Temperatuurjojo met sneeuwmomenten - Kortstondig PA#10

Temperatuurjojo met sneeuwmomenten - Kortstondig PA#10
PA#10
PA#10

We hebben een turbulente Poederalert #9 achter de rug met veel sneeuw, in de West-Alpen een hoge sneeuwgrens en bovendien veel wind. Ook in de komende week blijft het erg wisselvallig, met enkele sneeuwmomenten, maar ook sterk wisselende temperaturen. Föhn zorgt vandaag voor voorjaarscondities in de Noord-Alpen terwijl het binnen 24 uur met een koufront weer flink af kan koelen met ook behoorlijk wat sneeuw. Langdurig koud blijft het niet, wat de zoektocht naar poeder wat lastiger zal maken. Toch is het tijd voor een kortstondig PA#10!

In dit weerbericht:

 • Terugblik op PA#9
 • Föhn in de Noord-Alpen
 • Koufront zorgt voor afkoeling en sneeuw
 • Ook sneeuw in de Zuid-Alpen
 • Kortstondig PA#10
 • Temperatuurjojo met stijgende temperaturen vanaf donderdag
Tot een meter sneeuw in de afgelopen dagen (slf.ch)
Tot een meter sneeuw in de afgelopen dagen (slf.ch)

Resumé van PA#9

Zoals bekend lag de grens van koude en warme luchtmassa’s eigenlijk direct over de Noord-Alpen, wat met name het bepalen van de sneeuwgrens erg lastig maakte. De toenemende temperaturen op zaterdag zaten in de modellen, met een sterk oplopende sneeuwgrens, maar uiteindelijk kregen ook de gebieden verder noordelijk in de Franse Alpen te maken met een erg hoge sneeuwgrens tot zo’n 2000 meter hoogte, waardoor de sneeuw tot op grote hoogte logischerwijs erg zwaar werd. Hogerop viel er wel enorm veel sneeuw. In de Franse Noord-Alpen en Wallis zo’n 80 tot 120 centimeter.

Forse Zuidföhn in de Noord-Alpen maandag (meteocentrale.ch)
Forse Zuidföhn in de Noord-Alpen maandag (meteocentrale.ch)

Föhn in de Noord-Alpen

Het is helaas geen langdurige koude periode, want met een warmtefront is er alweer beduidend zachtere lucht binnengestroomd. Deze ochtend hebben de Noord-Alpen nog te maken met de restanten van dit front, maar een sterke depressie nadert vanaf de Atlantische Oceaan. Vandaag ligt de kern van dit lagedrukgebied boven Groot-Brittannië, waarmee Centraal-Europa aan de voorkant van deze depressie te maken heeft met een zuidwestelijke stroming. Hiermee wordt aanzienlijk zachtere lucht aangevoerd. Tegelijkertijd neemt de drukgradiënt over de Alpen flink toe, wat voor Zuidföhn in de Noord-Alpen zal zorgen. Een korte maar heftige episode.

De temperaturen nemen op alle hoogtes flink toe. De nulgradengrens stijgt tot rond de 3000 meter en in de dalen verwacht ik lenteachtige waardes van rond en net boven de 20 graden. Hier in Innsbruck werden we gisterochtend wakker met een dun laagje sneeuw, maar vandaag kan ook hier de 20 graden worden aangetikt. Een groter contrast is bijna niet mogelijk.

Koufront in de nacht van maandag op dinsdag, daarna een occlusiefront (wetter3.de, DWD)
Koufront in de nacht van maandag op dinsdag, daarna een occlusiefront (wetter3.de, DWD)

Koufront zorgt voor afkoeling en sneeuw

Gelukkig is deze föhnfase ook maar van korte duur, want in de nacht van maandag op dinsdag volgt vanuit het noordwesten alweer een koufront met sneeuw. De koufrontpassage gaat gepaard met dalende temperaturen, maar echt koud wordt het nog niet. Pas dinsdag overdag bereikt het occlusiefront daarachter de Noordwest-Alpen, waarmee aanzienlijk koudere lucht binnen zal stromen.

Aanvankelijk ligt de sneeuwgrens nog even hoog, zo rond de 2000 meter, maar met het koufront verwacht ik dat het in de Noordwest-Alpen al snel in gebieden boven de 1500 meter begint te sneeuwen. Dinsdag overdag daalt de sneeuwgrens verder. In de Franse Alpen tot zo’n 1200 meter, verder naar het oosten in Zwitserland en Oostenrijk tot ongeveer 1000 meter. In de nacht naar woensdag komt de sneeuwgrens in de oostelijke noordkant uit op zo’n 600 tot 800 meter.

Sneeuwverwachting voor de komende drie dagen
Sneeuwverwachting voor de komende drie dagen

Ook sneeuw in de Zuid-Alpen

Ook voor de Zuid-Alpen staat er deze keer sneeuw in de verwachting. Wel blijft hier de sneeuwgrens voor langere tijd op zo’n 1500 meter steken. Met name Lombardije en de Karnische & Julische Alpen lijken het meeste te profiteren.

Kortstondig PA#10

Met deze sneeuwval is het toch tijd voor een tiende Poederalert. Er zitten wel een aantal kanttekeningen aan vast, want door de toenemende temperaturen heeft deze PA wel maar een beperkte houdbaarheid. Het zwaartepunt ligt wederom in de Noordwest-Alpen. Een gedeelte van de eerste sneeuwval valt met een vrij hoge sneeuwgrens, dus tussen de 1200 en 2000 meter zullen de hoeveelheden natuurlijk niet zo groot zijn als in het hooggebergte, waar het vanaf het koufrontpassage al direct sneeuwt.

 • Noordwest-Alpen
  Het is een sterk koufront dat overtrekt, want in de Franse Noord-Alpen en het westen van Zwitserland verwacht ik tot en met dinsdagochtend al 20 tot 40 centimeter sneeuw. De grootste hoeveelheden zijn voor Haute Savoie en het westen van Wallis. In de loop van dinsdag blijft het sneeuwen door de passage van het occlusiefront daarachter. De sneeuwgrens begint te dalen en tot en met woensdagochtend zijn de sneeuwhoeveelheden echt fors. Vanaf de Écrins tot aan de Arlberg kan er in de stuwgebieden een 40 tot 50 centimeter sneeuw vallen hogerop. Van de Écrins tot aan Wallis lopen de hoeveelheden nog wat verder op. Rondom het Mont Blancmassief zijn accumulaties van zo’n 80 centimeter in het hooggebergte mogelijk.

 • Zuid-Alpen
  Voor de Zuid-Alpen valt het meeste aankomende nacht tot en met morgen overdag. In Lombardije en Engadin kunnen de hoeveelheden oplopen tot zo’n 30 tot mogelijk 50 centimeter sneeuw. Morgen overdag breidt de sneeuw zich ook verder naar het oosten uit en krijgen de Julische en Karnische Alpen ook de volle laag. 50 tot 80 centimeter zijn hier mogelijk, met in de absolute stuwgebieden zoals het Kaninmassief mogelijk een meter. De sneeuwgrens ligt hier aanvankelijk erg hoog, maar zakt dinsdagmiddag en -avond tot (net) onder de 1500 meter. De Dolomieten kunnen aanzienlijk minder van deze sneeuwval profiteren. Hier verwacht ik zo’n 10 tot 20 centimeter.

 • Oostenrijk
  Ook in Oostenrijk zorgen het koufront voor sneeuw, maar (m.u.v. de Arlberg) beduidend minder dan de Noordwest-Alpen. Pas dinsdagavond daalt de sneeuwgrens hier verder en kan het gestaag doorsneeuwen, waardoor we woensdagmiddag accumulaties van zo’n 20 tot 30 centimeter zien in Tirol en het Salzburgerland. Rondom de Tauern kunnen deze hoeveelheden ook beduidend hoger uitpakken!

 • Wind Met name dinsdagochtend tijdens de koufrontpassage kan de sterke wind en de grote hoeveelheden sneeuw in korte tijd er natuurlijk wel voor zorgen dat de liften vertraagd of zelfs niet zullen openen. Woensdag neemt de wind weer flink af.

 • Oplopende temperaturen
  Als je toevallig in de buurt zit is het natuurlijk zeker de moeite waard, maar ik moet benadrukken dat door de oplopende temperaturen deze PA echt maar van korte duur zal zijn. Dinsdag is een dag voor de Franse Noord-Alpen en het westen van Zwitserland. Hier is in de nacht al een forse laag gevallen en sneeuwt het overdag gestaag door met een dalende sneeuwgrens. Let dus wel op dat de sneeuwgrens in de ochtend nog niet meteen heel laag ligt. Woensdag wordt het verder oostelijk ook beter. Aan de noordkant sneeuwt het met name in de ochtend nog wat door met een mooi lage sneeuwgrens. Vanuit het westen kan het steeds breder opklaren.

 • Lawinegevaar niet onderschatten
  SLF meldt op dit moment:

Neu- und Triebschnee der letzten Tage liegen vor allem an Schattenhängen auf einer ungünstigen Altschneeoberfläche. Wummgeräusche sind deutliche Zeichen eines schwachen Schneedeckenaufbaus. Lawinen können von einzelnen Wintersportlern ausgelöst werden. Sie können vor allem an West-, Nord- und Osthängen bis in tiefe Schichten durchreissen und gross werden. Es sind vereinzelt spontane Lawinen möglich. Touren erfordern viel Erfahrung in der Beurteilung der Lawinengefahr und Zurückhaltung.

Met de verwachte sneeuwval én wind zullen Neu- en Triebschnee natuurlijk een probleem blijven. Neem dit lawinegevaar serieus en check de volledige lawinebulletins inclusief beschrijving voordat je op pad gaat.

ECMWF ensemble voor Genève (wetterzentrale.de)
ECMWF ensemble voor Genève (wetterzentrale.de)

Vanaf donderdag weer warmer

Zoals gezegd is ook deze afkoeling helaas dus maar weer van korte duur, want in de nacht van woensdag op donderdag trekt er vanuit het westen weer aanzienlijk warmere lucht binnen. Woensdag blijft dus de enige dag waarop het goed koud blijft. Door föhn kan het donderdag en met name vrijdag aan de noord- en westkant met temperaturen van zo’n 7 tot 10 graden op 1500 meter erg zacht worden. Tot het weekend blijft het droog. Mogelijk wordt het daarna weer iets wisselvalliger, maar op de lange termijn is er vooralsnog geen serieuze maartdump in het vooruitzicht.

Heb je livebeelden vanuit de sneeuw? Plaats ze hier!

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
dejongarnoAuteur13 maart 2023 · 11:11

Bizar; vorige week leek de winter hier in de Haute Savoie voor de 2e keer zo goed als over, met groene zuidhellingen tot op 2000+m hoogte. Maar nu is er sinds vrijdag inmiddels zo’n 60-70cm gevallen (en geblazen) boven de 1800m en is alles weer wit vanaf 1400m. Met de sneeuwval die nu op kaarten staat lijkt het sneeuwdek naar een gemiddelde maart-dikte te groeien. Een mooi toetje zo voor het einde van het seizoen :)

Een bevriende canyoning-gids vertelde ook blij te zijn met oog op de zomer…

Toerist
elisa.tmcAuteur13 maart 2023 · 14:12

Hier in Val Thorens heeft het zaterdag hard gesneeuwd, gisteren was het stufe 4 maar heeft iedereen alsnog alles afgekrast, vandaag mega warm en begint nu bewolkter te worden.

Zin in de verse sneeuw morgen, lekker piste ridder spelen met m’n all mountain ski’s. De pistes bovenaan worden nauwelijks geprepareerd en hebben een fijne laag poeder. Maar verder is het zware snot beneden, afgewisseld met hard pack en alles wat ertussenin hangt.

Bulgarengrens is ook heel hoog, bij de liften staat overal dat het 13 graden is…

Gevorderd
dejongarnoAuteur13 maart 2023 · 14:39

Ik weet niet of je die Bulgaren tegenwoordig nog de schuld mag geven van die jojo temperaturen …?! ;-)

Expert
ieismAuteur13 maart 2023 · 15:30
Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Gevorderd
evanAuteur13 maart 2023 · 23:19

In Martigny (<500m) regent het nu pijpenstelen bij 15°C. De temperatuur moet nu wel rap gaan dalen.

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!