5-25 cm verse sneeuw!! En PA#12?

5-25 cm verse sneeuw!! En PA#12?

Gister (maandag) waren we in Annecy en daar was het bewolkt en regende het licht. En toen we tegen de middag richting Genève reden voor onze vlucht zakten de wolken verder het dal in. Het teken dat de sneeuwgrens aan het dalen was en de neerslag aan het intensiveren. En daarna is het blijven sneeuwen. Ten noorden van de grens Grenoble-Arlberg heeft het de gehele dag van maandag naar dinsdag licht gesneeuwd. En het sneeuwt nu nog steeds licht. Geen immense hoeveelheden, maar genoeg om de wereld wit te maken.

Op onderstaand kaartje zie je mooi de neerslaglijn van afgelopen nacht. Kijk je verder richting de Pyreneeën, dan snap je waarom ik een poederalert voor de Pyreneeën de lucht in heb gedaan.

Sneeuw in het noordwesten
Sneeuw in het noordwesten

Inmiddels verschuift de sneeuwval richting het oosten van de noordalpen en ook daar wordt 2-10 cm vers verwacht. Het zijn geen grote hoeveelheden, maar iedere vlok telt op dit moment voor de noordalpen. Want hoeveel groter kan het contrast zijn? Ik heb er 2 willekeurige reports die binnenkwamen via de PowderQuest App erbij gepakt.

Enorme hoeveelheden sneeuw in Madesimo in de Zuidalpen.

Madesimo
Madesimo

En treurige groene weides in Saalbach Hinterglemm in de Noordalpen.

Saalbach Hinterglemm
Saalbach Hinterglemm

Het moge duidelijk zijn. Ten oosten van de Arlbergregio gaat die 2-10 cm verse sneeuw niet het verschil maken. In de zuidalpen ligt op dit moment gemiddeld zo’n 2 meter sneeuw (of meer) op 2000 meter hoogte, in de westalpen varieert dat tussen de 80 en 150 cm en in de Noordalpen tussen de 30 en 80 cm. De 10-20 cm die in het noordwesten van Zwitserland valt, kan daarentegen wel het verschil maken. Er ligt daar al een basis en in de loop van dinsdagmiddag klaart het op en de woensdag begint zonnig. Een ideale dag om de grote lijnen in de zuidalpen te rijden. Dat wordt overigens ook de dag dat het moet gaan gebeuren in Courmayeur. Een dag met zon voor de FWT stop, vanaf 9.30 uur live hier te volgen op wePowder. Maar het window is kort.

Sneeuw vanuit het westen

In de nacht van woensdag op donderdag begint het te sneeuwen in de westalpen. Sneeuwval die zich later uitbreidt naar het westen van Wallis, het noorden van Zwitserland, Voralberg en de gebieden ten westen van de Arlberg. Het is nog te vroeg voor details, maar 15-30 cm zit er wel in tot en met donderdagavond.

Op weg naar en in het weekend volgen er dan waarschijnlijk nog eens 2 fronten die sneeuw gaan brengen naar het noordwesten van de Alpen. En daarmee zou poederalert#12 die waarschijnlijk woensdag concrete vormen krijgt voor komend weekend voor het noordwesten van de Alpen kunnen zijn. Ja, je leest het goed. Komt alles bij elkaar, dan is poederalert#12 komend weekend voor de noordwest Alpen. Ofwel:

Tot die tijd moet je voor een dikke basislaag naar de zuidalpen. Er is daar veel sneeuw gevallen, die gaat zich de komende dagen zetten en dan blijft het daar in de lariksbossen zeker een week goed poeder rijden. Zelfs de nu wat vochtige sneeuw kan dan 's nachts uitstralen en wordt dan heerlijk losse poeder op schaduwhellingen. Vergeet niet: check dagelijks je lawinebericht via lawinedienst.nl en pas daar je plannen op aan.

Stay stoked

Morris

meteomorris

Replies

Beginner
SkottyAuthor21 January 2014 · 08:58

@@meteomorris
We gaan donderdag rijden, vrijdag zaterdag & zondag skien en zondag avond terug. We hebben de keus uit Saas Fee of Flims. Voorlopig hebben we Saas Fee gekozen ivm betere basis en beter weer in het weekend. Er ligt nog erg weinig sneeuw in Flims en ik ben bang dat PA#12 daar niet al te veel aan gaat veranderen. Of kunnen we toch beter naar Flims?

No guts, no glory
Advanced
nzwartsAuthor21 January 2014 · 09:31

@@meteomorris
Dank weer voor je duidelijk update!
Je schrijft " Komt alles bij elkaar, dan is poederalert#12 komend weekend voor de noordwest Alpen. Ofwel: …* noordalpen centraal (alles ten westen van de Arlberg)"

Wat bedoel je precies met De Arlberg?
Ligt het skigebied van StAnton ten Oosten of op “de Arlberg”.
Ik kan me voorstellen dat de neerslag ten westen van de pas blijft hangen.
Is het dan aantrekkelijk om evt. naar de Sonnenkopf te gaan en niet in StAnton te blijven hangen? Of zullen de verschillen niet zo groot worden?

Tourist
AnonymousAuthor21 January 2014 · 11:02

@@meteomorris
Is er hoop voor dit weekend voor de Noordalpen Oost? Op dit moment sneeuw het inderdaad dus die 2-10cm klopt goed (http://www.snoweye.com/?page=at-upper), maar hoe ziet het weekend eruit? Mijn botten zeggen dat het behoorlijk (voor Noordalpen Oost 2013/14 begrippen) gaat sneeuwen, maar hier lees ik dat niet terug?

Advanced
RobinNAuthor21 January 2014 · 11:09

Zaterdag voor 4 dagen op pad met @Kankski dus dit is goed nieuws :):)

Waar het wit is, is een weg.
Advanced
RobinNAuthor21 January 2014 · 11:09

@@kanski natuurlijk…

Waar het wit is, is een weg.
Advanced
TijmenDalAuthor21 January 2014 · 12:26

Ik ga vrijdag richting courmayeur. Whoop-whoop! Setje Ranger Pro’s van Whitedot testen, bedankt @@Skiester ! :)
Dit gaat een geweldige trip worden!

Advanced
BohdieAuthor21 January 2014 · 13:00

@@aroelfzema, vanaf mobiel direct Message sturen werkt ff niet, maar pow is top in BG!!! Grazie mille!!!

Advanced
AryenAuthor21 January 2014 · 17:02

@@meteomorris: Als we morgenavond richting Nendaz rijden (om daar zaterdag met Sander te skiën) wat beveel je aan om donderdag en vrijdag lekker poeder te rijden daar in de buurt? Les Marécottes, Leysin, of Lötschental of iets anders?

Advanced
49Author21 January 2014 · 17:49

Vandaag twee perfecte afdalingen vanaf Indren 3300. Op Monte Rosa was vandaag een prima big mountain dag. Morgen nog betere condities?

montagna bianca, ti amo
Beginner
dvvAuthor21 January 2014 · 17:53

@@49 Laat nog wat over tegen donderdag :)

Morgen betere condities? bedoel je in Monte Rosa?

Advanced
49Author21 January 2014 · 18:07

@@dvv yep. Voor big mountain en afname vocht in de bossen. Geen extra poeder hoor, nu alleen naar bluebird :).

Donderdag zijn hier met kleine hikes nog heel veel mooi afdalingen te vinden die niet kapot geskied zijn. Nu ook nog zonder hikes :)

montagna bianca, ti amo
Elite
kanskiAuthor21 January 2014 · 19:10

@@Emmer ; Misschien beter Nax, Vercorin of Evolène. Les Marécottes heeft de afgelopen weken veel zon gehad. Ben de afgelopen week al twee keer naar Nax geweest en dat was perfect! Maar ze moeten daar ook wel weer wat mee krijgen van de komende sneeuwval natuurlijk!

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Advanced
AryenAuthor21 January 2014 · 19:37

@@Kanski Dank je voor de tips. Evolène klinkt helemaal goed (want dicht bij mijn waarschijnlijke standplaats Les Haudères). Die andere gebieden ga ik even opzoeken. Tot zaterdag. :)

Elite
kanskiAuthor21 January 2014 · 21:08

Misschien dat Les Marécottes toch wel in het epicentrum ligt donderdag…

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Advanced
P@bzAuthor22 January 2014 · 00:16

@@nzwarts en @@meteomorris:
Ik heb dezelfde vraag, wat is ten westen van de Arlberg?

Work hard, play harder
Expert
meteomorrisAuthor22 January 2014 · 09:35

@@nzwarts @P@bz het gaat globaal om het gebied ten westen van de blauwe lijn:
\

http://cdn.wepowder.nl/weblog/1/3417.jpg?width=640

powfinder.com
Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!