Terugblik winter 17-18: december 2017

Terugblik winter 17-18: december 2017

De winter van 17-18 ligt inmiddels ver achter ons en we zijn op weg naar winter 18-19. In een serie artikelen kijk ik terug op 17-18. Vandaag december 2017. De maand november was koud, sneeuwrijk en leverde maar liefst vier poederalerts op. De droge feiten:

 • Net als in november 4 poederalerts
 • Een zeer koude start van de maand
 • Gemiddeld kouder dan normaal
 • Zeer veel sneeuw
 • Met een orkaanachtige afsluiting van het jaar

Net als november was december ook ouderwets winters. In grote delen van de Alpen was het kouder dan normaal van de tijd van het jaar. Wederom trok een scala aan stormen door de Alpen met veel beerslag.Aan het begin van de maand leverde dat fantastische poederalerts op, maar tegen het einde van de maand viel er lokaal soms zoveel sneeuw en regen dat lokale noodverorderingen noodzakelijk waren.

Kouder dan normaal in Franse Alpen
Kouder dan normaal in Franse Alpen
Veel meer neerslag dan normaal
Veel meer neerslag dan normaal

December zag er zo uit:

 • December opende met een bak sneeuw in de Italiaanse Piemonte. Maar liefst 170 cm verse sneeuw viel er in korte tijd. Poederalert#4 was genereus.
 • Na de koude inval stroomde er onder invloed van hogedruk mildere, maar droge lucht de Alpen in. Maar droog bleef het niet lang.
 • Storm Walter deed de jetstream kantelen met in de slipstream nog eens twee stormen. Poederalert#5 was een feit. Het intens stormweekend was het gevolg met diepe sneeuw in grote delen van de Alpen. Wij genieten dat weekend volle bak in de bossen van Sonnenkopf in Vorarlberg. Maar door een invallend warmtefront tegen het einde van de zondag werd het even glibberig op de wegen uit de Alpen.
 • De maandag was ronduit nat met een rap klimmende sneeuwgrens, maar omdat het koufront op dinsdag volgde kon op woensdag de vlag uit voor PA#6 en verscheen PA#7 ook al op de radar. Vooral de sneeuw en regen van zondag en maandag waren bijzonder. Weliswaar klom de sneeuwgrens rap omhoog, maar in het hooggebergte vielen gigantische hoeveelheden sneeuw. Met de koud van dinsdag er overheen was het woensdag goed.
 • In de Alpen wreven ze zich in hun ogen en knepen zich nogmaals in de armen. Na drie decembers op een rij zonder sneeuw kende december 2017 de beste start sinds jaren.
 • Een nieuw weekend, nieuwe kansen. PA#7 werd gelanceerd, maar het lawinegevaar was kritisch. De combinatie van wind, regen en sneeuw zette de boel op scherp. Maar wie goed nadacht kon hele mooie poeder vinden. Wij reden historische poeder tot diep in het dal. Het was lang geleden dat ik tot zo diep het dal in poeder reed. Sterker nog, volgens de lifty in Andelsbuch was dit de diepste december start in 40 jaar.

Conclusie: eindelijk weer eens een sneeuwrijke en bovenal koude december maand. Boven de boomgrens was het al diepwinters en zelfs treeruns waren midden december op heel veel plekken mogelijk. Het einde was mild, maar de start mog er zeker zijn.

Bowen in de White Room
Bowen in de White Room
meteomorris

Reacties

Gevorderd
Willem2kAuteur5 september 2018 · 11:52

Het was zéker een goede start!

Maar vooral de terugreis van die december trip zal me nog lang heugen. Dat we (6 uur!) in de file stonden om de berg af te komen uit La Plagne en er allemaal Britten met rolkoffertjes voorbij kwamen, die wanhopig probeerden dan maar lopend hun vlucht naar huis te halen…

Snowboarding without friends is not snowboarding.
Expert
ieismAuteur5 september 2018 · 12:40
Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!