Westlage

Westlage

Allereerst, @Dechelle… mijn medeleven. Wat jij hebt meegemaakt wens ik niemand toe. De situatie in de Alpen was gespannen. Veel sneeuw, regen, wind , koud en toen weer warm. Het was lawinegevaar 4 en later 3 en ondanks alle waarschuwingen vielen er weer slachtoffers. Poederstress? Onwetendheid? Naiviteit? Zelfoverschatting? We zullen het nooit weten… Het kan niet vaak genoeg herhaald worden…

[b]8e poederalert[/b]
Het is een complex poederalert, maar er geldt er wel een. De meest safe optie is regio 8. Waarom? Simpel. Er is redelijk wat sneeuw gevallen en het blijft er relatief koud. Complexer is het alert voor regio 4 en 5. De komende week klassieke westlage. Sneeuw uit het westen, een nulgradengerns die tussen de 1600 en 2000 meter schommelt en veel wind. Reken op 40-100 cm vers in regio 4 en 5. 10-40 cm in regio 2,3 en 6.

8e
8e

[b]2010[/b]
In 2010 volgt de afkoeling. Dan pas weer sneeuw en kou uit het noordwesten. Voor de komende dagen geldt; zoek het hoog, check je lokale lawinebericht en bliij bij twijfel op de piste. Het kan helemaal geen kwaad om nu aan je techniek te werken. De winter duurt nog lang. Wil je toch gaan? regio 4,5 en 7 en 8.

meteomorris

Replies

Advanced
Willem2kAuthor28 December 2009 · 15:09

Ja, dit soort berichten roept natuurlijk alleen maar vragen op.

Snowboarding without friends is not snowboarding.
Tourist
MennoBoermansAuthor28 December 2009 · 15:40

medeleven aan de familieleden en vrienden van de negen mensen die het afgelopen hun leven lieten bij lawineongevallen in de Alpen, en dan vooral die van de vier bergredders in Trentino die stierven terwijl ze probeerden het leven van anderen te redden.

Poeder, Kiekjes en Pleisters
Advanced
DioAuthor28 December 2009 · 16:07

Ik sluit me aan bij Menno. Een donkere kerst.

Life is short. Buy the shoes. Take the trip. Ride the line.
Tourist
Bart1Author28 December 2009 · 16:15
You ski? wePowder!
Advanced
Willem2kAuthor28 December 2009 · 16:30

Ah, seen (Dank voor de link Bart)
\

Dat zijn zeer zeker nare dingen om mee te maken. Zelf ooit een keer mensen uitgegraven zien worden die nog wel leefden, maar in shock oid afgevoerd moesten worden. Dat maakte al zwaar indruk, ongelukken met dodelijke afloop wil je eigenlijk niet eens over nadenken.
\

Ik had zondag al even op bergredding.nl gekeken, en zo te zien was het inderdaad een bijzonder treurig weekend.

Snowboarding without friends is not snowboarding.
Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!