Freeriden laat in het seizoen in Noorwegen

Freeriden laat in het seizoen in Noorwegen

Het is half april, in Nederland krijgen we de eerste sneak preview van wat uiteindelijk een enorm warme zomer zal worden. Waar half Nederland zich druk maakt wanneer ‘rokjesdag’ nou precies gaat vallen ben ik juist opzoek naar een goed excuus om een goretex outfit uit de kast te trekken. Dat wil niet zeggen dat ik niet naar dezelfde voorspellingen kijk, want niet alleen op het vaste land van Europa klopt het voorjaar hard op de deur ook in Noorwegen, de bestemming van deze trip, verschieten de weerkaarten van kleur. Het weercijfer voor BBQ’en is hoger dan het freeriden als Daan, Gijs en ik verzamelen op Schiphol. Gelukkig heb ik naast een setje tourski’s ook de zonnebrand en een zwembroek meegenomen.

Avontuur

Een trip naar Noorwegen is altijd een avontuur. De routes naar de Alpen zijn de afgelopen jaren zo ingesleten in het hoofd dat je de navigatie eigenlijk wel kan opbergen. Daarnaast bieden de Alpen prachtig natuurschoon, maar tegenwoordig moet je daar wel wat verder voor van de gebaande (auto)paden gaan. In Noorwegen blijf je echter van het ene natuurschoon in het andere verschieten en eenmaal op weg kan je vaak wat extra reistijd incalculeren, niet alleen vanwege het weer, maar vooral vanwege de onvermijdelijke foto stops.

Poeder in Norefjell
Poeder in Norefjell

Norefjell

Om alles uit deze trip te halen willen we op de eerste dag al skiën. Een vroege vlucht met KLM en vlotte bagageafhandeling zorgen ervoor dat we om 9:00 in onze huur auto zitten. Vanaf de luchthaven is Norefjell ongeveer 2uur rijden en om 11u30 zijn we omgekleed en zitten we in de lift met “Local Hero” Geir Bottolfs. Vroeger reed je in Norefjell ook dagen na een dump nog poeder, maar tegenwoordig weten meer mensen de weg naar het resort te vinden. Geir kent er echter gelukkig goed de weg en dus vinden we hier en daar nog een restje verwaaide poeder. Ondertussen worden we vermaakt met verhalen over de Noorse freeride scene en de Freeride World Tour, of was het FWT Kwalificatie, avonturen van Geir in een vorig leven. Dit alles ondersteund met het aanwijzen van cliffs die bij betere omstandigheden te rijden zouden zijn. Kortom, het feit dat het ontbijt nog in Amsterdam genuttigd werd zijn we snel vergeten. Zeker na een stevig soep buffet bij een korte lunch in de om zijn rendierensoep bekend staande NorefjellHytta.

terug naar het gebied
terug naar het gebied

Ski in – Ski out

Norefjell richt zich met het grote ski-in ski out Norefjell Ski & Spa met name op gezinnen die komen genieten van alle aanwezige faciliteiten (oa een klimmuur) en wellness. Het heeft echter ook de grootste vertical drop van Scandinavië, met een verschil van net iets meer dan 1000m. Vanaf het hoogste punt op 1180m kan je vrijwel helemaal n meer Krøderen afdalen. Op zoek naar wat betere sneeuw kiezen we ervoor om vanaf de top een klein stukje te hiken en een variant te rijden over Noordoost te rijden richting het meer. Het uitzicht is fantastisch, alleen maar de uitgesleten meren en verder kale wildernis zover als je kan kijken. De sneeuw is hier en daar flink verwaaid maar we vinden nog wat losse stukken rond de boomgrens. Hierna volgt nog 400hm overleven door de tot op de bodem verrotte sneeuw totdat we opeens aan de rand van het meer staan om high 5’s uit te delen.
We hebben de mazzel dat er net een pick-up voorbij komt en zo staan we 5 minuten later alweer bij de lift. Na een heerlijke home run richting het resort met nog wat door de zon opgewarmde sneeuw sluiten we dag af in de spa. Norefjell is een topbestemming als je een combinatie zoekt tussen familie en freeride. Door erosie is het rond de top van het gebied namelijk vlakker dan lager op de berg en zo kom je elkaar vaak weer tegen. Blijf je langer dan een halve dag, dan vergroot je met een setje vellen je opties enorm en kan je ook lange tochten maken met veel hoogtemeters.

Rendiersoep in Norefjell
Rendiersoep in Norefjell

Hemsedal

Nadat het lijf weer lekker opgewarmd is, stappen we in de auto voor de volgende stop op onze trip: Hemsedal. Normaliter een kleine 3 uur rijden van Gardermoen Airport, maar vanaf Norefjell slechts 2. Dit iconische gebied, het meest populaire van Noorwegen, heeft alles in huis voor de volledige wintersport experience. Van apres-ski tot verschillende restaurants, van honden sleeën tot langlaufen en van race tot freeride. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de base area waar je nu nog meer verschillende horeca en accommodaties kan vinden. Wij sliepen in Molla, een stukje hoger op de berg, waar je aan de piste liggende self-catered appartementen vindt. Het is inmiddels warmer aan het worden en dus zijn we blij dat we de volgende dag kunnen aansluiten bij een groepje wat gaat touren in de buurt van het skigebied. Toppturr, zoals de Noren het noemen, is een geliefd tijdverdrijf en als we een kleine 20 minuten rijden ten westen van Hemsedal de auto parkeren na een safety briefing en een piepercheck staan we naast zo’n 15 andere auto’s vellen te plakken.

Toeren in Hemsedal
Toeren in Hemsedal

1609

In een regio waarbij de helft van de namen zo uit een Vikinglegende zou kunnen komen is de top die wij vandaag opvellen wat minder bedeeld qua spannende namen. Het topje heet namelijk 1609 en dat refereert uiteraard naar de hoogte van de piek. Ongeveer 600 hoogtemeters op klassiek Scandinavische wijze: eerst door de schaarse vegetatie met veel takken en af en toe een verdwaalde berk en daarna via een plateau boven de boomgrens omhoog richting de top. Helaas trekt het behoorlijk dicht op het plateau en dus zijn we genoodzaakt om even te wachten op beter weer. Uiteindelijk trekt het eventjes open en kunnen we genieten van de afdaling. Ondanks dat de oriëntatie noordoost is, is de sneeuw aangetast door de warmte en instraling van de zon. De dag wordt afgesloten met een burger in het legendarische Hemsedal Cafe.

Vinnie op Reidarskarvet
Vinnie op Reidarskarvet
En het weer teruglopen
En het weer teruglopen

Reidarskarvet

Het skigebied van Hemsedal is uitgestrekt over 3 toppen en wordt daarnaast overzien door de Lille Matterhorn, die inderdaad wel wat wegheeft van zijn grote broer. Elke top heeft ook zijn eigen freeridevarianten, waarvan Gummiskogen (het bos van rubber) de meest bekende is. Bij een goede dump staan de taxibusjes hier in de file om je terug te brengen naar de liften. Het kan er druk zijn, maar de treeruns hier zijn heerlijk. Zo laat in het seizoen en met hoge temperaturen was het echter voor treeruns niet het moment. 
Samen met SIndre Kvaale maken we dan maar een uitstapje naar een andere klassiekers die Hemsedal rijk is: het Reidarskarvet couloir. Vanaf de top van de Totten II sleper hiken we een aantal minuten naar de top van Totten. Vanaf daar via een mooie traverse met prachtige uitzichten richting de entree van het couloir. Ook hier heeft de zon z’n werk gedaan, maar het couloir ligt er nog goed bij, de beste bochten van de trip so far en daarna door het bos terug naar het dal. Aan deze zijde vind je ook weer eindeloze treeruns die tijdens een dump voor een fantastische dag kunnen zorgen.

Uitzicht op de Totten
Uitzicht op de Totten

Hogerop

Terwijl we in een T-Shirt nagenieten van de run gaat het al snel weer over de temperatuur en het weer. En terwijl Sindre ons lekker maakt met foto’s uit Lyngen en Lofoten maken we de call om morgen noordelijker op zoek te gaan naar betere omstandigheden. We hebben hogere bergen en lagere temperaturen nodig. Terwijl de eerste plannen gemaakt worden, worden ondertussen de verwachtingen voor Hemsedal verder bijgesteld naar boven: morgen verwachten ze 10 graden in het dal. Kennelijk bestaat Föhn niet alleen in de Alpen.

Route naar de Glittertind
Route naar de Glittertind

Voorbereiding

De uren na de call zijn we druk met inpakken, boodschappen doen, pasta’s bouwen, kaart en lawineberichten lezen. Het plan ontstaat om een van de hoogste pieken van Scandinavië op te touren in de hoop nog een paar goede bochten te zetten en in ieder geval nog meer te genieten van de rauwheid van de prachtige natuur hier. Als alles klaar is doen we een klein drankje in de apresskistal van Hemsedal: Stavkroa en gaan we toch op tijd naar bed. Ons doel van morgen: Jotunheimen National Park is ongeveer 5 uur rijden, dus de wekker gaat om 4:00 sharp.

Break
Break

Slagboom

Nog geen kwartier na de wekker zitten we in de auto, broodje ei op schoot, en met een enorme maan die aan de horizon staat rijden we door een verlaten dorp. Na een klein kwartier stuurt de navigatie ons de panoramavegen op. Het eerste half uur zijn we daar prima content mee, het asfalt is wat minder, maar we rijden door een prachtige omgeving en het lijkt de kortste weg naar Fagernes te zijn, waar we dan de grote weg weer oppikken. Wat we op dat moment nog niet weten is dat deze Panoramaweg ook openingstijden kent. Dus na een klein uurtje komen we bij een slagboom, met daarbij keurig het bord dat de slagboom om 9:00 elektronisch geopend zal worden. Op dat moment is het 4:50, dus wachten is geen optie. We keren om en vloekend accepteren we de extra 30 minuten reistijd, om dat gevoel na 5 minuten weer te vergeten als een groepje rendieren met ons mee rent langs de weg.

Spiterstulen

Na een prachtige rit waarbij de zon langzaam opkomt, staan we na zo’n 5 uur autorijden op een lege parkeerplaats naast de Spiterstulen hut. Deze grote hut (200 bedden) is al 7 generaties in het bezit van de familie Nigard-Sulheim en ligt tussen de twee grootste pieken van Scandinavië in: de Galdhøpiggen en de Glittertind. De hut is een mooi vertrekpunt voor allebei en een vaste tussenstop op de Jotunheimen Haute Route, een 6-daagse huttentocht van 77km met 7000hm. Terwijl er in de hut de nodige huisvlijt plaatsvindt; meerdere generaties zitten er te breien bij het haardvuur, kleden wij ons snel om en beginnen aan onze tocht.

Zonsopgang
Zonsopgang

Glittertind

In een tijd waarin het belangrijk is om de grootste of de beste te zijn is het verhaal van de twee bergen Glittertind en Galdhøpiggen een interessante. Glittertind is eigenlijk het hoogste punt van Noorwegen, maar telt toch niet als de hoogste berg. Die eer gaat naar de Galdhøpiggen. De piek van deze berg is namelijk niet bedekt met een gletsjer op de top en wordt daarom als hoogste berg gezien. Helaas neemt de eeuwige gletsjer op Glittertind ook nog steeds af in dikte en wordt het verschil tussen de twee steeds kleiner. Wij laten ons niet verleiden door de marketing van Galdhøpiggen, maar laten ons meer leiden door een stukje veiligheid. We kiezen voor Glittertind omdat de gletsjer hierop geen spleten heeft.

Hoogtepunt

De tour is lang en in het begin nog lekker vlak, na een instap op 1100m stijg je langzaam door de vallei om daarna na een korte klim op een nieuwe vlakte uit te komen. Vanaf daar trekt het even open en krijgen we een glimp van ons doel te zien. Na een korte lunchbreak stijgen we via een couloir langzaam naar de top. Het wordt steeds warmer en het vroege opstaan en de reis begint z’n tol te eisen. Gijs doet zelfs heel even de ogen dicht bij een kleine stop. Op de top zitten we in de wolken en is het voor het eerst deze trip eindelijk koud met een verdwaalde sneeuwvlok. Gelukkig trekt het ook even open zodat we de bekende windlip van de piek kunnen vastleggen en aan de andere zijde de door gletsjers uitgesleten verlaten vallei van Jotunheimen kunnen aanschouwen, wat een plek! We bouwen om en zoeken onze weg naar beneden om in het couloir nog wat aardige bochten te kunnen zetten en om iets over half 7 staan we op de parkeerplaats beneden. Niet de beste sneeuw van het jaar, maar wel een prachtige tocht en het hoogtepunt van de trip! Ondanks de korte reis, met karige omstandigheden, blijft het landschap hier je uitdagen om op avontuur te gaan, ik weet zeker dat dit niet de laatste keer is dat we hier komen en daarnaast moet die Galdhøpiggen toch ook wel op het lijstje. Zelf aan de slag met je reis plannen of inspiratie opdoen kijk dan ook eens op de site van Norway Home of Skiing.

Alle foto’s ©Gijs Hardeman

Vinnie

Replies

Advanced
Guy.Author4 January 2019 · 09:31

Lekker!

Advanced
Ee1coproAuthor4 January 2019 · 09:36

Nice. Noorwegen is top.

Advanced
markindealpenAuthor4 January 2019 · 09:39

Goede trip zeg!

Beginner
powderforceAuthor4 January 2019 · 09:46

Leest fijn, plaatjes kijken fijn. Mooi verslag @@Vinnie !

Beginner
MarijntAuthor4 January 2019 · 11:45

Gaaf!

Advanced
VinnieAuthor4 January 2019 · 16:21

Dank voor de leuke reacties! mocht je zelf een keer die kant op gaan shoot! staan ook nog wat andere verhalen live over de regio en over hemsedal is ook nog een interessante artikel van Robbie te vinden.

Sharing Secrets, Sharing freedom!
Advanced
Haas™Author5 January 2019 · 00:21

Erg leuk om te lezen! Zelf 1 keer in Noorwegen mogen touren, maar sindsdien elk jaar weer aan het kijken om te gaan.

Rex Monte - Amor Nix
Advanced
BobvanitersonAuthor5 January 2019 · 14:45

lekker hoor. Noorwegen is in alle seizoenen een topkeuze voor wie van outdoor en avontuur houdt

Advanced
BobvanitersonAuthor5 January 2019 · 14:45

lekker hoor. Noorwegen is in alle seizoenen een topkeuze voor wie van outdoor en avontuur houdt

@@xs2arjan. Inspiratie voor je campertrip richting Tromso. Leuke tussenstops op de heen en/of terugweg

Expert
robbieAuthor9 January 2019 · 09:38

Lekker hoor Vinnie! Mooie trip!
Hier is m’n verhaal over Hemsedal en Reidarskaret van een aantal jaar geleden:
https://wepowder.com/nl/forum/topic/183321

Advanced
kristalklearAuthor9 January 2019 · 11:59

Weet er iemand waar je het sneewudek kan opvolgen voor noorwegen. wij gaan begin mei naar Alta in het hoge noorden.

Advanced
EmileHendrixAuthor9 January 2019 · 13:34

Weet er iemand waar je het sneewudek kan opvolgen voor noorwegen. wij gaan begin mei naar Alta in het hoge noorden.

kristalklear op 9 jan 2019 11:59


Hier staat het geloof ik ook tussen:
https://www.yr.no/observasjonar/snølista.html?spr=eng\
en hier het lawinebericht voor de omgeving:
http://www.varsom.no/en/avalanche-bulletins/forecast/Vest-Finnmark/

Een kleine fantasie kan groter zijn dan de wereld.
Advanced
waingroAuthor9 January 2019 · 14:07

powfinder.net :-)
selecteer de map optie en je kunt in heel Noorwegen alle info vinden.
Sneeuw, lawine, weer, etc

AYSABTU - All your stoke are belong to us.
Advanced
3zelAuthor9 January 2019 · 15:32

Leuk verslag! staat op de bucketlist…

knowledge is powder
Expert
robbieAuthor10 January 2019 · 10:39

op senorge.no heb je sneeuwkaarten

Advanced
waingroAuthor10 January 2019 · 16:37

op senorge.no heb je sneeuwkaarten

robbie op 10 jan 2019 10:39


Dat klopt en is een goede tip. Maar dan moet je telkens naar verschillende websites gaan:
Senorge.no voor sneeuw
Yr.no voor weer
varsom.no voor lawine

Mijn website combineert alles :-)

AYSABTU - All your stoke are belong to us.
Tourist
JaapvRAuthor11 January 2019 · 15:02

Skredkart.ngi.no, snelle interface met terrein en hellingshoek. Is ook een app van: bratt.

Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!