Aanhoudend zacht - volgende week toenemend wisselvallig

Aanhoudend zacht - volgende week toenemend wisselvallig
Toenemende hoge bewolking vanuit het westen vandaag (Oberstdorf, foto-webcam.eu)
Toenemende hoge bewolking vanuit het westen vandaag (Oberstdorf, foto-webcam.eu)

We hebben een aantal warme lentedagen achter de rug zonder neerslag. Het kwik steeg in veel lager gelegen regio’s tot zo’n 15 tot 20 graden en ook hogerop was het erg zacht, met aan de noordkant nog wat extra opwarming door de föhn. Vandaag gedurende dag zagen we steeds meer hoge bewolking binnentrekken. Het is een voorteken voor een tijdelijke en kortstondige weersverandering zonder al teveel impact. Ook komende week blijft het zacht, maar lijkt tegelijkertijd ook de kans op wat meer wisselvalligheid duidelijk toe te nemen.

In dit weerbericht:

  • Morgen wat sneeuw
  • Aanhoudend zacht, aan de noordkant wat neerslag
  • Eind volgende week afkoeling?

Morgen wat sneeuw

Na de toenemende hoge bewolking vanuit het westen volgt vanavond al wat neerslag. Daarbij wordt de grootste warmte weer verdreven, maar echt koud wordt het niet. Morgen overdag moeten de West- en Noord-Alpen rekening houden met een bui met een sneeuwgrens van zo’n 1600 tot 1800 meter. In het hooggebergte van de Franse Noord-Alpen kan er misschien net 10 centimeter vallen, maar voor de rest van de Noordwest-Alpen verwacht ik niet meer dan enkele centimeters. In Oostenrijk lijkt de neerslag zich vooral tot de noordelijke rand te beperken.

Door tijdelijke luchtdruktoename keert in de loop van maandag overal de zon weer terug. In Oostenrijk moeten in de ochtend de restanten van de neerslag nog wegtrekken en blijft het wat langer bewolkt, maar vanuit het westen en in de inneralpiene gebieden klaart het hier ook snel op. Koud is het niet; de nulgradengrens schommelt zo rond de 2000 meter.

De straalstroom ligt tegen het einde van de week vrij noordelijk (meteociel.fr)
De straalstroom ligt tegen het einde van de week vrij noordelijk (meteociel.fr)

Aanhoudend zacht – aan de noordkant wat neerslag later in de week

Ook de rest van de week zal vrij zacht verlopen. Dinsdag aanvankelijk nog zonnig, maar vanuit het westen trekt er steeds meer hoge bewolking over. In de namiddag kunnen er in de Noordwest-Alpen mogelijk wat buien ontstaan, maar ook dit zal niet veel opleveren.

Kijken we naar de straalstroom, dan zien we een versterking met een meer zonaal patroon ontwikkelen in de dagen erna, waarbij de Alpen aan de warme kant blijven. De straalstroom ligt te ver noordelijk, maar wel dichtbij genoeg voor neerslag in de Alpen. Precieze neerslaghoeveelheden kan ik nog niet geven op dit moment, maar de sneeuwgrens ligt aanvankelijk zeer waarschijnlijk weer zo rond de 2000 meter. Mogelijk kunnen de temperaturen aan de noordkant tegen het weekend wel weer dalen.


GFS en ECMWF ensembles voor prikpunt Genève (wetterzentrale.de)

Eind volgende week afkoeling?

In de ensembles zien we dat de meeste leden voor een afkoeling gaan vanaf volgend weekend, maar hoe dit precies gaat gebeuren en met welke timing is nog lastig te zeggen. Zo laat het ECMWF al ruim voor het weekend een afkoeling zien, terwijl het GFS juist pas vanaf zondag de koude lucht meer kans geeft. Of dit ook gepaard gaat met de nodige sneeuwval is nog niet helemaal zeker, maar het is in ieder geval interessant om in de gaten te houden.

Heb je livebeelden vanuit de sneeuw? Plaats ze hier!

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
svenkproAuteur18 maart 2023 · 21:32

Voor de Pasen doen we nog even een sneeuwdansje :)

If in doubt, don't go out!
Toerist
MichielMoyaert Auteur19 maart 2023 · 11:18

Voor de Pasen doen we nog even een sneeuwdansje :)

svenk op 18 mrt 2023 21:32

ik heb al zoveel sneeuwdansjes gedaan de laatse weken, dat ik klaar ben voor sterren op de dansvloer 😪

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!