PA#2: Lokaal ruim een meter vers, vandaag is een poederdag!

PA#2: Lokaal ruim een meter vers, vandaag is een poederdag!

Vandaag is een poederdag, gister was een poederdag, morgen is een poederdag. Koning winter deed afgelopen weekend een inval in het noordwesten en noorden van de Alpen. De eerst zo groene alpenweides zijn bestrooid met een dik pak poedersuiker en de quest for powder is ON. De poedersnorkels mogen weer uit de kast (tip: lees ook even dit artikel over de beste poedersnorkel, zodat je maximaal van het witte goud kunt genieten) en je wePowder facemask voor je mond. De poeder is los, de poeder is fluffy, het is koud en zowaar winter. Poederalert#2 is AAN en tot eind deze week blijft de sneeuw koel en fris. In dit bericht:

  • veel sneeuw in het noord(west)en, zon in het zuiden
  • faceshots galore en de mooiste winterbeelden
  • dinsdag en woensdag zijn poederdagen: waarheen te gaan?
  • de

Veel sneeuw in het noord(west)en, zon in het zuiden

De perfect storm (zoals die van 5 november 2017) doet zich zelden voor in de Alpen. Sneeuw aan de ene kant van de berg (een stau situatie) leidt in de meeste gevallen tot zon en wind aan de andere kant van de berg (een föhn situatie). De afgelopen dagen hadden we te maken met een noordweststroming die overging in een noordstromng, een zogenaamde Noordstau (Tip: lees even dit arikel over de Noordstau).

De afgelopen dagen waren niet anders. Met een straffe noord(west)elijke stroming werd koude en vochtige lucht tegen het noordwesten van de Alpen aangedrukt. Aan de noordkant van de Alpen liep de bewolking vast tegen de natuurlijke barriere die de Alpen vormen. De bewolking kwam vast te zitten, gedwongen te stijgen, koelde af en voila: sneeuw en regen. Op onderstaand kaartje zie je dit (luchtdruklijnen smal, gericht op noordalpen (zwarte pijlen), veel bewolking (witte plukken noordkant alpen) en zonnig in de Po-vlakte.

Als je nog verder inzoomt op de satellietfoto van gister van de Alpen dan wordt duidelijk hoe scherp de scheiding is tussen Noord en Zuid. Gister was het in het Franse Grenoble 8 graden met een luchtvochtigheid van ruim 90%, in Zurich slechts 4,4 graden met een luchtvochtigheid ook rond de 90%. Maar wie aan de zuidkant van de Alpen vertoefde zat vol in de zon. In Turijn werd het 15 graden, het was zonnig en zeer droog (luchtvochtigheid minder dan 30%), in Milaan werd het 13 graden en was het eveneens zonnig.

Scherpe scheiding tussen noord en zuid
Scherpe scheiding tussen noord en zuid

De perfecte storm is een rariteit in de Alpen. In het noordwesten ging de poedervlag de lucht in. Aan de zuidkant zorgde de stormachtige wind in de bergen voor veel sneeuwverplaatsing en kaalgeblazen toppen. Maar wie de grillen van het weer leert kennen kan altijd poeder rijden. Simpelweg door aan de juiste kant van de berg te zijn. Poeder is een keuze, weet je nog? ;)

Faceshots galore en de mooiste winterbeelden

Met het naar het oosten verplaatsen van de storm komt het noordwesten van de Alpen in de zon te liggen. Gistermiddag kwam de zon er door en dat leverde de eerste facshots op in Val d’Isere en de Arlberg regio.

Vandaag zal de zon nog dominanter zijn in het westen. In La Plagne, Tignes-Val d’Isère en Verbier was vanochtend de zon al te zien.

La Plagne
La Plagne
Tignes-Val d'Isère
Tignes-Val d’Isère
Verbier
Verbier

Ondertussen sneeuwt het nog volop in het oosten van Zwitserland en het noorden van Oostenrijk. In de loop van de ochtend laat de zon zich meer en meer zien in Zwitserland. In de middag wordt er wat zon verwacht in het Vorarlberg en het westen van Tirol, in de rest van het noorden van Oostenrijk valt dan nog gewoon sneeuw.

Kleinwalsertal
Kleinwalsertal
Gargellen
Gargellen

Dinsdag en woensdag zijn poederdagen: waarheen te gaan?

Zon in het westen en sneeuw in het oosten. De sneeuwgrens ligt hierbij diep in de dalen en met name in de noordstaulagen van Oostenrijk valt er nog een pakje sneeuw. Dieper in de Alpen en met name in en ten zuiden van de Alpenhoofdkam nemen de sneeuwhoeveelheden snel af. In onderstaande gebieden in het westen kan vandaag al heerlijke poeder worden gereden:

Later opde dag als de zon er meer en meer door komt wordt het ok heerlijk in:

Daarnaast kun je terecht in de gletsjergebieden van Oostenrijk waar al een base lag. Vanaf woensdag/donderdag wordt het ook prima in het oosten van Oostenrijk. Later op de dag zal ik mijn tips hiervoor nog onder dit bericht plaatsen.

Groot lawinegevaar!

Veel sneeuw, schommelende sneeuwgrens en veel wind. Het lawinegevaar is flink gestegen en in grote delen van de Alpen GROOT (4 op een schaal van 5). Touren is zeker de komende 48 uur nog lastig en ook buiten de pistes is de juiste kennis meer dan nuttig. Check daarom altijd je lokale lawinebericht en pas je plannen daarop aan. (Tip: op wepowder vind je bij ieder dorp een link naar het lokale lawinebericht, maar je kunt ook op deze pagina terecht).

Rest van de week koeler en vaak ook zonnig

Het koude weer houdt tot eind deze week stand, daarbij is er steeds meer ruimte voor de zon. De storm trekt weg naar het oosten en hogedruk houdt stormen vanuit het westen even op afstand. In het westen en zuiden kan (hogere) bewolking een dingetje worden van tijd tot tijd, maar in het oosten is het gewoon koud en zonnig. Pas later in de week lijken stormdepressies weer grip te krijgen op de Alpen.

Stormdepressies liggen gereed
Stormdepressies liggen gereed

Eind deze week nieuwe stormcyclus

Eind deze week staat er een nieuwe stormcyclus op de kaarten. De leidende tendens in de modellen is dat het daarbij 1. dat de stroming iets meer ZW wordt en 2. dat de jetstream regelmatig ten noorden van de Alpen komt te liggen. Hierdoor wordt het warmer waardoor sneeuw voornamelijk voor het hooggebergte in de planning staat en regen en dooi in de dalen en op de lagere delen van de berg. Ook zal er van tijd tot tijd een zuidföhn kunnen opsteken.

Maar goed, komend weekend en volgende week zijn nog ver weg. Later in de week hoop ik een duidelijker beeld te hebben. Ik hoop dat de jetstream nog wat gaan zakken want het zou zonde zijn als de sneeuw lager op de berg een opdoffer van warme lucht te verwerken krijgt.

De wePowder Season Kick Off gaat naar…

Vorige week is er intensief beraad geweest over de locatie van de wePowder Season Kick Off. Daarbij is gekeken naar de sneeuwval van de komende dagen en de hoeveelheid sneeuw die er nu al ligt. Daaruit is een shortlist naar voren gekomen van gebieden en uiteindelijk is er gekozen voor: Tignes-Val d’Isere. En eigenkijk was dat ook wel logisch. Het skigebied heeft in november veel sneeuw opgepikt uit het oosten. Daarnaast heeft het sinds zondag goed doorgesneeuwd in het Franse hooggebergte. En ten derde ligt een groot deel van het gebied ruim boven de 2000 meter zodat sneeuw gegarandeerd is. Last but not least is Tignes-Val d’Isere gewoon een fantastisch skigebied met eindeoze mogelijkheden. Van runs vanaf de gletsjers tot de lariksen tree runs lager op de berg. De wePowder Season Kick Off gaat kortom naar Tignes-Val d’Isere en de vooruitzichten zijn erg goed. Er zijn nog wat plekken vrij. Wil je mee? Boek online of neem direct contact op met Gijs Jan van Epique ((030 88 99 011) en het wordt a la minute voor je geregeld.

Eerst genieten van Poederalert#2 in bovenstaande gebieden. Ondertussen houd ik jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
Willem2kAuteur11 december 2018 · 11:46

Jaloers!

Snowboarding without friends is not snowboarding.
Beginner
MTVAuteur11 december 2018 · 11:51

Million dollar smile:-). Veel plezier!

Expert
meteomorrisAuteur11 december 2018 · 14:44

Lekkâh ???

powfinder.com
Gevorderd
barttoorn2Auteur11 december 2018 · 16:25

@@skiester erg lekker hoor #stoke #ikmagbijna have fun!

Beginner
JanWillem1965Auteur11 december 2018 · 18:56

Iemand moet het doen.

Gevorderd
DutchessAuteur11 december 2018 · 21:44

Mjamm Mjam Mjaaammm!

We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
Gevorderd
DutchessAuteur12 december 2018 · 09:12

https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/c8354b680b600597702fc9f7fc3fc3f6_45087896_0702_46ce_a040_b762a95351f7.jpeg?width=800

Chaos bij de poortjes van Andermatt. De computer wordt nu voor de tweede maal opgestart… en hartstikke vol.:(

We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
Gevorderd
lean3000Auteur12 december 2018 · 17:52

Die zehn Stutz tickets zijn wel een hit! Haha, Laax was de afgelopen dagen amazing, zonder al te harde slashes valt er heerlijk tussen de bomen te rijden. :D Enjoy everyone

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!