De eerste stevige Nordstau van dit seizoen

De eerste stevige Nordstau van dit seizoen
De sneeuwkaart kleurt mooi rood voor de Noordalpen
De sneeuwkaart kleurt mooi rood voor de Noordalpen

We staan aan de vooravond van een flinke Nordstau met mogelijk zelfs meer dan een meter sneeuw voor Zwitserland. Normaal zou het dus de hoogste tijd zijn voor een PowderAlert, maar dat zit er helaas vooralsnog niet in dit jaar. Toch blijven we jullie met deze weerberichten op de hoogte houden van alle sneeuwval in de Alpen en dus ook deze dump.

IJzig koud afgelopen nacht in Lienz
IJzig koud afgelopen nacht in Lienz

IJskoude nacht

Door de kraakheldere lucht zonder enige bewolking kon het de afgelopen nacht wederom flink afkoelen, waardoor het op veel plaatsen de koudste nacht van deze winter werd. In Oostenrijk was Osttirol de koudste regio met -24.2 graden in het Defereggental en -23.5 graden in Lienz. In Lienz was het sinds 1987 niet meer zo koud! In Zwitserland mat het station Samedan vanochtend -27.7 graden. Op de Glattalp werd het vanochtend om 6:55u maar liefst -34.7 graden Celsius.

Toenemende bewolking

Alleen vandaag krijgen de Alpen nog te maken met Kaiserwetter, want vannacht volgt vanuit het noordwesten langzaam maar zeker bewolking. Een eerste teken van de sneeuw die gaat komen voor de Noordalpen. Op veel plekken blijft het vannacht nog helder, waardoor het met name in de dalen nog één keer ijzig koud kan worden. Hogerop blijft het ook koud, maar omdat er al wat zachtere lucht binnenstroomt, wordt het niet meer zo koud als afgelopen dagen.

Het nog zonovergoten Glacier 3000 kan in de komende dagen een meter sneeuw ontvangen
Het nog zonovergoten Glacier 3000 kan in de komende dagen een meter sneeuw ontvangen
Vanaf woensdag kan de sneeuwgrens in de westalpen door de advectie van warme lucht vanuit het noordwesten licht stijgen
Vanaf woensdag kan de sneeuwgrens in de westalpen door de advectie van warme lucht vanuit het noordwesten licht stijgen

Felle nordstau

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Het stond al een tijdje op de kaarten, maar het is nu zeker dat we morgen tot en met vrijdag met de eerste fatsoenlijke Nordstau van het seizoen te maken krijgen. Het lijkt erop dat het zwaartepunt van de sneeuwval in Zwitserland komt te liggen, omdat de stroming voor het oosten van Oostenrijk iets te westelijk is voor een echte langdurige Nordstau.

We krijgen te maken met twee golven van sneeuw. In de loop van morgenochtend bereikt de eerste sneeuwval vanuit het noordwesten de Alpen. In de middag zit de gehele noordkant van de Alpen in de sneeuw. Tot en met woensdagmiddag kan het stevig doorsneeuwen, met vooral in Zwitserland op grote schaal 30 tot 40 centimeter verse sneeuw. Ook de Franse Noordalpen en Vorarlberg pikken zo’n 20 tot mogelijk 30 centimeter mee van deze eerste golf. Alles ten oosten van Arlberg moet het tot en met woensdagmiddag doen met 10 tot 20 centimeter sneeuw.

Voor de oostelijke Noordalpen is de sneeuwgrens geen thema, want het blijft gedurende de sneeuwval koud genoeg voor sneeuw tot in de dalen. Verder naar het westen kan de sneeuwgrens vanaf woensdag door de aanvoer van wat zachtere lucht vanuit het westen tot 1200 meter hoogte stijgen.

Sneeuwkaart t/m woensdagmiddag
Sneeuwkaart t/m woensdagmiddag

Onzekere sneeuwhoeveelheden

Woensdagmiddag kunnen de Noordalpen tijdelijk even op adem komen. De sneeuwintensiteit neemt af en het kan op veel plekken tijdelijk wat opklaren. Die opklaringen zullen maar van korte duur zijn, want in de late namiddag volgt vanuit het westen alweer nieuwe neerslag.

Deze neerslag vanaf woensdagmiddag brengt nog onzekerheid met zich mee. Terwijl volgens het GFS Oost-Zwitserland en Vorarlberg de hoofdprijs lijkt te mogen ontvangen met nog eens 70 tot 100 cm sneeuw tot en met de nacht van donderdag op vrijdag, is het Europese model wat terughoudender en berekent het zwaartepunt iets verder westelijk. Volgens dit model zou er tot 60 centimeter sneeuw kunnen vallen van het Mont Blancmassief tot aan de Glarner Alpen. Vorarlberg zou met maximaal 30 tot 40 centimeter sneeuw bovenop de eerste sneeuwgolf beduidend minder sneeuw ontvangen. De rest van Oostenrijk krijgt volgens het ECMWF net zoals tot en met woensdagmiddag nog eens ongeveer 10 tot 20 centimeter sneeuw. Op vrijdag kan er met name in de Westalpen nog wat sneeuw vallen, maar omdat de details nog niet zeker zijn kom ik hier woensdag op terug.

De wePowder-gids is er!

Het is winter, maar het is nog steeds niet zeker hoe dit seizoen eruit zal zien. Aan de andere kant is het altijd tijd om te dromen en je voor te bereiden. Dat kan natuurlijk het beste met de wePowder Guide. We hebben de pre-order prijs van € 45,00 (excl. verzending) voor een tijdje verlengd. Dit dikke boek van 400+ pagina’s is op voorraad en wordt zo snel mogelijk bij je afgeleverd! Bedankt voor je steun!

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Replies

Elite
kanskiAuthor11 January 2021 · 14:22

Klinkt goed, nou maar afwachten waar en wanneer precies…

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Advanced
iPowAuthor11 January 2021 · 22:05

Ik denk (of hoop eigenlijk, puur eigenbelang 😂) zomaar in Wallis, beetje in het westen. Laat het daar maar flink sneeuwen tot de 20e en hopen dat de zwakke altschnee laag ver genoeg wegraakt, helaas lees ik ook nog over oppervlakterijp momenteel. Fingers crossed!

Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!