Actuele lawinesituatie Alpen: GROOT gevaar in Alpe Adria

Actuele lawinesituatie Alpen: GROOT gevaar in Alpe Adria

Vanaf nu volgt er iedere donderdag een overzicht van de actuele lawinesituatie in de Alpen gebaseerd op de berichtgeving van de lawinediensten in de Alpen. Het lawinebericht is een onmisbare tool als je off-piste wilt gaan. Het bevat naast het actuele lawinegevaar in de vorm van een cijfer een scala aan gegevens die nuttig zijn voor je. Onderstaand een globaal beeld van de Alpen met daaronder links naar de diverse lawineberichten. Voor een toelichting op de gebruikte iconen en de lawineschaal, klik hier.

Van extreme lawinesituatie naar matig gevaar in het noordwesten.

De afgelopen maand werden de Alpen geconfronteerd met extreem lawinegevaar. Een aantal flinke sneeuwstormen zorgde voor extreem lawinegevaar in het Alpen en een sneeuwdek dat boven de 2000 meter al bijna net zo dik of zelfs dikker is als tijdens de lawinewinter van 1999 (lees ook even dit artikel waarin 2018 wordt vergeleken met 1999). Het lawinegevaar was even extreem, maar het sneeuwdek heeft zich als gevolg van zijn enorme eigen massa goed kunnen zetten. De afgelopen dagen was het ook nog eens mild in de Alpen. In combinatie met de nachtelijke afkoeling en de kou die donderdag 1 februari de Alpen in is gestroomd kon het sneeuwdek zich verder stabiliseren.

Aan onderstaand kaartje kunnen geen rechten ontleend worden. Het geeft je een globaal beeld van de situatie in de Alpen. Check altijd het lokale lawinebericht. Hieronder vind je de directe links, maar ook op de dorpen- en skigebiedpagina’s op wepowder vind je directe links.

Nieuwe storm, verse sneeuw, stijgend lawingevaar

Op dit moment trekt een nieuwe storm de Alpen in. De verse sneeuw valt in combinatie met lokaal veel wind op op een harde crust laag en zorgt voor een aanscherping van het lawinegevaar. De harde crust laag is het gevolg van de dooi-vries-dooi-vries cyclus die de afgelopen dagen plaatsvond. Met de verse sneeuw zien we een stijging van het lawinegevaar. Onderstaand per regio de voornaamste lawineproblemen waar je rekening mee moet houden:

Westalpen
Het sneeuwdek in de Westalpen heeft zich de afgelopen periode kunnen stabiliseren. Glijsneeuwlawines zijn nog zelden een probleem. Vanwege een storm is het lawinegevaar in grote delen gestegen naar aanzienlijk, 3 op een schaal van 5. Grootste problemen door de inkomende storm zijn:

  • verse sneeuw lawines
  • plaatlawines

Directe links naar de regionale lawineberichten. Let op: de site van meteofrance is een drama en de links werken niet altijd. Helaas kunnen wij daar niets aan doen.

Noordalpen
Het sneeuwdek in de Noordalpen heeft zich de afgelopen periode kunnen stabiliseren. Glijsneeuwlawines zijn nog zelden een probleem. Vanwege een storm is het lawinegevaar in het westen gestegen naar AANZIENLIJK, 3 op een schaalvan 5. In de rest schommelt deze rond matig, 2 op een schaal van 5. Grootste problemen door de inkomende storm zijn:

  • plaatlawines
  • zeer zelden zijn nog glijsneeuwlawines te verwachten
    Uitzondering zijn de gebieden dicht bij de Alpenhoofdkam. Daarvoor scroll je beter even naar de volgende paragraaf.

Directe links naar de regionale lawineberichten:

Hohe Tauern
De Hohe Tauern liggen in een sneeuwsandwich (lees ook dit weerbericht). Hoewel het sneeuwdek zich de afgelopen periode goed heeft kunnen stabiliseren moet de komende dagen gerekend worden op AANZIENLIJK lawinegevaar, 3 op een schaal van 5. Er gaat veel sneeuw vallen en de wind waait uit diverse richtingen. Verse triebschnee kan door verse sneeuw en wisselende windrichtingen soms lastig te herkennen zijn. De grootste lawineproblemen zijn:

  • verse sneeuw lawines
  • plaatlawines

Directe links naar de betreffende lawineberichten:

Westelijke Zuidalpen
Het sneeuwdek heeft zich de afgelopen periode kunnen stabiliseren. Een nieuwe stormcyclus zorgt met wind vooral voor sneeuwtransport. Het lawinegevaar is voornamelijk matig, 2 op een schaal van 5. De grootste lawineproblemen zijn:

  • kleine plaatlawines
  • glijsneeuwlawines

Directe links naar de betreffende lawineberichten:

Oostelijke Zuidalpen
Het sneeuwdek heeft zich de afgelopen periode kunnen stabiliseren, maar een nieuwe stormcyclus zorgt voor een stijging van het lawinegevaar. De combinatie van flink wat sneeuw, lokaal ook wind en een glijlaag zorgt voor AANZIENLIJK lawinegevaar. Schaal 3 op 5. Het probleem is voornamelijk de verse sneeuw die valt:

  • spontane lawines
  • plaatlawines

Directe links naar de betreffende lawineberichten:

Alpe Adria
Het sneeuwdek heeft zich de afgelopen periode kunnen stabiliseren, maar een nieuwe stormcyclus zorgt voor een flinke stijging van het lawinegevaar. De combinatie van veel sneeuw, lokaal ook wind en een glijlaag zorgt voor GROOT lawinegevaar. Schaal 4 op 5. Het probleem is voornamelijk de verse sneeuw die valt:

  • spontane lawines
  • plaatlawines

Directe links naar de betreffende lawineberichten:

meteomorris

Replies

Tourist
HansM.Author1 February 2018 · 20:03

Mooi, maar dan zou ik bv bij Livigno niet de italiaanse linktekst doen maar gelijk de engelse:
https://www.livigno.eu/en/avalanche-bulletin

Expert
meteomorrisAuthor1 February 2018 · 20:16

Mooi, maar dan zou ik bv bij Livigno niet de italiaanse linktekst doen maar gelijk de engelse:
https://www.livigno.eu/en/avalanche-bulletin

hansmeijlis op 1 feb 2018 20:03

Goed punt. Ga ik vanaf volgende week doen.

powfinder.com
Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!