Droog weekje met wat sneeuw in Piemonte

Droog weekje met wat sneeuw in Piemonte
Het weerbeeld voor deze week
Het weerbeeld voor deze week

Deze week levert een flink contrast op met afgelopen week. Terwijl het in het oosten van Oostenrijk helemaal losging met op veel plekken meer dan een meter sneeuw en lokaal zelfs meer dan anderhalve meter sneeuw, blijft het deze week zo goed als droog. Een hogedrukgebied boven Centraal-Europa zorgt voor neerslagarme maar ook koude omstandigheden. Enkel in Piemonte kan het vannacht nog wat sneeuwen.

Lawinegevaar aanhoudend hoog

Er vielen helaas veel te veel lawineslachtoffers te betreuren afgelopen weekend. De verse sneeuw in combinatie met stormachtige condities (niet alleen hogerop in de bergen maar ook op lagere hellingen) zorgde voor een uiterst precaire lawinesituatie. Ook nu blijft het lawinegevaar hoog. Laat je dan ook niet te snel verleiden omdat het lawinegevaar boven de boomgrens inmiddels gezakt is van 4 naar 3, want met een kijkje in de lawinebulletins (bijv. Tirol en Salzburg) zie je alsnog dat de kritische situatie aanhoudt. Wees dus ook nu nog voorzichtig en check de lawineberichten goed wat mogelijk is en wat niet.

Zo'n 20 centimeter vers in Engelberg
Zo’n 20 centimeter vers in Engelberg

Gisteren wat sneeuw voor Zwitserland

Een kortgolvige trog vanuit het noorden zorgde gisteren voor wat sneeuw in Zwitserland. Het gaf zo’n 10 tot 20 centimeter sneeuw voor Zwitserland en vervolgens enkele centimeters in de Franse Alpen en het westen van Piemonte. Geen bizarre hoeveelheden, maar het zal een van de weinige sneeuwmomenten zijn van deze week.

Sneeuw voor Piemonte vannacht

Hoewel een hogedrukgebied net ten noorden van de Alpen domineert, kan er vanavond alsnog wat sneeuw vallen. Vanuit het oosten wordt er een portie koude lucht naar de Alpen getransporteerd die vervolgens door lichte stuwing met name in de gebieden van Piemonte voor wat sneeuw kan zorgen. Verwacht geen grote hoeveelheden: in de noordelijke gebieden blijft het bij zo’n 5 tot 10 centimeter. Verder zuidelijk kunnen de accumulaties oplopen tot 20 centimeter.

Wat sneeuw in Piemonte en mogelijk een laagje voor Oostenrijk in het weekend
Hogedruk boven Europa, maar met een oostenwind blijft het aanvankelijk behoorlijk koud (wetter3.de, DWD)

Kurkdroog

De hogedrukkern lijkt voor langere tijd boven Centraal-Europa te blijven hangen, waardoor storingen ver van de Alpen verwijderd blijven. Daarbij blijft het eerst door een meer oostelijke stroming nog vrij koud, met name in de Oost- en Zuid-Alpen, maar tegen het einde van de week kan er vanuit het westen aanzienlijk zachtere lucht binnenstromen, zie het ensemble voor de Noordwest-Alpen hieronder. Het wordt dus warmer, maar het zijn geen bijzonder hoge temperaturen. Het oosten van Oostenrijk kan aan het einde van de week aan de rand van een storing met een noordwestelijke stroming wel mogelijk nog wat sneeuw meepikken, maar veel zal dit zeker niet zijn.

Kurkdroog ensemble voor Genève (wetterzentrale.de)
Kurkdroog ensemble voor Genève (wetterzentrale.de)

Heb je livebeelden vanuit de sneeuw? Plaats ze hier!

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!