Verse sneeuw, zon en kritisch lawinegevaar

Verse sneeuw, zon en kritisch lawinegevaar

Sinds 29 december heeft het bijna onafgebroken gesneeuwd in grote delen van Oostenrijk. Afgelopen weekend zijn er ook substantiële hoeveelheden verse sneeuw gevallen in Zwisterland en de Franse Noordalpen. Vandaag breekt overal de zon door en ook woensdag is de zon present. Veel verse sneeuw en twee zonnige dagen, het is het recept voor vele lawine ongelukken. Gelukkig is de vakantiedrukte voorbij en hebben we het weekend achter ons. In dit bericht:

  • Veel verse sneeuw
  • Twee zonnige dagen
  • Zeer kritisch lawinegevaar
  • Dinsdag en woensdag geldt PA#9: waarheen te gaan?

Veel verse sneeuw

Afgelopen weekend viel er nog een bak sneeuw van jewelste in grote delen van de Noordalpen. Tussen zaterdagavond en maandagavond kwam er gemiddeld zo’n 30-100 cm verse sneeuw naar beneden met lokaal uitschieters richting de 150 cm.
Met name in het oosten van Zwitserland, Vorarlberg en het westen van Tirol sneeuwde het flink. Maar ook in de Franse Noordalpen viel een flink pak sneeuw.

Sneeuwval Zwitserland laatste 72 uur
Sneeuwval Zwitserland laatste 72 uur
Sneeuwval Tirol laatste 72 uur
Sneeuwval Tirol laatste 72 uur
Sneeuwval Franse Noordalpen laatste 72 uur
Sneeuwval Franse Noordalpen laatste 72 uur

Tijdens de sneeuwval ging de sneeuwgrens tijdelijk flink omhoog. Lag deze eerst nog rond de 600 meter, later in het noordwesten al rond de 1300 meter en in de Franse Noordalpen zelfs nog hoger. Daarbij viel er natte sneeuw tot 1500 of zelfs 2000 meter hoogte. Na de passage van het koufront daalde de sneeuwgrens rap weer richting de 700 meter of lager. Omdat er nog veel warme lucht in de dalen aanwezig was (en daardoor ook veel vocht), kwam het op maandag nog eens tot veel verse, maar lichtere sneeuw.

bron: meteo suisse
bron: meteo suisse

Twee zonnige dagen

Na het sneeuwgeweld van de afgelopen dagen wordt het vandaag en woensdag zonnig. Een krachtig hogedrukgeboed houdt neerslag op afstand. Zodat we te maken hebben met bluebird en verse sneeuw in het noordwesten en noorden van de Alpen.

Vandaag (dinsdag) is het daarbij relatief fris, maar woensdag hebben we te maken met een inversie situatie. Koude lucht zit dan in de dalen, maar de bovenlucht is duidelijk warmer. Daardoor vriest het op veel plaatsen nog in de dalen terwijl de temperatuur op 2000 meter dan naar boven nul gaat.

Zeer kritisch lawinegevaar

Maandag stond iedereen op scherp toen in grote delen van Oostenrijk en Zwitserland er sprake was van ZEER GROOT lawinegevaar. Gelukkig waren veel gebieden (grotendeels) gesloten. Vandaag is het lawinegevaar in deze regio’s ‘gezakt’ naar GROOT. Ook in de Franse Noordalpen stond was men alert omdat er sprake was van GROOT lawinegevaar. Vandaag is het lawinegevaar in de meeste van deze regio’s ‘gezakt’ naar AANZIENLIJK.

Het zakken van het lawinegevaar zorgt er bij velen voor dat de alertheid en scherpte afneemt. Dat is dus NIET de bedoeling. Ik denk zelfs dat het de komende 48 uur voor ons freeriders nog gevaarlijker zijn dan de afgelopen uren. Bij zeer groot lawinegevaar gaan grote delen van skigebieden, maar zelfs ook wegen en dorpen op slot. Bij lawinegevaar 3 is dit niet het geval. Pistes en liften gaan weer open en het maatschappelijk leven wordt niet verstoord door afgesloten wegen en dorpen.

Lawingevaar 3 wordt door velen als gemiddeld ingeschat en geeft daarmee een vals gevoel van veiligheid. Maar wie zich verder verdiept in de lawineschaal (klik-klik) ziet al direct vrij heftige termen staan. Bij lawinegevaar 3 geldt er namelijk een aanzienlijk lawinegevaar. Het sneeuwdek is dan op veel hellingen die steiler zijn dan 30 graden matig tot zwak gezet. Spontane lawines van middelgrote omvang zijn mogelijk. De belasting van het sneeuwdek door een enkele skiër of snowboarder kan voldoende zijn om een lawine te veroorzaken. Dat klinkt toch een stuk heftiger dan 3 op een schaal van 5. Toch?

TIP: lees ook even het artikel 'Lawinegevaar 3, veel gevaarlijker dan je denkt!"

De komende 48 uur is het lawinegevaar kritisch omdat:

  • Het lawinegevaar gaat dalen en we psychologisch denken dat de grootste druk er dan wel van af is
  • Bijna alle liften en pistes open zijn en we op meer plekken de backcountry in kunnen duiken. Ook boven de boomgrens.
  • Meer terrein betekent meer opties betekent meer hotspots die je kunt raken
  • De zon gaat schijnen en we bij goed zicht nu eenmaal geneigd zijn om meer risico’s te nemen
  • Er bij goed zicht ook de neiging ontstaat om boven de boomgrens het terrein in te duiken
  • Het lawinegevaar rond en boven de boomgrens vaak hoger ligt
  • Er in het noordwesten van de Alpen (Frankrijk en Zwisterland) een zeer gevaarlijke oude ingesneeuwde laag ietsje dieper in het sneeuwdek ligt (lees ook dit artikel over het Altschnee probleem)
  • Er zware sneeuw op koudere sneeuw is gevallen welke op maandag weer afgetopt is met koude sneeuw
  • Het woensdag snel warmer wordt door een warme luchtlaag die de Alpen inschuift. Die opwarming zal opnieuw het sneeuwdek op scherp zetten.

Check daarom altijd je lokale lawinebericht (hier of op de bestemmingenpagina’s op wePowder) en stem er je plannen op af.
Gezond verstand en de juiste kennis zijn de sleutel tot mooie poederdagen. Vermijd de gebieden met voornamelijk terrein boven de boomgrens. Blijf weg rond en boven de boomgrens, nog steeds veel te tricky! Rijd poeder lager op de berg tussen de bomen en vermijd grote open en steile stukken. Ook steile open stukken boven een bos zijn gevaarlijk omdat lawines tot ver in de bossen kunnen komen.

Vergeet niet om plezier te hebben, maar blijf nadenken! Kennis is de sleutel, poederstress daarentegen niet. Snap je niets van hetgeen ik hierboven schrijf? Blijf dan nu op de pistes en investeer rapidemento in je kennis. De Safety Academy is de ideale start van je zoektocht naar de juiste kennis. Je kunt hier direct starten, en we sturen je deze week nog het bijbehorende boek toe.

Dinsdag en woensdag geldt PA#9: waarheen te gaan?

In het gehele noorden en noordwesten van de Alpen ligt een enorm pak sneeuw. In principe overal hier droomcondities op de pistes. Buiten de pistes is het daarentegen opletten. Vanwege alle bovenstaande redenen zou ik kiezen voor gebieden met veel bomen en substantieel terrein tussen de 1000 en 1900 meter. Rijd oneindige treeruns in diepe poeder, de condities zijn er nu voor. Wil je toch boven de boomgrens, vermijd dan hellingen die steiler zijn dan 30 graden. Blijf ook weg op hellingen onder de 30 graden als er steile hellingen boven je zitten.

Goed, heb je bovenstaande gelezen? Snap je wat ik bedoel? Dan kun je poeder gaan scoren in:

Donderdag volgt een nieuwe storm

Na de opwarming van woensdag volgt er donderdag een nieuwe storm. Vanuit het noordwesten stroomt koude lucht het noordwesten van de Alpen in. Dit zorgt allereerst voor sneeuw in de Franse Noordalpen en het westen en noordwesten van Zwtserland. Als het front eenmaal de Alpen over is komen Oostenrijk en het noordoosten van Italie in een sneeuwsandwich te liggen met eindelijk sneeuw voor het noordoosten van Italië en het zuiden van Oostenrijk. Onderstaand de sneeuwverwachting voor de komende 5 dagen. Details kunnen nog schuiver, maar er staat vanaf donderdag weer sneeuw op het menu.

:nopro:
Wil je nog meer details? Als wePowder pro krijg je toegang tot 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en de 14 daagse voorspelling per gebied zodat je geen dump meer mist. Daarnaast hebben we ook nog eens duizend+ freerideroutes voor je ingetekend in de mooiste freeride gebieden van de Alpen. Word vandaag nog wePowder pro, krijg toegang tot onze 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en natuurlijk die duizend+ routes. Oh ja, je support ons er ook nog eens poederonderzoek mee! Dank!
:nopro:

Stay stoked
Morris

meteomorris

Replies

Elite
kanskiAuthor15 January 2019 · 21:09

Vandaag 2 lawines in 4 Vallées met mensen erin. Onder de Mt. Gond in de couloirs daar is 1 Zweeds meisje overleden aan impact tegen boom of rots door de lawine. Op Chassoure kwamen 3 personen in een lawine doordat freeriders hoog boven hen een lawine lostrapte in 1 van de couloirs aldaar. Alle 3 lichtgewond. Er gaan geruchten dat er ook nog een lawine naar beneden is gekomen in Vallon d’Arbi. Daar heb ik momenteel geen feiten over. Was dus geen gerucht, maar inderdaad zo. Van Mont Rogneux is ook een lawine naar beneden gekomen met een persoon erin die daarna nog andere personen lager op de helling greep. Gelukkig alleen lichtgewonden in deze lawine.

De stufe was vandaag 4 op 5. Alle lawines zijn afgegaan op helling van 35°+ eigenlijk meer 40°-!

Ik heb vandaag overigens prachtige poederafdalingen geskied zonder whoomps, scheuren in het sneeuwdek of lawines gezien te hebben.

https://www.lenouvelliste.ch/articles/suisse/avalanches-le-niveau-d-alerte-redescend-au-niveau-4-mais-la-neige-represente-toujours-un-danger-812987

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Expert
paddyodenneboomAuthor15 January 2019 · 21:35

Heftig!

verslaafd aan wit goud!
Elite
kanskiAuthor15 January 2019 · 21:48
Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Elite
ErwinAuthor16 January 2019 · 07:14

@@kanski heftig en klote zeg. Was het bij jullie gisteren al mooi weer? Vandaag wordt bij ons de eerste mooie dag.

Advanced
snelle_henkieAuthor16 January 2019 · 08:26

Goed dat je zoveel nadruk legt op de risico’s Morris!
Er ligt op sommige plekken zoveel sneeuw dat als het los komt, zelfs een airbag je niet gaat helpen. Check dit filmpje: https://www.lenouvelliste.ch/articles/valais/canton/securite-une-avalanche-monstre-declenchee-a-grimentz-813006 en check het ongeluk met 4 Duitsers in Lech (voor zover ik heb begrepen hadden ze hun airbag wel getrokken, maar dus alle 4 niet overleefd, iemand nog info daarover?).
En veilig in het bos?! Niet altijd, let goed op wat er boven je zit. Hier een filmpje https://tirol.orf.at/news/stories/2958732/ (halverwege artikel) van een flinke lawine in Längenfeld die echt tot ver in het bos komt.

Alleen ga je sneller. Samen kom je verder.
Advanced
evr66proAuthor16 January 2019 · 09:02

@@kanski, kalm aan kerel en bewaar nog wat voor over een paar weken ;)

Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!