Wisselvalligheid houdt aan – Tijdelijk warmer, maar vanaf het weekend weer kouder

Wisselvalligheid houdt aan – Tijdelijk warmer, maar vanaf het weekend weer kouder
Winterwonderland in Lech (foto-webcam.eu)
Winterwonderland in Lech (foto-webcam.eu)

PA#11 is in volle gang en morgen wordt een topdag in de Noord-Alpen met veel verse sneeuw en meer ruimte voor de zon. Woensdag wordt het alweer aanzienlijk warmer, maar het blijft ook in de rest van de week wisselvallig. Dat betekent dus dat we weer met een hogere sneeuwgrens moeten rekenen. Vanaf het weekend lijkt een nieuwe temperatuurdaling weer aanstaande met mogelijk opnieuw veel sneeuw.

![Braunwald](https://cdn.wepowder.com/site/weblog/2/31504.jpg?w=1024 "Braunwald")

PA#11

We zitten midden in PA#11! Daarbij is al flink wat sneeuw gevallen in de noordelijke staugebieden (op grote schaal zo’n 30 tot 50 centimeter) en vannacht komt daar nog zo’n 10 à 20 centimeter bovenop. De wind heeft ook vandaag nog flink huisgehouden, waardoor het nog wel echt oppassen geblazen is, zeker als het zonnetje morgen doorkomt en de poederstress begint te stijgen.

Hogedruk boven de Alpen zorgt voor tijdelijk zonnige omstandigheden dinsdag (wetter3.de, DWD)
Hogedruk boven de Alpen zorgt voor tijdelijk zonnige omstandigheden dinsdag (wetter3.de, DWD)

Dinsdag zonnig

Door hogedrukinvloed vanuit het westen wordt morgen (dinsdag) een grotendeels zonnige dag met wat restbewolking. In het oosten van Oostenrijk trekken in de ochtend de laatste restjes van de Nordstau steeds verder naar het oosten. Vanuit het westen komt echter ook al snel weer nieuwe bewolking opzetten. Een teken dat het zachter wordt en dat er een nieuwe weersverandering aan zit te komen.

Warmtefront zorgt woensdag voor wat neerslag met een hogere sneeuwgrens aan de noordkant (wetter3.de, DWD)
Warmtefront zorgt woensdag voor wat neerslag met een hogere sneeuwgrens aan de noordkant (wetter3.de, DWD)

Zachter met opnieuw neerslag

Ook de hogedrukkern die morgen voor het tijdelijke mooie weer geeft, verplaatst zich alweer snel naar het oosten, wat ervoor zorgt dat de Alpen weer in een zuidwestelijke stroming komen te liggen met de aanvoer van aanzienlijk zachtere luchtmassa’s. Woensdagochtend moeten de Noord-Alpen daarbij met het overtrekken van een warmtefront weer rekening houden met neerslag, met ditmaal een oplopende sneeuwgrens. Hoewel er in de details echt nog wat onzekerheden zitten, lijkt de sneeuwgrens op zo’n 1500 meter te komen liggen (in Oostenrijk in de inneralpiene dalen tijdelijk nog wat lager), maar met het binnentrekken van de warme lucht zal de sneeuwgrens overdag nog verder kunnen stijgen. In de Franse Noord-Alpen en het westen van Zwitserland zelfs ruim boven de 2000 meter. Ook de precieze neerslaghoeveelheden zijn nog vrij lastig te bepalen. Met name in de noordelijke gebieden van Zwitserland lijkt er toch het meeste te kunnen vallen, maar ons weermodel laat het zwaartepunt juist meer oostelijk richting Oostenrijk zien. Het wordt dus ook een beetje nowcasten.

Ook daarna blijft het met een westelijke aanvoer aanhoudend wisselvallig. Donderdag volgt namelijk vanuit het westen nieuwe neerslag. De sneeuwgrens blijft zo rond de 1800 tot 2000 meter hangen. De neerslag heeft een buiige karakter. Vrijdag overdag volgt wederom nieuwe neerslag, waarbij de sneeuwgrens aanvankelijk nog steeds hoog zal liggen, maar in de avond vanuit het noordwesten wel koudere lucht kan binnenstromen.

ECMWF ensemble van maandagochtend (wetterzentrale.de)
ECMWF ensemble van maandagochtend (wetterzentrale.de)

Afkoeling vanaf het weekend

In het weekend lijkt een serieuze afkoeling weer aanstaande. Dit zien we goed in de ensembles en ook dat het gepaard gaat met nog meer neerslag van de Franse Noord-Alpen tot aan Oostenrijk. Het gaat weer om serieuze hoeveelheden van mogelijk 50 centimeter tot heel misschien lokaal een meter sneeuw. De sneeuwgrens lijkt daarbij ook weer zo rond de 1000 meter uit te kunnen komen. Na enkele wat lastige zachte dagen een prima vooruitzicht dus! Later deze week meer over deze ontwikkelingen.

Heb je livebeelden vanuit de sneeuw? Plaats ze hier!

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!