Wat een kleuren! Eindelijk gaat het weer eens goed los in de Alpen, dus tijd voor PA#10! Snel door naar de details!
Al sneeuw gevallen met een vrij hoge sneeuwgrens
Het is zuur voor de Franse Alpen, want de sneeuwgrens lag donderdag overdag op zo’n 1800 - 2000 meter in veel regio’s, met name natuurlijk in de Prealpes. Daar viel de meeste neerslag in de warme sector voor het koufront uit. Inneralpien kon de sneeuwgrens wat langer laag blijven, maar ook hier overdag wat schommelingen erin. De grote hoeveelheden van tot wel een halve meter sneeuw (incl. de sneeuw die volgt) zijn dus enkel hogerop in delen van Haute-Savoie, Savoie en het Wallis gevallen. In de komende uren volgt hier het koufront, waardoor de sneeuwgrens rap daalt tot zelfs onder de 1000 meter.
Tegelijkertijd was het in de Noord-Alpen overwegend droog met een stevige zuidföhn. Hogerop met windstoten tot wel 100 – 120 kilometer per uur. Maar nu naar de belangrijke zaken: de verse sneeuw die eraan zit te komen en inmiddels ook al valt. In de West-Alpen is nadert het koufront dus en ook de stuwing in de Zuid-Alpen neemt in de komende uren toe.
Veel sneeuw voor West- en Zuid-Alpen, maar ook Oostenrijk
In de Franse Noord-Alpen en in Wallis zijn dus al serieuze hoeveelheden gevallen, maar alleen op grote hoogte en ook met veel wind. L’Ecreuleuse bij Les Marecottes op 2252 meter hoogte heeft bijna een halve meter gevangen. Op de bergen ten noorden van het Rhonedal op de grens tussen het Berner Oberland en Wallis is boven de 2200 - 2500 meter ook ruim 30 centimeter gevallen. Op hoogte ging dit samen met windstoten van zo’n 70 tot 100 kilometer per uur, dus reken op tricky condities.
Met het koufront valt er dus nog wat sneeuw bovenop voor de gehele West-Alpen, 5 tot 15 centimeter, hogerop 20 centimeter. Ook tijdens de passage van het koufront moet er hier gerekend worden op een harde tot stormachtige wind.
Dan verder door naar de zuidkant. Met een Genualaag wordt er vanaf nu namelijk zeer vochtige lucht tegen de Zuid-Alpen gestuwd en als een spons uitgeknepen. De gebieden in en rond Lombardije pakken bijvoorbeeld een dik pak sneeuw mee. Denk aan gebieden zoals Madesimo en Adamello, maar ook de zuidelijke gebieden van Engadin rondom het Berninamassief, Ticino en de grensgebieden in Wallis. De grootste accumulaties zijn hier zoals vaker voor de Alpi Orobie. Hier kan boven de 1500 meter een pak sneeuw van ongeveer een 50 tot 70 centimeter vallen tot en met zaterdagochtend, waarvan het meeste tot en met vrijdagmiddag valt. Vanaf dan kan het hier al licht opklaren. In de overige gebieden verwacht ik 30 tot 50 centimeter sneeuw. Sneeuw valt nu nog tot vrij hoog (1400 – 1800 meter schatting), maar vrijdag valt het boven de 1000 - 1200 meter, soms zelfs iets lager.
Verder naar het oosten gaat ook veel sneeuw vallen, want het zwaartepunt schuift op naar het oosten vrijdag overdag. De sneeuwval slaat ook over op de Oostenrijkse Noord-Alpen, hier geldt over het algemeen: hoe verder noordelijk, des te minder sneeuw valt er.
De hotspots zijn Osttirol, het westen van Karinthië en de alpenhoofdkam tussen de Stubaier Alpen en de Tauern. Hier kan 30 tot 60 centimeter sneeuw vallen, met een zwaartepunt rondom Osttirol en het westen van Karinthië. Ook in de Julische Alpen kan een enorme bak sneeuw vallen, lokaal 80 centimeter tot misschien wel een meter, maar hier kan de sneeuwgrens vannacht nog vrij hoog liggen. Of de condities hier goed genoeg zijn is nowcasten morgen. In Zuid-Tirol en de Dolomieten wat verwacht ik minder, rond de 20 tot lokaal maximaal 40 centimeter zie ik hier vallen. Let wel op dat in de hierboven genoemde gebieden lang niet overal meer een goede base ligt, met name op de zuidhellingen.
De sneeuwgrens ligt in de meeste delen van de Zuid-Alpen dus tussen de 1000 en 1200 meter, in de uiterste Zuidoost-Alpen ook tijdelijk 1400 meter. Tijdens de hevige sneeuwval in stauregio’s mogelijk juist ook goed onder de 1000 meter. Aan de Oostenrijkse noordkant ligt de sneeuwgrens rond de 800 tot 1000 meter, tijdelijk ook nog tot in de laagste dalen mogelijk.
De windinvloed blijft in de Oost-Alpen over het algemeen beperkt. Aan het begin van de sneeuwval is de hoogtestroming in de oostelijke gebieden (ten oosten van de Dolomieten, Osttirol, Salzburgerland) nog vrij sterk, overdag zijn de windsnelheden vrij laag.
Rustiger weekend
Zaterdag lijkt een prima dag te worden, maar niet overal blijft het droog. De Noord-Alpen zien al (bredere) opklaringen met af en toe nog een sneeuwbuitje. Ook in de West-Alpen blijft het wisselend bewolkt met af en toe nog wat sneeuw mogelijk, maar tussendoor ook wat zon. In de Zuid-Alpen blijft er met een zwakke zuidelijke stroming nog wat stuwing over, waardoor het hier nauwelijks zal opklaren en nog licht door kan sneeuwen boven de 1000 meter.
Zondag zien we opnieuw deze tweedeling. Met ondersteuning van de zuidföhn klaart het in de Noord-Alpen weer op, maar wordt het ook wat zachter. In de Zuid-Alpen zijn er nog steeds wat restanten van de sneeuwval, maar veel vers levert het ook niet meer op. In de West-Alpen blijft het droog, maar zorgt dikke (hoge) bewolking ervoor dat de zon weinig kans krijgt. Een nieuwe weersomslag nadert…
Daarna?
Ook daarna blijven de Alpen onder invloed van het lagedrukcomplex. Zondag nadert vanuit het westen een nieuwe depressie, die met een kerndruk van rond de 980 hPa voor de kust van Bretagne vrij fors lijkt te worden. Wat heeft dit voor invloed op de Alpen?
Zondagnamiddag gaat het vanuit het zuidwesten sneeuwen. Deze sneeuw breidt zicht in de avond uit over de gehele West-Alpen, inclusief de Italiaanse kant (Piemonte). In de Noord-Alpen neemt de föhnstroming toe en blijft het droog. De wind neemt hier op hoogte weer toe.
Daarna drukt de kern zich tussen de Pyreneeën en de Franse Alpen richting de Middellandse Zee, met opnieuw een Genuadepressie en veel sneeuw in de Zuid-Alpen, ditmaal lijken de westelijke gebieden (in Piemonte en Aosta) ook meer te kunnen profiteren. Waarschuwing: het grillige weerpatroon zorgt ervoor dat de details nog onzeker zijn. Kleine veranderingen zijn mogelijk, waardoor het zwaartepunt met gemak nog kan verplaatsen. In onze forecast hierboven zie je bijvoorbeeld ook nog een flinke laag extra verder oostelijk.
Het zijn met name deze regio’s, inclusief de Franse Zuid-Alpen en Lombardije die een nieuw pak sneeuw kunnen krijgen tot en met dinsdag. Een halve meter lijkt mogelijk, meer is zelfs niet uitgesloten, maar zoals gezegd: veranderingen zijn echt nog mogelijk! Jezelf blind staren op de hoofdruns (groene lijn hierboven) van de weermodellen kan uiteindelijk voor teleurstellingen zorgen, zoals het ensemble hierboven laat zien. De spreiding is nog groot.
Replies
Lang niet zulke kaarten gezien. Wel wat ver rijden vanuit Noorwegen. Veel plezier allemaal.
'La Palud, donderdag 22h. Sneeuwgrens lag hier ook wat lager dan aan de andere kant van de Mt. Blanc. Zal vandaag wel aan zijn
Lang niet zulke kaarten gezien. Wel wat ver rijden vanuit Noorwegen. Veel plezier allemaal.
ardt - 22 feb 2024 23:13
Hey Ardt,
ik las je trip reportje airolo/san bernardino van een paar weken terug. Wij zijn van plan nu iets gelijkaardigs te doen. Misschien is er ook weer veel gesloten. Heb jij nog enige nuttige insteek ? Madesimo is daar ook in de buurt, maar wel een ommetje rijden…
Livigno staat ook op de radar, maar dat is dan weer nog verder en lastig met tunnel en trein. Daar heb ik ook ervaring dat veel liften dicht blijven bij een beetje wind , en dat zit er zondag/maandag toch aan te komen.
Dikke mik! 1 maart weg met ons Mountain Yacht, Prali, Monte Rosa, Livigno? We zien het wel… zin in! Nu maar duimen dat de tweede klapper begin maart in de kaarten blijft staan…
Ha Henri, hier vanuit Gargellen veranderde een gewone voorjaarsvakantie in met-je-neus-in-de-pof vakantie: ik denk ma-dins nacht boven toch al tegen de 30 cm en sinds vannacht boven zo’n 60 cm ( volgens de live metingen van de stoked liftman). Met de temperatuur wel extreme metamorfosen maar och wat een feest. Door de wind was het vandaag soms wel wat ploegen in het mellow terrein (ja de Nidla hebben we aan ons voorbij laten gaan… slecht zicht en gezin). Genieten voor de mensen die morgen met zon kunnen knallen en de trippers die voor de pizza en poeder gaan! Man wat mooi!
Met pijn in het hart net weggereden uit Aosta. De west kant ligt er fantastisch bij. Monte Rosa is echt minder gevallen en heeft geen base op de zuid hellingen tot op grote hoogte.
Lang niet zulke kaarten gezien. Wel wat ver rijden vanuit Noorwegen. Veel plezier allemaal.
ardt - 22 feb 2024 23:13
Hey Ardt,
ik las je trip reportje airolo/san bernardino van een paar weken terug. Wij zijn van plan nu iets gelijkaardigs te doen. Misschien is er ook weer veel gesloten. Heb jij nog enige nuttige insteek ? Madesimo is daar ook in de buurt, maar wel een ommetje rijden…
Livigno staat ook op de radar, maar dat is dan weer nog verder en lastig met tunnel en trein. Daar heb ik ook ervaring dat veel liften dicht blijven bij een beetje wind , en dat zit er zondag/maandag toch aan te komen.eskimo1973 - 23 feb 2024 11:04
Hey eskimo1973,
Wij waren met Ard in dan Bernardino, wat mij verbaasde was dat het met de sneeuwval 2 dagen dicht ging en waarom was niet helemaal duidelijk. Er wat niet extreem veel wind en de sneeuw viel ook mee. Splugen ligt ook in de buurt. Madesimo was nog 3,5 uur rijden vanaf dan Bernardino
@Henri komt er nog een update voor morgen ? Ben benieuwd :)
Unterbäch (CH): Leek verwaaid maar was fantastisch,
kniediep feest! (oke, korte benen 🤭)
san bernardino 2 dagen na elkaar 50cm
3 liftjes open maar weinig zicht, we blijven tussen de bomen
La Thuile was briljant. De treeruns lagen er ook goed bij.