2020: may the powder be with you

2020: may the powder be with you

Sinds het weekend van 29 december zijn in de Alpen in de ban van hogedruk. Dit betekent vooral veel zon. Door de vakantiedrukte is de meeste poeder direct naast de pistes al lang verspoord. Maar het sneeuwdek heeft zich de laatste dagen goed kunnen zetten en het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen niet hoger dan 2, ofwel matig. Zonnig weer en matig lawinegevaar betekent ideale condities om dieper te backcountry in te gaan en wat steilere lijnen te rijden. Plak je vellen onder je ski’s of splitboard en earn je eigen turns. De ideale start van 2020. In dit bericht:

  • hogedruk dominant
  • battle of the models: dit weekend sneeuw?

Hogedruk dominant

Al een paar dagen is het volop zonnig in de Alpen. Vanwege inversie kan er in de dalen bewolking blijven hangen en daar waar de zon geen invloed heeft is het koud en kil. Maar eenmaal hoger op de berg of in de dalen waar de zon wel kan komen is het heerlijk mild. Het is dat de zon zo laag staat, maar anders zou je denken dat het eind februari-begin maart is. De lage stand van de zon zorgt ervoor dat de invloed beperkt is en dat er in de backcountry nog voldoende onverspoorde poeder te vinden is. Ideale omstandigheden om eens lekker te gaan touren. Hoe mooi dat is op ski’s laat dit filmpje zien, voor de boarders: check dit filmpje.

Tot en met vrijdag blijft het heerlijk weer om te gaan touren. Niets lekkerder om het iets teveel aan champagne er op 1 januari uit te zweten en dan een paar heerlijke turns te maken door onverspoorde poeder. Het beste daal je af via oost, noord of westhellingen. Hier heeft de zon weinig grip op (in deze tijd van het jaar) en daar vind je zeker nog onverspoorde poeder. Hier en daar zullen graten en kammen afgewaaid of zeer harde sneeuw hebben vanwege de wisselende omstandigheden de afgelopen weken, maar in komen en geulen zal nog meer dan voldoende poeder te vinden zjn. Veel plezier!

Battle of the models: dit weekend sneeuw?

Ons eigen model gaat net als wat andere modellen uit van sneeuw komend weekend voor de Noordalpen, maar zelf ben ik daar nog niet zo zeker van. Ga dus niet alvast waxen, afspraken verzetten en een spot zoeken. Wacht gewoon rustig af. Ik zal morgen een korte update onder dit bericht plaatsen en je de komende dagen up to date houden. We sluiten 2019 af met 6 poederalerts, nummer 7 zal pas ergens in 2020 gaan plaatsvinden.

De laatste exemplaren van de wePowder Guide!

Het ultieme freeride guide book: wePowder The Alps met meer dan 120+ bestemmingen is al bijna uitverkocht! Meer info over dit boek vind je hier, direct bestellen kan hier.

Hoewel het nog geen 2020 is wil ik je alvast het allerbeste toewensen. Dat de poeder met je mag zijn en je mooie lijnen mag rijden.

Tot in 2020, Morris

meteomorris

Replies

Beginner
Patrick1973Author1 January 2020 · 10:01

Hey Morris,
Eerste beste wensen voor 2020

Wat zijn de factoren die je er toen brengen te twijfelen aan het resultaten van het model ?

Grtz Patrick

Expert
meteomorrisAuthor1 January 2020 · 11:04

Voor de volgende resorts/regio’s geldt een alert voor zondag: Kleinwalsertal, Arlberg, Kitz, Fieberbrunn, Tauplitz, Planneralm.

powfinder.com
Beginner
GaiusAuthor1 January 2020 · 11:37

Allen de beste (poeder)wensen voor 2020!

Vorige week donderdag (zaterdag moest ik helaas al terug) zat het goed met zon en poeder in Vorarlberg. Er stond ook nog achteloos een geparkeerde Powfinder vlak naast de gondel in Lech voorzien van de bekende sticker ;) Eigenaar niet gezien.

Beginner
JapserAuthor2 January 2020 · 11:26

Hi Morris zitten nu in auto zou je nog steeds kleinwalzertal adviseren? Thanks!

Beginner
JapserAuthor2 January 2020 · 12:01

Kiezen toch voor fieberbrunn may the powder by with us

Expert
meteomorrisAuthor2 January 2020 · 13:05

@@Jasper, morgen een extra update.

powfinder.com
Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!