Zuidoost-Alpen & Retour d’Est, daarna de Noord-Alpen?

Zuidoost-Alpen & Retour d’Est, daarna de Noord-Alpen?
Bakken met sneeuw in de Zuidoost-Alpen (Karawanken)
Bakken met sneeuw in de Zuidoost-Alpen (Karawanken)

Gisteren troffen we in de Noord-Alpen meer zon aan dan verwacht met een flinke laag verse sneeuw. Lokaal viel er aan de noordkant van de Alpen (Zuid-Duitsland) zo’n 40 tot 50 centimeter, maar ook in de andere regio’s viel er weer enkele decimeters. Vandaag is het de beurt aan de zuidoostelijke Alpen en Piemonte. In beide regio’s kan erg veel sneeuw gaan vallen.

![Rogla](https://cdn.wepowder.com/site/weblog/2/31159.jpg?w=1024 "Rogla")

Veel sneeuw in de Zuidoost-Alpen

Deel twee van PA#5: vandaag valt er erg veel sneeuw in de Zuidoost-Alpen. Het lagedrukgebied boven de Adriatische Zee is verantwoordelijk voor deze stroming. Tot en met morgenmiddag valt er een halve meter sneeuw in o.a. Karawanken en Koralpe. Lokaal valt er mogelijk tot wel een meter sneeuw. Veel skigebieden liggen er niet, maar o.a. in Petzen en Koralpe krijgen de volle laag. Skigebieden zoals Nassfeld, maar ook de Dolomieten kunnen echter ook goed profiteren met zo’n 20 tot 30 centimeter.

Daarbij waait het wel enorm in de Zuidoost-Alpen. Zeker hogerop kan het echt flink gaan spoken en zal de gevallen sneeuw weer grotendeels worden verplaatst. Windsnelheden van boven de 120 km/h zullen optreden. Ook aan de noordkant van de Alpen zal deze gure oostenwind merkbaar zijn. Let dus op het lawinegevaar! Er trekt met de zuidoostelijke stroming ook iets mildere lucht binnen, waardoor de sneeuwgrens naar zo’n 800 tot 1000 meter kan stijgen, maar waar de wind iets minder sterk is kan het ook tot in de dalen blijven sneeuwen.

Veel sneeuw in twee regio's
Veel sneeuw in twee regio’s

Retour d’Est

Vrijdag schreef ik al over de sneeuwval in Piemonte. In de loop van de dag trekt de kern van het lagedrukgebied van de Adriatische Zee naar de Golf van Genua. Boven de Povlakte draait de stroming naar het oosten, waardoor er met een retour d’Est veel sneeuw in Piemonte kan vallen. Het zwaartepunt ligt in de gebieden ten zuiden van Via Lattea. Denk aan o.a. Prali, Limone Piemonte. Let wel op dat de base hier niet overal aanwezig is.

Het was niet zeker hoeveel er precies zou gaan vallen, maar de berekende sneeuwhoeveelheden zijn over het weekend nog toegenomen. In twee fases volgt er in deze hoek sneeuw: allereerst vandaag tot en met morgenmiddag en vervolgens ook nog woensdag. Op grote schaal kan er een halve meter sneeuw vallen, lokaal zelfs 70-100 centimeter is ook niet uitgesloten. Natuurlijk pikken enkele Franse gebieden zoals de Queyras ook erg goed mee.

Een magere base in Prali
Hogedruk ten noorden van de Alpen (wetter3.de, DWD)

Vrijdag sneeuw aan de noordkant

In de Noord-Alpen is het een stuk rustiger. Hier treffen we droge omstandigheden aan met een mix van vrij dichte bewolking en zo af en toe zon. Met name op woensdag kan het beduidend breder opklaren. Begin deze week ligt de kern van het hogedrukgebied net ten noorden van de Alpen. Later deze week zwakt deze hogedrukbrug tussen het Azorenhoog en het hogedrukgebied boven Rusland af en is er weer sneeuw mogelijk in de Noord-Alpen. In de huidige berekeningen van het Amerikaanse model ligt het hogedrukgebied ten westen van de Alpen té ver westelijk, waardoor de sneeuwval aan de Alpen voorbijtrekt en vervolgens in de Pyreneeën voor wat sneeuw zorgt. Helemaal zeker is deze sneeuwval dus nog niet.

Vrijdag sneeuw aan de noordkant (wetter3.de, DWD)
Begin volgende week een flinke Nordstau? (wxcharts.com)

Nordstau?

Begin volgende week kan er nog een interessante situatie ontstaan wat mogelijk een volle Nordstau oplevert, maar dit hangt nog wel wat af van de ligging van het hogedrukgebied. Schuift het te ver op naar het oosten, dan gaat het feest niet door. Ook hier zitten er nog verschillen in de modellen. Het ECMWF laat de sneeuwval vooral voor Oostenrijk zien, maar het GFS heeft tijdelijk ook een noordwestelijke component erin zitten waardoor ook Zwitserland meer kan profiteren. We houden het in de gaten!

Heb je livebeelden vanuit de sneeuw? Plaats ze hier!

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!