieden in de oostelijke Karnische Alpen en de rest van Karinthië kunnen mogelijk goed profiteren met 20 tot 30cm, maar helemaal in kannen en kruiken is dit nog niet.

Dinsdag zal onstuimig verlopen met veel sneeuw voor de Franse Alpen (wxcharts.com)
Dinsdag zal onstuimig verlopen met veel sneeuw voor de Franse Alpen (wxcharts.com)

Maandag en dinsdag veel meer sneeuw (en wind)

Al snel neemt maandagochtend de intensiteit van de sneeuwval weer af in Slovenië, maar in de West-Alpen komt tegelijkertijd weer nieuwe sneeuw opzetten. Het is koud genoeg dat de sneeuw tot in de meeste dalen kan vallen. In de Franse Noord-Alpen kan zo’n 20 centimeter sneeuw vallen. Ook op dinsdag zorgt een sterk lagedrukgebied direct ten westen van de Alpen voor veel sneeuw in Frankrijk en het westen van Zwitserland. Ook de gebieden verder oostelijk en de Zuid-Alpen profiteren wat mee. Opnieuw kan er in de hotspots van de Franse Noord-Alpen weer rond de 20 à 30 centimeter vallen. Precieze hoeveelheden zijn nog sterk afhankelijk van de route die de lagedrukkern volgt. Daarbij gaat het op maandag en dinsdag wel flink stormen, wat echt voor tricky situaties gaat zorgen in combinatie met deze verse laag sneeuw!

In de nacht naar woensdag bereikt deze sneeuwval ook Oostenrijk, maar waarschijnlijk wel in afgezwakte vorm. Vanaf woensdag zit de kou stevig in het zadel in de Alpen en lijkt het wat rustiger te worden. De zon krijgt wat meer de ruimte en de wind neemt weer af, maar de precieze details zijn echt nog onzeker. Vanuit het zuiden kan mogelijk opnieuw sneeuwval opzetten. Het blijft in ieder geval winters!

Waar naartoe?

De base in de Noordwest-Alpen wordt steeds beter. Let wel op dat dit lager lang niet overal het geval is, dus de sweet spots zullen bij de hogere treeruns liggen waar al een base ligt en we met name maandag en dinsdag dus ook weer veel verse sneeuw verwachten. Hogerop gaan wind slabs de komende week een grote rol spelen. Maandag en dinsdag is het in de Franse Noord-Alpen in ieder geval nog erg onstuimig. Blijf op die dagen daarom laag en ver weg van steil terrein. De Zuidoost-Alpen zijn dus ook een mogelijkheid, maar met uitzondering van gebieden zoals Kanin en Nassfeld mist op veel plekken hier echt nog een base. Als die 30 centimeter in de omringende gebieden daadwerkelijk lijkt te gaan vallen, is het geen verkeerde optie.

Heb je livebeelden vanuit de sneeuw? Plaats ze hier!

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
Ee1coproAuteur13 januari 2023 · 15:44

Nu begint het ergens op te lijken! Gaat het in het zuid-oosten ook zo hard waaien?

Een update van de weerkaart zou fijn zijn! Dat is vanmorgen niet goed gegaan.

Gevorderd
NielsAuteur13 januari 2023 · 17:24

Zuid-oost blijft rustiger qua wind.

Beginner
wimbersAuteur13 januari 2023 · 19:39

Ik wil woensdag avond gaan rijden, donderdag-zaterdag boarden, tips voor beste plek?

Toerist
KoudeLeeuwenAuteur14 januari 2023 · 03:29

Beste Henri,

We zijn nu bij Chamonix en hier ligt niks meer. Hoe zeker ben je van de sneeuwbom in Slovenië? Laat die bom maar vallen wij gaan er heen.

Bij voorbaat dank voor uw spoedige reactie.

@@Eelco; wees niet te kritisch, er is niets zo veranderlijk als weersmodellen.

Toerist
KoudeLeeuwenAuteur14 januari 2023 · 03:29

Beste Henri,

We zijn nu bij Chamonix en hier ligt niks meer. Hoe zeker ben je van de sneeuwbom in Slovenië? Laat die bom maar vallen wij gaan er heen.

Bij voorbaat dank voor uw spoedige reactie.

@@Eelco; wees niet te kritisch, er is niets zo veranderlijk als weersmodellen.

Gevorderd
SportGillieproAuteur14 januari 2023 · 06:08

@@KoudeLeeuwen wat bedoel je met te kritisch? De forecast van gisteren was dezelfde als donderdag. Oftewel niet up to date. Juist omdat het weer zo veranderlijk is wil je toch graag weten wat de laatste stand van zaken is? Het komt wel vaker voor dat forecast niet refreshed. @@Ee1co geeft aan dat dit gisteren helaas niet is gebeurd.
Succes met poederjagen!

Live to ride, ride to live
Toerist
Joris WillemsAuteur14 januari 2023 · 09:44

Wij vertrekken morgen voor een vierdaagse richting Engelberg-Titlis, lekker ‘dichtbij’. Ik zie daar door de hoogte vooral heel veel wind. Vrees wat voor gesloten kabelbanen. Ik ga ervan uit dat die storm omstandigheden gelden voor de gehele N-W Alpen? Is er een gebied niet al te ver weg die betere omstandigheden geeft? Hoor het graag! Groeten, Joris

Beginner
guidoboumanAuteur14 januari 2023 · 15:55

Wij zitten in Montafon en hebben vanmorgen een verrassend goede ronde gehad met 20 a 30 cm vers op de Golm. Veel freeride routes te bereiken met de lift, maar na 11 moest er al flink gezocht worden naar verse runs. Lager dan 1500 meter waren de condities beduidend minder.

Laat me weten als iemand boardende poeder buddies zoekt in het Montafon gebied. ✌️

Beginner
HenriAuteur14 januari 2023 · 18:51

@@KoudeLeeuwen die sneeuwval voor Slovenië staat er al dagenlang stevig op (eerste neerslagpiek), daarna blijft het doorsneeuwen, maar hoeveel er precies in de dagen erna bij gaat vallen is nog erg onzeker zoals je in het neerslagsignaal kan zien, maar het ziet er erg goed uit. https://cdn.wepowder.com/site/forum/15/e4b82364c7f8832a7b5a1f3bd8c34a0c_ens_image.png?width=800

Gevorderd
petertavAuteur16 januari 2023 · 02:51

Dinsdag namiddag vertrek, nog lichte twijfel over definitieve bestemming…

Gevorderd
Ee1coproAuteur16 januari 2023 · 09:46

@@KoudeLeeuwen maak je over mij geen zorgen. Ik probeer kritisch te zijn over alles wat sneeuwsport aangaat. 😉

Kun je al een update geven vanuit Slovenië of heb je toch de bom in Frankrijk maar afgewacht?

Beginner
eskimo1973proAuteur16 januari 2023 · 09:55
Beginner
eskimo1973proAuteur16 januari 2023 · 10:15

@@Henri De sneeuwval is aardig naar onder bijgesteld voor de westalpen voor het tweede deel van deze week.
Loont het de moeite om voor het komend weekend toch af te zakken naar het Oosten ? Tips ?

Beginner
HenriAuteur16 januari 2023 · 10:32

@@eskimo1973 voor het tweede deel van de week stond eigenlijk sowieso al weinig sneeuw in de verwachtingen. Het meeste moest vandaag en morgen vallen, maar morgen valt er iets minder. Uitleg volgt in de update die over enkele minuten online staat!

Beginner
Tim3Auteur16 januari 2023 · 10:47

https://wepowder.com/nl/webcam/1547884216

Deze spreekt voor zich !!\

eskimo1973 op 16 jan 2023 09:55

Dat zouden alle gebieden met een webcam moeten doen! Niet sneeuwhoogte maar poederhoogte. Een grote tafel met meelat er op, die wordt schoongeveegd als er geen poeder meer is. Dan kan je bij elke nieuwe dump wel goed de poederhoogte zien! Nu moet je het bijna altijd doen met zoeken naar referentie-punten; stoepjes/boompjes/randjes/paaltjes en die vergelijken met oude beelden…

'Go, go on that great adventure' - Jeremy Jones (Higher)
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!