Nog enkele dagen zacht, maar de winter keert terug

Nog enkele dagen zacht, maar de winter keert terug
Zacht en lenteachtig in Zell am See (foto-webcam.eu)
Zacht en lenteachtig in Zell am See (foto-webcam.eu)

Het is momenteel nog steeds zacht in de Alpen. Vandaag wordt het zelfs weer volop lente met temperaturen tot boven de 20 graden in de dalen. Hier begint het gras alweer te groeien en lijkt de winter zich weer tot het hooggebergte terug te trekken. Toch is het nog niet zover, want vanaf het weekend lijkt een flinke weersomslag aanstaande. PA#11 is in aantocht.

Zeer zacht

Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt zeer zachte lucht naar Centraal-Europa aangevoerd. Dat betekent dat het wederom een lenteachtig warm wordt in de Alpen. Ook morgen blijft het zacht, maar de zon zal niet meer zo vaak te zien zijn.

Koufront met sneeuw op vrijdag (wetter3.de, DWD)
Koufront met sneeuw op vrijdag (wetter3.de, DWD)

Toenemend wisselvallig

Vanuit het westen wordt het namelijk toenemend wisselvallig. Aanvankelijk gaat dit nog gepaard met een vrij hoge sneeuwgrens, maar ook met weinig neerslag. Morgen blijft het vrijwel overal nog droog en warm, maar de dag verloop met name in de Noordwest-Alpen wel een stuk bewolkter. Vrijdag nadert een koufront met de eerste neerslag.
Aanvankelijk is er nog behoorlijk warme lucht aanwezig, waardoor de sneeuwgrens op zo’n 2200 - 2300 meter zal liggen. Pas in de avond lijkt de sneeuwgrens onder de 2000 meter te zakken, tot ongeveer 1500 - 1700 meter hoogte. In het hooggebergte van de Franse Noord-Alpen kan er tot en met vrijdagmiddag zo’n 10 tot 20 centimeter vallen. In de avond en nacht naar zaterdag houdt de neerslag aan en kunnen de hoeveelheden hier zelfs flink oplopen.

Onstuimig weekend

Tijdens het weekend blijft het wisselvallig met sneeuw in de Noordwest-Alpen. Zaterdagmiddag tot zondagochtend is er wel tijdelijk een droog intermezzo. Afgelopen weekend schreef ik al over de mogelijke afkoeling. De échte afkoeling pas vanaf zondagavond vanuit het noordwesten. De sneeuwgrens kan tijdens het weekend in het gunstige geval toch op zo’n 1000 tot 1300 meter liggen, maar helemaal zeker is dit nog niet. Boven de 1500 meter valt alle neerslag wel als sneeuw. Tot en met zondagnacht kan er hogerop op grote schaal al 50 centimeter zijn gevallen in de Noordwest-Alpen. De stormachtige wind zal tijdens het weekend een ding worden.

Koude-uitbraak op maandag (wxcharts.com)
Onze forecast laat erg veel verse sneeuw zien!

Afkoeling en Nordstau

Op maandag trekt het lagedrukgebied dat tijdens het weekend al voor sneeuw zorgt verder naar het oosten. Aan de achterkant wordt de weg vrijgemaakt voor een koude-uitbraak vanuit het noorden met een tijdelijke Nordstau als gevolg. De sneeuwgrens kan mogelijk tot in de laagste dalen terecht komen en er kan bovendien nog eens veel sneeuw gaan vallen in de Noord-Alpen. Hoeveel precies en hoe lang de sneeuwval aan kan houden is op dit moment nog niet zeker. Hogedruk ligt zoals zovaak met deze situatie op de loer om de sneeuwval vanuit het westen te onderdrukken. Bovenstaande sneeuwhoeveelheden zijn in ieder geval goed voor een eerste indicatie. Later deze week meer over deze sneeuwval in een vers poederalert.

Heb je livebeelden vanuit de sneeuw? Plaats ze hier!

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
BMTAuteur22 maart 2023 · 15:07

Spannend 🙏

Gevorderd
svenkproAuteur22 maart 2023 · 15:52

Daar worden de paasskiërs wel blij van… #sneeuwdansje

If in doubt, don't go out!
Toerist
TezeAuteur23 maart 2023 · 06:31

Eindelijk terug een beetje kleur op de kaart! 😎

Beginner
RutgerAuteur23 maart 2023 · 10:04

Maar waarheen? Zaterdag -donderdag.
Geen sneeuw meer onder 1600m op zuidhellingen nog hoger… waar ligt er nog een beetje base tussen 1800-2400m, want hoger zal wel veel dicht gaan ivm storm.

Arlberg? Verbier? Disentis? Iemand goede ideeën?

The object in life is not to be on the side of the majority,
Beginner
dirk_simpieAuteur23 maart 2023 · 10:54

Maar waarheen? Zaterdag -donderdag.
Geen sneeuw meer onder 1600m op zuidhellingen nog hoger… waar ligt er nog een beetje base tussen 1800-2400m, want hoger zal wel veel dicht gaan ivm storm.

Arlberg? Verbier? Disentis? Iemand goede ideeën?

Rutger op 23 mrt 2023 10:04

Hier dezelfde vraag. Maar regio wel liever in Oostenrijk, Italië of oosten van Zwitserland
Wij zijn ook aan het kijken of Ortler Alpen een optie is

Toerist
TezeAuteur24 maart 2023 · 07:32

Ik denk volgende week nog een dagje verlof te nemen. Is er iemand in de buurt van (west) Wallis?

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!