November start met afkoeling en twee sneeuwmomenten

November start met afkoeling en twee sneeuwmomenten
Onze sneeuwkaart voor de komende 6 dagen is mooi kleurrijk!
Onze sneeuwkaart voor de komende 6 dagen is mooi kleurrijk!

Eindelijk wordt het geduldig wachten beloond, want deze week gaat er eindelijk sneeuw in de Alpen vallen! Op onze sneeuwkaart zijn de bonte kleuren weer teruggekeerd. Na een klein voorproefje vandaag volgt in de loop van donderdag serieuze sneeuwval in alle delen van de Alpen. Door het binnenstromen van aanzienlijk koudere lucht zal de sneeuwgrens flink dalen!

Wat sneeuw boven de 2500 meter vandaag in Frankrijk (Portes du Soleil) (roundshot.com)
Mooi wit in Alpe d'Huez (alpedhuez.com)
Ook bij de Konkordiahütte (Aletschgletscher) sneeuwt het inmiddels (foto-webcam.eu)

Vandaag een voorproefje

Vandaag krijgen we een eerste voorproefje op het echte werk later deze week. Een depressie trekt van zuid naar noord over de Britse Eilanden, waardoor er afgelopen nacht een koufront de Westalpen naderde. Door de zuidwestelijke stroming blijven de temperaturen vrij hoog, maar het zal in ieder geval op alle hoogtes flink wat afkoelen vergeleken met de afgelopen dagen. In Frankrijk zien we boven de 2500 meter wat verse sneeuw deze ochtend, maar het zijn geen grote hoeveelheden.

Vandaag overdag trekt het front verder naar het oosten over de Alpen, maar zwakt tegelijkertijd ook beduidend af. Aanvankelijk blijft het met name Oostenrijk nog föhnig en mild, maar in de loop van de middag kan het ook hier vanuit het westen beginnen te regenen. De meeste neerslag zal in de westelijke Alpen vallen, maar op de meeste plekken zal het niet meer dan 5 tot 10 centimeter boven de 2500 meter opleveren. Verder naar het oosten nemen de hoeveelheden snel af. Met name de inneralpiene gebieden zullen maar weinig van het front profiteren.

Nog droog en zacht in de Oostalpen, zoals hier in Obertauern (foto-webcam.eu)
De Alpen liggen in de vuurlinie van de straalstroom (meteociel.fr)

Eerst tijdelijk wat föhn aan de noordkant, daarna sneeuw

Woensdag zorgt een kleine trog ervoor dat de Noordalpen nog wat te maken kunnen krijgen met buien, met name aan de noordrand. De sneeuwgrens blijft op ongeveer 2000-2200 meter hoogte steken. Donderdag nadert het echte werk. Aan de voorzijde van een lagedrukcomplex met een koufront neemt allereerst de Südföhn aan de noordkant van de Alpen tijdelijk nog eens toe, maar in de avond bereikt vanuit het westen de eerste neerslag de Alpen. De straalstroom staat in de loop van donderdag pal gericht op de Westalpen.

Een koufront nadert donderdag de Alpen en gaat voor sneeuw zorgen (wetter3.de, DWD)
Het koufront zorgt voor flinke afkoeling, Oostenrijk blijft nog iets langer mild door föhn (wxcharts.com)

De kou trekt de Alpen binnen en de sneeuwgrens duikt naar beneden. De neerslag bereikt Oostenrijk door de föhn pas in de late nacht en vrijdagochtend. Vrijdag duiken de temperaturen op 1500 meter onder het vriespunt. De sneeuwgrens daalt aan de noordkant tot ruim onder de 1500 meter en kan mogelijk zelfs de 1000 meter aantikken.

Voor de gehele Alpenboog zit er zo’n 20 tot 30 centimeter in. Uitschieters tot een halve meter in de Franse Noordalpen en langs de alpenhoofdkam zijn ook mogelijk. Boven de Middellandse Zee ontstaat een aparte lagedrukkern waardoor het in de Zuidalpen ook gaat sneeuwen, maar wel met een hogere sneeuwgrens dan in de West- en Noordalpen. Zowel het Europese als het Amerikaanse model laten vandaag de grootste hoeveelheden voor de Zuidalpen zien.

Daarna?

Met name in Oostenrijk kan het zaterdag nog langer doorsneeuwen. In de Zuidalpen klaart het door de Nordföhn al snel op en ook in de Westalpen wordt, door toenemende hogedruk vanuit het westen, de neerslag gedempt. GFS lijkt na het weekend weer terug te keren naar hogedruk met temperaturen boven normaal voor de tijd van het jaar. Langdurig winterweer zit er op dit moment nog niet in.

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!