Heerlijk in noordalpen, eerste echte sneeuw voor de zuidwest

Heerlijk in noordalpen, eerste echte sneeuw voor de zuidwest

Na een noordstau van ruim twee weken is de sneeuwmachine in de noordalpen (even) uitgezet. Niet dat daarmee direct een einde komt aan poederalert#9 voor de Noordalpen. Nog steeds is er meer dan voldoende poeder van excellente kwaliteit te vinden. Tegelijkertijd is er een Genua laag op de kaarten verschenen met sneeuw voor de zuidelijke Piemonte. Een poederalert voor het zuiden? Lees snel verder!

  • Genua laag op de kaarten
  • Sneeuwdek dun en oud in zuidelijke Piemonte
  • Ondertussen is het aan in de Noordalpen
  • De paradox van veel sneeuw en een laag lawinegevaar
  • Lawinesituatie Frankrijk en westen Zwitserland nog kritisch!
  • Waarheen te gaan?

Genua laag op de kaarten

Wat wordt er aan de zuidkant van de Alpen afgezien. Goed, als pisteridder heb je weinig te klagen want de pistes liggen er perfect bij aan de zuidkant. Maar wie van poeder houdt zal met afgunst gekeken hebben naar de Nordstau Snowmageddon beelden van de afgelopen 20 dagen. Zo zeer zelfs dat een Marco Bassot en vrienden de spullen hebben gepakt en richting Oostenrijk zijn gereden. In ruil voor heel veel poeder en stoke. Je kunt natuurlijk wachten tot koning winter jouw kant op komt, maar je kunt ook gewoon de poeder achterna reizen. En uit ervaring weet ik dat dit gegarandeerd meer poeder oplevert. Mooie beelden van Marco en vrienden:

Maar eindelijk dus een Genua laag op de kaarten. Met een krachtige oostelijke stroming wordt een mix van koude lucht en vocht de Po-vlakte ingedrukt. Het gevolg is een klein sneeuwbommetje dat naar verwachting tussen woensdag en donderdag tot ontploffing komt. Zie hieronder onze sneeuwkaart en de bijbehorende drukkaart. Voor meer details check onze gedetaileerde forecastkaarten.

Maar rijd nu niet direct die kant op. Een Genua laag is nogal dynamisch van karakter. We zitten nog ruim 48 uur voordat de dump op gang komt en de berekeningen kunnen nog afgezwakt worden. Maar veel belangrijker is het gegeven dat het huidige ‘sneeuwdek’ nog van 20 december en ouder dateert.

Sneeuwdek dun en oud in zuidelijke Piemonte

Herinner je snowvember nog? Toen viel er een enorm pak sneeuw aan de zuidkant van de Alpen. Maar vooral boven de 2000 meter. Helaas gaan de meeste skigebieden in de zuidelijke Piemonte niet echt veel hoger dan 2000 meter. Het sneeuwdek is er nu dan ook vele malen dunner voor de tijd van het jaar. En vooral heel veel dunner dan afgelopen seizoen.

Het sneeuwdek is dun, quasi non excistent op zuidhellingen en op noordhellingen hooguit 20-50 cm dik. Zonder sneeuwkanonnen zouden veel pistes niet eens open zijn.

Limone Piemonte
Limone Piemonte
Mondole ski
Mondole ski

Daarnaast is de sneeuw oud. Er is al in geen 4 weken sneeuw van betekenis gevallen. Daarbij heeft er van tijd tot tijd een krachtige wind uit het noorden gestaan en ondertussen hebben heldere nachten en zonnige dagen hun werk gedaan. Er ligt kortom een ideale glijlaag als er straks een nieuw pak op ligt. Ofwel early season condities (dun sneeuwdek, rotsen etc.) in combinatie met een oud sneeuwdek waar de verse sneeuw moeilijk op zal hechten. Er zal vanaf vrijdag zeker wel wat freeride te vinden zijn in de zuidelijke Piemonte, maar rijd zeer conservatief (als in niet te steil) zou mijn advies zijn.

Oude sneeuw in Argentera
Oude sneeuw in Argentera

Ondertussen is het aan in de Noordalpen

In de Noordalpen ligt een dik pak sneeuw. De condities in Oostenrijk (Karinthië en Ost Tirol uitgezonderd) en het oosten van Zwitserland zijn legendarisch goed. Er zijn treeruns mogelijk die normaal niet te rijden zijn en hoger op de berg doet het denken aan Alaska. Check de foto van Eva Walkner hieronder; Alaska achtige spines in het Salzburgerland.

De rest van de week overheerst de zon in Oostenrijk en het oosten van Zwitserland. Het blijft koud en de sneeuw is van een excellente kwaliteit. Af en toe schuiven er wat wolken binnen en valt er een vlokje, maar het mag geen naam hebben. Het blijft daarom de hele week aan in de Noordalpen. Als je kunt kiezen tussen Noordalpen of zuidelijke Piemonte dan zou ik nu zeker voor de Noordalpen kiezen. De zuidelijle Piemonte heeft na deze dump eigenlijk nog een dump nodig. Naast zon, een superbase en koude temperaturen is het lawinegevaar erg laag in de Noordalpen.

De paradox van veel sneeuw en een laag lawinegevaar

Als we de Nederlandse media moeten geloven dan is het nu kommer en kwel in Oostenrijk en het oosten van Zwitserland. Ik heb me de afgelopen periode enorm geirriteerd aan de angst die er gezaaid is. Natuurlijk was het even oppassen ten tijde van de immense sneeuwval, waren er wegen afgesloten en gebieden dicht, maar dat noem ik ongemak. Gemiddeld gezien liepen freeriders niet meer risico dan normale stervelingen. Wie ons advies opvolgde en tussen de bomen bleef rijden had een goede tijd. Enkel de zondag en maandag (waar we via voorwaarschuwingen al tijdig op gewezen hadden) waren even kritisch. Voor de rest was er prima te rijden.

TIP: lees ook even dit fantastische tripreport over poederrijden tijdens stufe 4 in Vorarlberg

Maar het zaadje is geplant en of sociale kanalen zie ik allerhande commentaren van leken bij heerlijke poederplaten dat het veel te gevaarlijk is. Op zich heerlijk, want het houdt de dommen op de piste, maar het verhaal van de media is niet waar. 7 januari sprak ik al de verwachting uit dat het lawinegvaar in Oostenrijk snel zou dalen als de neerslag eenmaal zou stoppen:

Het voordeel van een dergelijke grote hoeveelheid sneeuw is dat ze door de massa uiteindelijk wel makkelijker zet. Als de sneeuwmassa eenmaal geconsolideerd is dan zou het wel eens een zeer stabiele basislaag op kunnen leveren voor de rest van het seizoen. (bron)

Nu kunnen we vaststellen dat dat ook zo is. Het lawinegevaar is bijzonder laag voor de tijd van het jaar in Oostenrijk (Karinthië en Ost Tirol uitgezonderd) en het oosten van Zwitserland. Ongekend. Super dik sneeuwdek met een zeer laag lawinegevaar. Ofwel de mogelijkheid om supersteile lijnen te rijden in dit deel van de Alpen. Houd je van steil, dan is dit het moment om steile lijnen te rijden met gidsen die de weg weten. Er zijn lijnen mogelijk die al 20 jaar niet meer in conditie zijn geweest.

Maar ook nu geldt: geen kennis, vooral niet zelf doen. Een laag lawinegevaar betekent niet dat er helemaal niets kan gebeuren. Off piste draait alles om risico management. Ofwel het minimaliseren van het risico in ruil voor maximale stoke. Of zoals een bevriend gids altijd zegt: ‘een goede freerider is een oude freerider’.

Komende woensdag geef ik bij Avventura in Gent een lezing over sneeuw, safety en het vinden van de beste spots in de Alpen. Natuurlijk ga ik daar wat geheimen en secret spots van me delen en sta ik stil bij de situatie in Oostenrijk en Zwitserland op dit moment. Ofwel het vinden van toffe, maar ook verstandige lijnen. Tot woensdag in Gent?

Lawinesituatie Frankrijk en westen Zwitserland nog kritisch!

Gek genoeg schrijft de Nederlandse media niets, maar dan ook helemaal niets over de nog steeds kritische lawine situatie in Frankrijk en het westen van Zwitserland. Terwijl daar het risico veel acuter is. Alle pistes zijn open, alle liften draaien en de zon is vaak dominant. Het moment dat veel mensen off piste gaan. Ook goedgemutste pisteridders, wanna be freeriders en mensen met lawine airbags maar zonder enige clue.

In het noordwesten van de Alpen bleef het langer droog. Pas vorig weekend sneeuwde het daar volle bak. Deze sneeuw viel op een oude gekristaliseerde laag. De oude en de nieuwe sneeuw hechten maar moeilijk en vanuit het noordwesten komen nog steeds meldingen door van lawines die afgaan op de oude sneeuwlaag. Het aantal slachtoffers is nog beperkt gebleven, maar naarmate de dump langer achter ons ligt zal de neiging ontstaan om steiler te gaan rijden. Houd dan rekening met dit oude sneeuw probleem.

TIP: lees ook dit artikel over het actuele oude sneeuw probleem in Zwitserland en Frankrijk

Waarheen te gaan voor de korte termijn?

Maandag en dinsdag zijn prima dagen in het noorden van de alpen. Er is ruimte voor de zon, het is koud en in de
familiegebiedjes is nog meer dan genoeg poeder te halen. De beste poeder rijd je de komende dagen tussen de bomen, maar ook daarboven in:

Ga je verder naar het westen dan moet je zeker rekening houden met het oude sneeuw probleem. Hier kun je niet zo steil gaan, maar er is zeker nog onverspoorde poeder te vinden in kleinere familiegebieden en voor diegene die bereid is te hiken. Het gaat dan om:

Ook zal er vanaf donderdag en vrijdag beperkt poeder gereden kunnen worden in:

:nopro:
Wil je nog meer details? Als wePowder pro krijg je toegang tot 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en de 14 daagse voorspelling per gebied zodat je geen dump meer mist. Daarnaast hebben we ook nog eens duizend+ freerideroutes voor je ingetekend in de mooiste freeride gebieden van de Alpen. Word vandaag nog wePowder pro, krijg toegang tot onze 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en natuurlijk die duizend+ routes. Oh ja, je support ons er ook nog eens poederonderzoek mee! Dank!
:nopro:

Stay stoked
Morris

meteomorris

Replies

Beginner
ivy-vAuthor22 January 2019 · 17:02

Mijn poedermaatje is helaas niet in het land en ik ben op zoek naar iemand die eeen weekend (en de maandag) de poeder in wilt. Iemand interesse?

Beginner
TukkerAuthor22 January 2019 · 17:45

@@popski Mittagskögel Pitztal?

Tukker(ik)
Advanced
popskiAuthor23 January 2019 · 07:19

@@popski Mittagskögel Pitztal?\

Tukker op 22 jan 2019 17:45


Jazeker, Pitztal.
Super condities voor het steilere werk. ?

Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!