Hold your horses, vanaf zaterdag poederalert#16

Hold your horses, vanaf zaterdag poederalert#16

De woensdag was een mooie dag in het westen van de Franse Alpen. In de nacht naar woensdag viel er 5-15 cm verse sneeuw waarna de zon snel terugkeerde. Ook in de rest van de Alpen was of werd het zonnig en met wat hiken en touren was er zeker nog wel wat te halen. Vandaag hinkt het weer op twee gedachten, in de westalpen bewolkt en een snel stijgende sneeuwgrens richting de 1800-2200 meter, in de oostalpen nog lange tijd zon. Vrijdag en zaterdag gelukkig weer wat kouder met een dalende sneeuwgrens zodat de sneeuw weer lager op de berg valt. Zondag zon en begin van de week mogelijk een noordstautje voor Oostenrijk, hoewel dit vooral nog speculatie is. In dit bericht:

  • Na zon volgt regen en sneeuw
  • Na regen volgt sneeuw
  • Zaterdag en zondag poederalert#16
  • Lange termijn? Pin me er nog niet op vast.
Engelberg woensdag (c) eliaslundh
Engelberg woensdag © eliaslundh

Na zon volgt regen en sneeuw

Afgelopen nacht arriveerde een warmtefront in de Franse Noordalpen en dit breidt zich nu uit richting het westen en noorden van Zwitserland. Daar sneeuwt het nu nog, maar de komende uren gaat de sneeuwgrens er gestaag omhoog. In de vooralpen stijgt de sneeuwgrens rap. Later op de dag zal dat ook dieper in de Alpen gebeuren. Met name in de vooralpen valt de neerslag steeds vaker als regen waarbij de sneeuwgrens in de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland richting de 2200 meter kan stijgen. Dieper in de Alpen blijft deze hopenlijk rond de 1800 meter hangen.

In Oostenrijk is het tegelijkertijd nog koud(er) en schijnt de zon. Maar in de nacht naar vrijdag begint het hier ook te sneeuwen en dieper in de dalen te regenen. Pas na de lunch bereikt de eerste sneeuw het westen van Oostenrijk en het duurt tot het einde van de dag voordat bewolking en sneeuw het oosten van Oostenrijk bereiken. Hier hetzelfde verhaal. Eerst sneeuw tot diep in de dalen, maar tegen het einde van de dag klimt de sneeuwgrens vanuit het westen richting de 1200 meter en later zelfs nog hoger.

Na regen volgt sneeuw

De vrijdag sneeuwt en regent het dan in de complete noordalpen met als zwaartepunt het noordwesten. Een koufrontje trekt de Alpen in en de sneeuwgrens daalt weer richting de 600 tot 1200 meter. Met een beetje mazzel ziet men (in met name het oosten van) de oostalpen tijdelijk wat regen in de dalen maar hogerop vooral sneeuw. Op zaterdag trekt er een nieuwe front de Alpen in met sneeuw voor de Franse Noordalpen en de Noordalpen. De sneeuwgrens schommelt tussen de 1200 meter in het westen en 500 meter in het oosten schommelt.

Bovenstaand front trekt al in de nacht naar zaterdag de Franse Alpen in en bereikt in de vroege ochtend het westen en noorden van Zwitserland en het Zwarte woud. Later op de ochtend arriveert het in Vorarlberg en het westen van Tirol. Dit front kan voor wat ongemak zorgen op ‘zaterdag-wisseldag’. Vooral de laatste kilometers richting de skigebieden kan het glad gaan worden. In Frankrijk is het zaterdag een ‘zwarte zaterdag’, ofwel topdrukte op de wegen. Dat zal voor vertragingen zorgen bij de tolpoortjes en met name die laatste kilometers de berg op omdat lang niet iedereen met winterbanden onderweg zal zijn. Ook in Oostenrijk zullen er files ontstaan door met name terugkerend, maar ook arriverend verkeer. Wat sneeuw op de wegen leidt dan regelmatig tot meer gedoe dan tijdens een rustig weekeinde. Ofwel heel vroeg arriveren, danwel einde dag is het motto voor arriverend verkeer.

Zaterdag en zondag poederalert#16

Tussen donderdagochtend en zaterdagavond valt de meeste sneeuw in het noordwesten van de Alpen. De sneeuwgrens ligt hier in beginsel hoog, maar zakt in het weekend. Ik verwacht de beste condities op zaterdag (bij slechter zicht) en vooral op zondag (met zon) boven de 2000 meter in de volgende gebieden:

Noordstau, zon, koud?

Het scenario voor na het weekend is nog steeds niet helder. Na het weekend gaat hogedruk een poging doen het weer in de Alpen te beïnvloeden door richting het noorden van de Alpen te koersen. Daarvoor liggen er nog steeds twee scenario’s. In het eerste scenario lukt dit maar half en volgt er na het weekend een noordstau op de oostflank van dit hogedrukgebied. In het tweede scenario bezet het hogedrukgebied wel de regio ten noorden van de Alpen en ontstaat er instabiliteit op de Middellandse zee. Gevolg is een oostelijke stroming met sneeuwkansen voor de zuidalpen en het oosten van de Alpen. Dinsdagochtend neigden de modellen naar het noordstauscenario, woensdagochtend richting een scenario met hogedruk en veel zon en nu wijst de laatste run weer op een noordstau voor Oostenrijk. Wie weet zijn de modellen vrijdag wat uitgesprokener.

Samengevat:

  • Vandaag: hold your horses
  • Vrijdag: laat het sneeuwdek groeien
  • Zaterdag en zondag: poederalert#16

Tot zover. Stay stoked!
Morris

meteomorris

Replies

Beginner
GerritAAuthor15 February 2018 · 12:22

Goede berichten. Nu lekker op weg met de camper naar Vorarlberg. Iemand tips waar we kunnen staan met de camper?

And snow it is.....
Tourist
Powder_gastAuthor15 February 2018 · 12:30

@@GerritA Wintercamping in Pettneu am Arlberg

Beginner
GerritAAuthor16 February 2018 · 16:13

@@GerritA Wintercamping in Pettneu am Arlberg

Powder_gast op 15 feb 2018 12:30


Thx… staan we nu om te genieten van de wellness… morgen weer naar parkeerplaats van de gondel bij Alpe Rauz.

And snow it is.....
Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!