PA#1: where to go?

PA#1: where to go?

Nog net in SNOWvember is het tijd voor het eerste poeder alert van winter '19-'20. Een zeer actieve weststroming brengt sneeuw naar de Franse Alpen de komende dagen. Zaterdag komt de zon er even door en zondag volgt er opnieuw sneeuw. Deze keer voor het zuidwesten. Een weekend met wisselende omstandigheden kortom. Waarheen te gaan?

In dit bericht:

 • Het eerste poederalert, waarom nu pas?
 • Geen alerts meer op je Powderquest app?
 • Tot en met vrijdag sneeuw voor de Franse Noordalpen en westen van Zwitserland
 • Zaterdag droog, zondag nieuwe storm
 • Weekend: where to go?
 • Lange termijn

Het eerste poederalert, waarom nu pas?

Na een intense SNOWvember kun je jezelf de vraag stellen ‘waarom komt Morris nu pas met een poederalert?’. Goede vraag en dat heeft twee redenen. Allereerst was het de afgelopen twee weekenden goed raak en sneeuwde het volle bak met vaak lawines, overstromingen en gesloten liften tot gevolg. Ten tweede ben ik in november voorzichtig met het aanwakkeren van de stoke. Vaak zijn begin november nog veel gebieden gesloten zodat je op gletsjers aan de slag moet en gletsjerspleten en freeriden niet de ideale combinatie is. Daar waar geen glestsjers liggen is het sneeuwdek aan het begin van het seizoen nog erg dun en de rotsen niet ver weg. Last but not least is er het risico op lawines waarbij je in november regelmatig te maken hebt met de zogenaamde tweede sneeuwval en er nog niet zoiets is als een vielbefahren helling net na de opening van een gebied.

In november kijk ik altijd de kat uit de boom, maar inmiddels ligt er een goed pak sneeuw op een aantal plekken in de Alpen dus een eerste alert kan geen kwaad. Maar als je komend weekend gaat houd dan rekening met:

 • gletsjerspleten in gletsjergebieden
 • rotsen (en takken) net onder het sneeuwdek
 • het feit dat nog maar weinig hellingen vielbefahren zijn
 • en waak voor je eigen stoke die weleens blind wil maken

Check daarom je lokale lawinebericht en pas er je plannen op aan.

Geen alerts meer op je Powderquest app?

Misschien heb je het al gemerkt (ik in ieder geval wel gezien de tientallen vragen die ik dagelijks krijg), maar misschien nog niet: de powderquest app werkt op dit moment niet. Salomon heeft besloten de service te stoppen en op dit moment hebben we even geen funding om je via een app van onze weerdata, powderalerts en stoke te voorzien. We hebben al die jaren prettig samengewerkt met Salomon en na zoveel jaren hebben ze de prioriteiten verlegd. Dus mocht je app niet naar behoren werken dan weet je nu waarom. Excuses voor de overlast, we zijn aan het bekijken wat we kunnen doen, maar tot die tijd kun je altijd terecht op wepowder.com voor alle updates en info.

Tot en met vrijdag sneeuw voor de Franse Noordalpen en westen van Zwitserland

De Alpen liggen sinds woensdag in een straffe westelijke stroming die tot en met vrijdag voornamelijk in de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland voor veel sneeuw zorgt en op vrijdag ook een pak sneeuw in de Arlberg dropt.

In de Franse Alpen en het westen van Zwitserland viel woensdag al de eerste sneeuw met gemiddeld zo’n 15 tot 30cm boven de 2000 meter en vandaag en vrijdag komt daar nog het nodige bij. Wat ook wel nodig is, want met alle berichtgeving over de sneeuw van november zou je verwachten dat hier al een pak ligt. Wel, dat is niet zo. De afgelopen weken stond alles in het teken van zuidstau zodat de Franse Noordalpen er maar karig vanaf kwamen. Enkel de gebieden in de Alpenhoofdkam op de grens met Italië (Val d’Isère-Tignes, Bonneval sur Arc, Val Cenis en Valfréjus) kregen een mooi pakje sneeuw te verwerken.

Maar tot en met vrijdag dus de eerste echt goede storm voor het noordwesten van de Alpen. Bovenstaand de sneeuwverwachting tot en met vrijdag (check hier onze forecast pagina voor meer details). Mooi aan bovenstaande kaart is dat de sneeuwval nu eens precies aan de andere kant van de Alpen is als we de afgelopen weken hebben gezien. Check ter vergelijk nog maar eens het filmpje in dit weerbericht.

In eerste instantie is de stroming vandaag pal west, maar vrijdag draait deze verder door naar noordwest en dan krijgt ook Oostenrijk en met name Vorarlberg een pakje wit.

Zaterdag droog, zondag nieuwe storm

De zaterdag krijgen de Alpen tijdelijk te maken met een rug van hogedruk en wordt het zondag. Maar zondag dient zich alweer een nieuwe storm aan met sneeuw voor het zuidwesten en zuiden van de Alpen. Tegelijkertijd bouwt zich hogedruk op boven de Zwarte Zee waarmee koude lucht vanuit het oosten richting de Alpen wordt getransporteerd. De wisselwerking tussen dit hoog boven de Zwarte Zee en een inkomende storm vanuit het zuidwesten zorgt voor de sneeuwval op zondag en maandag.

Maar de wisselwerking tussen deze twee bepaalt ook de snelheid en intensiteit waarmee de storm de Alpen in kan trekken. In de laatste berekeningen lijkt het zwaartepunt van deze storm in de Franse Zuidalpen en de gebieden rond de Simplon en Gotthard te gaan liggen. Maar daar kan de komende uren nog het een en ander in veranderen.

Weekend: where to go?

Een eerste alert om lekker de benen te strekken. Maar een dun sneeuwdek in grote delen van de Franse Noordalpen, nog vele gesloten gebieden en de warmte na de zuiddump van vorig weekend maakt dat de keuzes beperkt zijn. De place to be dit weekend wordt:

 • Val d’Isère-Tignes, solid base en komende dagen veel sneeuw, zaterdag wat zon, zondag treeruns in Val d’Isère.

Prima opties zijn:

 • Montgenèvre, solid base, donderdag een beetje sneeuw, vrijdag wind, zaterdag zon, zondag weer opkomende sneeuw
 • Puy Saint Vincent, solid base, donderdag wat sneeuw, vrijdag wind, zaterdag zon, zondag weer opkomende sneeuw

Nadeel van bovenstaande opties is wel dat de sneeuw voor zondag pas echt in de loop van de dag valt zodat het pas einde middag echt lekker poederen is.

Je kunt ook hoog gaan voor droge sneeuw in:

 • Matterhorn Ski Paradise solid base, zaterdag mooi weer, zondag opkomende sneeuwval
 • Monte Rosa solid base, zaterdag mooi weer, zondag opkomende sneeuwval
 • St. Moritz, solid base, zaterdag mooi weer, zondag opkomende sneeuwval

De bovenstaande gebieden krijgen wat minder sneeuw, maar er ligt al een dik pak. Maar zoals gezegd de place to be is toch echt Val d’Isère-Tignes komend weekend.

Klaar voor een nieuwe winter?

Met het eerste poederalert komt de winter steeds dichterbij. Komende weken niet weg en wil je alvast wat inspiratie opdoen pre order dan het ultieme freeride guide book: wePowder The Alps met meer dan 50+ bestemmingen in de Zuidalpen.

Midden december komt de nieuwste wePowder gids wePowder The Alps met meer dan 120 freeridebestemmingen van de pers. Meer info over dit boek vind je hier, direct bestellen kan hier.

Filmpjes kijken?

In de stemming raken? Goede films zien? Op 6 december organiseren we weer het Freeride Film Festival in Gent. Kaarten zijn nu beschikbaar!

Aan je pillowskills werken?

Met zoveel sneeuw in de zuidalpen wordt het daar in februari en maart dikke pillows rijden. Wil je aan je pillowskills werken en in no time dikke cliffs springen? We hebben nog drie plekken vrij op de droomreis! Eind januari naar de Powder Highway en 3,5 dag heliskiën. Once in a lifetime!

Vragen? Shoot!

Stay stoked
Morris

meteomorris

Replies

Expert
BrosAuthor29 November 2019 · 08:39

Alpe d’Huez opent morgen. Daar valt ook nog wel wat te halen. Volgens mij openen ze helaas niet de lift naar de Pic Blanc (glacier stoeltjeslift)…

Persoonlijk zou het niet mijn eerste keuze zijn dit weekend, zeker niet zondag. Maar als je zaterdagmorgen in de eerste lift kan zitten…

Bros
Advanced
powderdudeAuthor29 November 2019 · 19:53

@@morris Staat Val d’Isere nog steeds aan top of …? Ik wil morgen middag evt weg en kan nog alle kanten op . Komt er morgen nog een update ?

Enjoy :-))
Expert
meteomorrisAuthor29 November 2019 · 21:01

@@morris Staat Val d’Isere nog steeds aan top of …? Ik wil morgen middag evt weg en kan nog alle kanten op . Komt er morgen nog een update ?

powderdude op 29 nov 2019 19:53

@@powderdude, geen wePowder Pro meer?

In antwoord op je vragen: 1. Ja 2. Nee

powfinder.com
Advanced
powderdudeAuthor29 November 2019 · 21:07

Thanks ?

Enjoy :-))
Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!